Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice SUV

Οι παράξενες συμπτώσεις που οδήγησαν στη Lamborghini Miura (+video)

  • newsautoteam

Τέσσερις νεαροί που δεν είχαν κλείσει τα 30 χρόνια τους και μία σειρά από τις συγκυρίες που αλλάζουν την ροή την ιστορίας δημιούργησαν το πρώτο πραγματικό supercar στον κόσμο.

Η δεκαετία του 60 ήταν μία από τις πιο δημιουργικές στην ανθρώπινη ιστορία, και από αυτή την έξαρση δεν θα μπορούσε να λείπει και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Την εποχή εκείνη κυριαρχούσε η μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ford και την Ferrari, η οποία βρέθηκε στο απόγειό της με την φοβερή κόντρα στο Λε Μαν.

Απέναντι σε αυτά τα “θηρία” ο Lamborghini γνώριζε πολύ καλά ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί σε αγωνιστικό επίπεδο. Και έτσι προτίμησε να εστιάσει στην παραγωγή ενός μοναδικού GT αυτοκινήτου.

Εκείνη την εποχή ο Ferruccio Lamborghini δεν είχε κατά νου να φτιάξει κάτι αμιγώς σπορ, αλλά στόχευε στην παραγωγή ενός πολυτελούς μοντέλου, αντίστοιχου της Rolls Royce.

Ο Lamborghini είχε ένα πλεονέκτημα έναντι του Ferrari. Δεν χρησιμοποιούσε ούτε δεσμευόταν από τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, αλλά μπορούσε να εξελίξει νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες και σχεδιαστικές λύσεις. Για παράδειγμα χρησιμοποιούσε πλήρως ανεξάρτητες αναρτήσεις σε αντίθεση με τους άξονες, και διπλούς επικεφαλής εκκεντροφόρους αντί για έναν.

Για να κατασκευάσει τον πρώτο του V12 ο Lamborghini προσέλαβε έναν πρώην μηχανικό της Ferrari. Μάλιστα η συμφωνία ήταν ο νεαρός Giotto Bizzarrini να παίρνει ένα σημαντικό bonus για κάθε έξτρα ίππο που θα έβγαζε ο δικός τους κινητήρας σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ferrari.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο 3,5 λίτρων V12 να φθάσει να αποδίδει 358 ίππους στις 9.800 στροφές! Όμως ο Ferruccio δεν ήθελε ένα αγωνιστικό της Formula 1 αλλά ένα GT για χρήση στους δρόμους, και απέλυσε τον Bizzarrini αφήνοντας τους επίσης νεαρούς Dallara και Stanzani να ξανασχεδιάσουν τον V12.

Mετά την παρουσίαση των 350 GT και 400 GT, άλλοι δύο νεαροί μπήκαν στην ομάδα, ο Bob Wallace και ο Marcello Gandini. Η ομάδα αυτή ήταν και η τελική η οποία ανέλαβε την σχεδίαση της Miura.

Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα, καθώς ο V12 ήταν τεράστιος και δεν υπήρχε περίπτωση να χωρέσει σε ένα μικρό αυτοκίνητο. Μετά από επιστροφή στο σχεδιαστήριο, και δανειζόμενοι την ιδέα πίσω από το Mini, τοποθέτησαν εγκάρσια τον κινητήρα, δημιουργώντας και έναν περίπλοκο μηχανισμό για το πεντατάχυτο κιβώτιο.

Κάπου εδώ κάνει την είσοδό του και ο ταλαντούχος Marcello Gandini o οποίος, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, σχεδίασε την Miura μέσα σε μόλις δύο ημέρες, δημιουργώντας το αρχέτυπο supercar και το αυτοκίνητο που παραμένει ακόμα και σήμερα αξεπέραστο.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Γενεύης το 1966 και επί τόπου παραγγέλθηκαν 30 αυτοκίνητα ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς υπήρξαν περισσότερες από 75 παραγγελίες.

Η τιμή της ήταν γύρω στα 18.000 ευρώ για εκείνη την εποχή, που αντιστοιχούν κοντά στα 150.000 ευρώ σε σημερινά χρήματα. Και μέσα στα επόμενα χρόνια, η επιτυχία της ήταν τεράστια, ενώ η φήμη της φθάνει αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο πωλείται ένα… τροπέτο από Lamborghini Miura;
Η «γυμνή» Lamborghini Miura είναι εκθαμβωτική!
Πωλείται σπάνια Lamborghini Miura SV με ελάχιστα χιλιόμετρα

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ