Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιος πιάνει τους Κινέζους: Ιδού το Zeekr 001 FR με 1.266 άλογα!

Ελλάδα 15:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιος πιάνει τους Κινέζους: Ιδού το Zeekr 001 FR με 1.266 άλογα!

ΝΕΑ

Ποιος πιάνει τους Κινέζους: Ιδού το Zeekr 001 FR με 1.266 άλογα!

ΝΕΑ

Από την στιγμή που το παιχνίδι πέρασε στην ηλεκτροκίνηση και στις χιλιάδες των ίππων, οι Κινέζοι παίζουν πλέον στα ίσια με όλους τους μεγάλους κατασκευαστές.

Advertisement
Advertisement

Όταν πριν λίγα χρόνια τα 600-700 άλογα ήταν ικανά να τοποθετήσουν ένα αυτοκίνητο στους μύθους των hypercars, σήμερα με την ηλεκτροκίνηση, τα άλογα έχουν γίνει σαν τα… στραγάλια. Και τα τετραψήφια νούμερα είναι πλέον μία καθημερινότητα, ακόμα και από άγνωστες εταιρίες της Κίνας.

Η Zeekr παρουσίασε το 001 FR, ένα ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων με τέσσερις κινητήρες που αποδίδει 1.266 άλογα. Χάρη σε αυτή την ισχύ το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να επιταχύνει το 0-100 χλμ/ώρας σε μόλις 2,07 δευτερόλεπτα.

Το όχημα είναι εξοπλισμένο με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε τροχό, καθιστώντας το, εκτός των άλλων, και τετρακίνητο.

Advertisement
Advertisement

Το Zeekr 001 FR έχει τελική ταχύτητα 280 χλμ/ώρα, η οποία είναι αρκετά εντυπωσιακή, αλλά υπολείπεται της αντίστοιχης του Tesla Model S Plaid που ξεπερνά τα 300 χλμ/ώρα.

Η ισχύς παρέχεται από ένα πακέτο μπαταριών 100 kWh με τεχνολογία 800V. Η Zeekr ισχυρίζεται ότι η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από το 10% στο 80% σε μόλις 15 λεπτά, αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την αυτονομία.

Advertisement

Χάρη στη ρύθμιση του τετραπλού κινητήρα του, το Zeekr 001 FR μπορεί να αναπτύξει εντυπωσιακές πλευρικές επιταχύνσεις, στο 1,4 G! Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ακραίες επιδόσεις είναι περιορισμένης διάρκειας για τη διατήρηση της μπαταρίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας.

Μπορεί επίσης να εκτελέσει επιτόπιες στροφές, όπου οι τροχοί στη μία πλευρά στρέφονται προς τα εμπρός, ενώ οι τροχοί στην άλλη πλευρά αντιστρέφονται, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να περιστραφεί κατά 360 μοίρες.

Advertisement

Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πέδησης υψηλών επιδόσεων, το οποίο διαθέτει δαγκάνες δέκα εμβόλων της AP Racing εμπρός, οι οποίες εφαρμόζονται πάνω σε μεγάλους κεραμικούς δίσκους 16,5 ιντσών της Brembo εμπρός. Τα πίσω φρένα αποτελούνται από τετραπίστονες δαγκάνες και δίσκους 16,1 ιντσών.

Το Zeekr 001 FR διαθέτει ένα επιθετικό κιτ αμαξώματος από ανθρακονήματα με μπροστινό splitter, πλευρικές ποδιές, πίσω διαχύτη και ένα μεγάλο φτερό. Ανθρακονήματα χρησιμοποιούνται επίσης για την οροφή και τα καλύμματα των καθρεπτών. «Φοράει» ζάντες αλουμινίου 22 ιντσών με ειδικά ελαστικά υψηλών επιδόσεων.

Advertisement

Το Zeekr 001 FR αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων υψηλών επιδόσεων, αποτελώντας την κινέζικη απάντηση στο Tesla Model S Plaid και άλλα hypercars.

Η τιμή του στην Κίνα είναι κοντά στις 130.000 ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από το Tesla Model S Plaid. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται και μαθήματα από τους εκπαιδευτές της εταιρίας έτσι ώστε ο οδηγός να μάθει πως να χειρίζεται ένα τέρας τόσων ίππων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Nevera, εσύ supercar: Δεν έχει αντίπαλο στην κόντρα (+video)
Μην υποτιμήσεις ποτέ αυτό το Tesla! (+video)
Μια ασυνήθιστη κόντρα που «ηλεκτρίζει»! (+video)