Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πυρκαγιά σε σταθμό ανταλλαγής μπαταριών (+video)

Ελλάδα 22:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρκαγιά σε σταθμό ανταλλαγής μπαταριών (+video)

ΝΕΑ

Πυρκαγιά σε σταθμό ανταλλαγής μπαταριών (+video)

ΝΕΑ

Η τεχνολογία εναλλαγής μπαταριών παρουσιάζεται ως εναλλακτική για την δημόσια φόρτιση. Όμως και αυτή έχει τα προβλήματά της.

Advertisement
Advertisement

Μία από τις λύσεις που προτείνονται για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι και η εναλλαγή μπαταριών. Κάτι που προωθεί κατά κύριο λόγο η εταιρία ΝΙΟ στην Κίνα.

Όμως ένα περιστατικό που έγινε στις 25 Ιουνίου βάζει σε σκέψεις τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας οδηγός της NIO ειδοποιήθηκε ότι το πακέτο μπαταρίας στο αυτοκίνητό του είχε υποστεί ζημιά και ότι θα πρέπει να μεταβεί σε έναν σταθμό Power Swap το συντομότερο δυνατό.

Advertisement
Advertisement

Ακολούθησαν τις οδηγίες και έφθασαν σε ένα σταθμό ανταλλαγής δεύτερης γενιάς στο Jiangmen, κοντά στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Περίπου στις 2 μ.μ. τοπική ώρα – μόλις 10 λεπτά αφότου ο οδηγός που αντικατέστησε τη χαλασμένη μπαταρία έφυγε από το σταθμό – άρχισε να βγαίνει πολύς καπνός από το σταθμό Power Swap.

Οι πυροσβέστες έφτασαν γρήγορα και προφανώς κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά. Μέσα στον σταθμό υπήρχαν 13 πακέτα μπαταριών: 8 κανονικές και 5 υβριδικά στοιχεία, κατά κύριο λόγο από κυψέλες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP).

Advertisement

Το περιστατικό έχει δημιουργήσει αναστάτωση και μεγάλο προβληματισμό σχετικά με την ασφάλεια αυτών των σταθμών ανταλλαγής μπαταριών. Θεωρητικά υπάρχουν συστήματα ασφαλείας που προλαμβάνουν τέτοιες καταστάσεις, όμως στην περίπτωση αυτή κάτι δεν πήγε καλά.

Advertisement

Το σύστημα της ΝΙΟ έχει αναπτυχθεί αρκετά στην Κίνα. Χάρη στην αλλαγή μπαταριών οι οδηγοί μπορούν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα χωρίς να ανησυχούν για την φόρτιση (η διαδικασία κρατά ελάχιστα λεπτά).

Ενώ επιτρέπει στη ΝΙΟ να φτιάχνει τα αυτοκίνητά της χωρίς μπαταρίες, και έτσι μπορεί ο ιδιοκτήτης να βάζει όποιας χωρητικότητας θέλει, ενώ δεν ανησυχεί για την πτώση στην απόδοσή της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Nio ET5 Touring: Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό στέισον παγκοσμίως
Nio: Αντικατάσταση μπαταρίας σε 3 λεπτά πλέον
Πόσα ηλεκτρικά SUV πωλούνται στην Κίνα;

Advertisement