Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι παράξενες συμπτώσεις που οδήγησαν στη Lamborghini Miura (+video)

Ελλάδα 20:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι παράξενες συμπτώσεις που οδήγησαν στη Lamborghini Miura (+video)

ΝΕΑ

Οι παράξενες συμπτώσεις που οδήγησαν στη Lamborghini Miura (+video)

ΝΕΑ

Τέσσερις νεαροί που δεν είχαν κλείσει τα 30 χρόνια τους και μία σειρά από τις συγκυρίες που αλλάζουν την ροή την ιστορίας δημιούργησαν το πρώτο πραγματικό supercar στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

Η δεκαετία του 60 ήταν μία από τις πιο δημιουργικές στην ανθρώπινη ιστορία, και από αυτή την έξαρση δεν θα μπορούσε να λείπει και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Την εποχή εκείνη κυριαρχούσε η μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ford και την Ferrari, η οποία βρέθηκε στο απόγειό της με την φοβερή κόντρα στο Λε Μαν.

Απέναντι σε αυτά τα “θηρία” ο Lamborghini γνώριζε πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί σε αγωνιστικό επίπεδο. Και έτσι προτίμησε να εστιάσει στην παραγωγή ενός μοναδικού GT αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Εκείνη την εποχή ο Ferruccio Lamborghini δεν είχε κατά νου να φτιάξει κάτι αμιγώς σπορ, αλλά στόχευε στην παραγωγή ενός πολυτελούς μοντέλου, αντίστοιχου της Rolls Royce.

Ο Lamborghini είχε ένα πλεονέκτημα έναντι του Ferrari. Δεν χρησιμοποιούσε ούτε δεσμευόταν από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, αλλά μπορούσε να εξελίξει νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες και σχεδιαστικές λύσεις. Για παράδειγμα χρησιμοποιούσε πλήρως ανεξάρτητες αναρτήσεις σε αντίθεση με τους άξονες, και διπλούς επικεφαλής εκκεντροφόρους αντί για έναν.

Advertisement

Για να κατασκευάσει τον πρώτο του V12 ο Lamborghini προσέλαβε έναν πρώην μηχανικό της Ferrari. Μάλιστα η συμφωνία ήταν ο νεαρός Giotto Bizzarrini να παίρνει ένα σημαντικό bonus για κάθε έξτρα ίππο που θα έβγαζε ο δικός τους κινητήρας σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ferrari.

Advertisement

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο 3,5 λίτρων V12 να φθάσει να αποδίδει 358 ίππους στις 9.800 στροφές! Όμως ο Ferruccio δεν ήθελε ένα αγωνιστικό της Formula 1 αλλά ένα GT για χρήση στους δρόμους, και απέλυσε τον Bizzarrini αφήνοντας τους επίσης νεαρούς Dallara και Stanzani να ξανασχεδιάσουν τον V12.

Mετά την παρουσίαση των 350 GT και 400 GT, άλλοι δύο νεαροί μπήκαν στην ομάδα, ο Bob Wallace και ο Marcello Gandini. Η ομάδα αυτή ήταν και η τελική η οποία ανέλαβε την σχεδίαση της Miura.

Advertisement

Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα, καθώς ο V12 ήταν τεράστιος και δεν υπήρχε περίπτωση να χωρέσει σε ένα μικρό αυτοκίνητο. Μετά από επιστροφή στο σχεδιαστήριο, και δανειζόμενοι την ιδέα πίσω από το Mini, τοποθέτησαν εγκάρσια τον κινητήρα, δημιουργώντας και έναν περίπλοκο μηχανισμό για το πεντατάχυτο κιβώτιο.

Κάπου εδώ κάνει την είσοδό του και ο ταλαντούχος Marcello Gandini o οποίος, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, σχεδίασε την Miura μέσα σε μόλις δύο ημέρες, δημιουργώντας το αρχέτυπο supercar και το αυτοκίνητο που παραμένει ακόμα και σήμερα αξεπέραστο.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Γενεύης το 1966 και επί τόπου παραγγέλθηκαν 30 αυτοκίνητα ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς υπήρξαν περισσότερες από 75 παραγγελίες.

Η τιμή της ήταν γύρω στα 18.000 ευρώ για εκείνη την εποχή, που αντιστοιχούν κοντά στα 150.000 ευρώ σε σημερινά χρήματα. Και μέσα στα επόμενα χρόνια, η επιτυχία της ήταν τεράστια, ενώ η φήμη της φθάνει αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο πωλείται ένα… τροπέτο από Lamborghini Miura;
Η «γυμνή» Lamborghini Miura είναι εκθαμβωτική!
Πωλείται σπάνια Lamborghini Miura SV με ελάχιστα χιλιόμετρα