Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πιο ακριβά τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά από τα καινούργια!

Ελλάδα 22:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πιο ακριβά τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά από τα καινούργια!

ΝΕΑ

Πιο ακριβά τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά από τα καινούργια!

ΝΕΑ

Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά έχει οδηγήσει σε κάποια πρωτοφανή φαινόμενα, με τα μεταχειρισμένα να κοστίζουν πιο πολλά χρήματα από τα καινούργια. Ακόμα και τα ηλεκτρικά.

Advertisement
Advertisement

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει προκύψει μετά από μια σειρά παραγόντων όπως η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή αναστάτωση, οδηγούν την αυτοκινητοβιομηχανία και την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου σε πρωτοφανείς καταστάσεις.

Είναι δεδομένο πλέον ότι όποιος θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες έως και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Και όσοι βιάζονται και χρειάζονται άμεσα ένα νέο όχημα, καταφεύγουν αναγκαστικά στην λύση του μεταχειρισμένου.

Αυτό οδήγησε και την αγορά των μεταχειρισμένων να εκτοξευθεί. Τα μεταχειρισμένα, ιδίως κάποιων κατηγοριών όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα ή τα φθηνά ηλεκτρικά, έχουν ξεφύγει πλέον σε τιμές, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του ίδιου μοντέλου ως καινούργιο.

Advertisement
Advertisement

Οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν “καπέλο” πολλές χιλιάδες ευρώ σε ένα μεταχειρισμένο (ιδίως αν πρόκειται για κάποιο με λίγα σχετικά χιλιόμετρα) προκειμένου να παραλάβουν άμεσα το αυτοκίνητο, παρά να περιμένουν μήνες για να αποκτήσουν το καινούργιο.

Αυτό είναι έντονο φαινόμενο και στα ηλεκτρικά, στα οποία η παραγωγή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εξαιρετικά υψηλή ζήτηση που παρουσιάζουν αυτά τα αυτοκίνητα στις αγορές της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ.

Στην Αμερική μάλιστα έγινε μία μελέτη από την iSeeCars, η οποία μελέτησε τα δεδομένα του καλοκαιριού του 2022. Και τα συμπεράσματα ήταν αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί, καθώς οι τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών σημείωσαν άνοδο 54,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Advertisement

Στην αγορά των ΗΠΑ υπάρχει τεράστια ζήτηση αυτή την περίοδο για φθηνά ηλεκτρικά και έτσι αυτά βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων που εντοπίζει η συγκεκριμένη έρευνα.

Advertisement

Για παράδειγμα το Nissan Leaf υπάρχει αύξηση 45% με την τιμή του να έχει φθάσει φέτος κατά μέσο όρο στα 28.787 δολάρια. Το Chevrolet Bolt έχει και αυτό αύξηση 29,3%, φθάνοντας στα 28.291 δολάρια.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ένα καινούργιο Nissan Leaf στην αγορά των ΗΠΑ ξεκινά 1.000 δολάρια πιο χαμηλά, στα 27.800 δολάρια. Το Chevrolet Bolt έχει τιμή εκκίνησης τα 25.600 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 3.000 δολάρια χαμηλότερα από το μεταχειρισμένο.

Άρα όποιος θέλει άμεσα ένα τέτοιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι προτιμότερο να πάρει το μεταχειρισμένο παρά να περιμένει μήνες για το καινούργιο.

Advertisement

Ένα ακόμα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών ανέβηκαν κατά μέσο όρο 54,3% μέσα στο 2022, όταν οι τιμές για τα μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης ανέβηκαν κατά 10,1%.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εργοστάσια στην τροφοδοσία υλικών με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι παραδόσεις τους. Την ίδια ώρα οι αγοραστές στρέφονται προς τα ηλεκτρικά με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να μην είναι αρκετή ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια είναι τα μικρότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έρχονται;
Ποια μάρκα και σε ποια χώρα θα πουλά μόνο ηλεκτρικά;
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το φαινόμενο της πυραμίδας