Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιος είναι ο πιο δυνατός ατμοσφαιρικός V8;

Ελλάδα 0:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιος είναι ο πιο δυνατός ατμοσφαιρικός V8;

ΝΕΑ

Ποιος είναι ο πιο δυνατός ατμοσφαιρικός V8;

ΝΕΑ

Η ηλεκτροκίνηση έχει αρχίσει να επικρατεί και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης χάνουν την αποκλειστικότητά τους για την κίνηση των οχημάτων. Ωστόσο, δεν έχουν απωλέσει την αίγλη τους και τον θαυμασμό που προκαλεί η εξέλιξη και δημιουργία τους.

Advertisement
Advertisement

Εάν εξαιρέσουμε τον μοναδικό W16 και τους ελάχιστους V12 κινητήρες που έχουν απομείνει κάτω από το αμάξωμα συγκεκριμένων μοντέλων, η «σκυτάλη» περνά στους διάταξης V8.

Η κλασική κατασκευαστική φιλοσοφία τούς θέλει ατμοσφαιρικούς και με μεγάλη χωρητικότητα. Ο συναγωνισμός για το ποια εταιρεία θα κατασκευάζει αυτόν με τη μεγαλύτερη απόδοση είναι έντονος και έχει να κάνει και με το κύρος που αποκτά αυτή η οποία το καταφέρνει κάθε φορά.

Advertisement
Advertisement

Πλέον, ο ισχυρότερος V8 κινητήρας σε μοντέλο παραγωγής δεν προέρχεται από την περιοχή της Emilia-Romana (Ιταλία) αλλά είναι αμερικανικής… καταγωγής. Πρόκειται για τον χωρητικότητας 5,5 λίτρων ο οποίος βρίσκεται κάτω από το καπό τής νέας Chevrolet Corvette Z06. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέγιστη ισχύς του είναι 679 ίπποι και η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 624 Nm.

Η απόδοσή του είναι μεγαλύτερη από αυτή του V8 των 6,2 λίτρων που υπήρχε στην Corvette Z06 της προηγούμενης γενιάς. Θυμίζουμε ότι αυτός διέθετε μηχανικό υπερσυμπιεστή και απέδιδε 20 ίππους λιγότερους.

Advertisement

Για να μπορέσουν οι μηχανικοί τής Chevrolet να δημιουργήσουν τον ισχυρότερο ατμοσφαιρικό V8 σε όχημα παραγωγής, τον έκαναν να μπορεί να έχει «κόφτη» στις 8.600 σ.α.λ., ενώ η μέγιστη ισχύς του επιτυγχάνεται στις 8.400 σ.α.λ.

Advertisement

Επιπλέον, ο κινητήρας έχει επανασχεδιασμένη πολλαπλή εισαγωγής, δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, οι οποίες έχουν διπλά ελατήρια έκαστη. Όπως έγινε γνωστό, αυτές της εισαγωγής αέρα είναι από κράμα τιτανίου, ενώ αυτές της εξαγωγής εμπεριέχουν νάτριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Chevrolet Corvette Z06: Κυριαρχούν στην Laguna Seca (+video)
Το δίλημμα του Μπάϊντεν: Corvette ή ηλεκτρικά;
Ένα Saab με τιμή… Corvette (+video)