Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σοκ! Ο Τραμπ «κόβει» τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ελλάδα 8:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σοκ! Ο Τραμπ «κόβει» τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Σοκ! Ο Τραμπ «κόβει» τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Ο Λευκός Οίκος πρότεινε να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 7.500 δολάρια για την αγορά νέων ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να εξοικονομήσει η αμερικανική κυβέρνηση 2,5 δισ. δολάρια σε μια δεκαετία.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλες πιέσεις ασκούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο Κογκρέσο ώστε να μπορέσουν να «μπλοκάρουν» την κατάργηση της έκπτωσης φόρου που περιλαμβάνει ο νέος Προϋπολογισμός των ΗΠΑ και αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα.

Άλλωστε μόνο η Tesla και η General Motors πούλησαν πέρυσι 200.000 οχήματα ενώ και άλλοι κατασκευαστές απέχουν πολύ από αυτές τις επιδόσεις.

Advertisement
Advertisement

Η έκπτωση φόρου που ωφελούνται οι καταναλωτές για την αγορά κάποιου Tesla μειώθηκε στα 3.750 δολάρια την 1η Ιανουαρίου ενώ αναμένεται να μειωθεί στα 1.875 δολάρια από την 1η Ιουλίου.

Η έκπτωση φόρου στα ηλεκτρικά GM θα μειωθεί στα 3.750 δολάρια την 1η Απριλίου και θα πέσει στα 1.875 δολάρια τον Οκτώβριο όπου και θα ισχύσει για έξι μήνες.

Οι εκπτώσεις φόρου για την Tesla αλλά και την GM θα καταργηθούν τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2020 αντίστοιχα.

Advertisement

Τον Νοέμβριο, μια έκθεση του Κογκρέσου δήλωσε ότι 57.066 φορολογούμενοι ζήτησαν 375 εκατ. δολάρια μέσω της έκπτωσης φόρου για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων το 2016. Το Κογκρέσο εκτιμά πως η «ζημιά» από το ευνοϊκό φοφορολογικό καθεστώς θα ανέλθει στα στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των οικονομικών ετών 2018 και 2022.

Τον Δεκέμβριο, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Larry Kudlow δήλωσε ότι η διοίκηση του Προέδρου Donald Trump θέλησε να τερματίσει τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα συναφή είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Advertisement

Επίσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να καταργήσει τις επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά οχήματα της GM σε αντίποινα για την απόφαση της εταιρείας να κλείσει πέντε εργοστάσια της Βόρειας Αμερικής και να κόψει 15.000 θέσεις εργασίας.

Ο προϋπολογισμός Trump 2020 προτείνει επίσης τη λήξη της χρηματοδότησης για ένα πρόγραμμα δανείων του Τμήματος Ενέργειας, το οποίο βοήθησε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να κατασκευάσουν πιο αποδοτικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, της Ford Motor και της Nissan ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει χρηματοδοτήσει κανένα νέο δάνειο από το 2011!