Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου;

Ελλάδα 23:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου;

ΝΕΑ

Ποιές είναι οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου;

ΝΕΑ

Οι κυρίαρχοι της παγκόσμιας αγοράς είναι τις τελευταίες δεκαετίες πάνω κάτω γνωστοί. Τί συνέβη όμως μετά τα νέα δεδομένα της πανδημίας και της έλλειψης ημιαγωγών;

Advertisement
Advertisement

Άλλαξε ο παγκόσμιος χάρτης των πωλήσεων για την χρονιά που μας πέρασε;

Η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς, τα ακριβά μέταλλα και η πανδημία αποτέλεσαν απρόβλεπτους παράγοντες για όλες τις αγορές, με αυτή του αυτοκινήτου να μην μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Ένας ακόμη παράγοντας Χ που έπαιξε σημαντικό ρόλο αλλά μπορούσε να προβλεφθεί ήταν (και είναι) αυτός της ηλεκτροκίνησης. Κάποιοι φρόντισαν να προετοιμάσουν το έδαφος, κάποιοι άργησαν και ορισμένοι δύσκολα θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με τον «αργό θάνατο» των θερμικών κινητήρων.

Πρώτοι και καλύτεροι οι Κινέζοι, με την οξυδέρκεια τους δεν άφησαν τις εξελίξεις να τους προλάβουν. Έδωσαν κίνητρα νωρίς για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς με 26,3 εκ. ταξινομήσεις. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται επιβατικά, φορτηγά και ελαφρά επαγγελματικά, εκ των οποίων στην Κίνα το 11% ήταν ηλεκτρικά.

Advertisement
Advertisement

Για να έχετε μία εικόνα στην αγορά της Ευρώπης οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών δεν ξεπέρασαν το 3% επί του συνόλου των πωλήσεων. Και μάλιστα οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν χαράξει… ηλεκτρική πολιτική η οποία μάλλον δεν είναι αρκετή.

Άνοδο κατέγραψε και η αγορά των ΗΠΑ (+4% σε σχέση με το 2020) όπως ακριβώς και αυτή της Κίνας, χωρίς ωστόσο να έχουμε ιδιαίτερη έλευση σε EV’s. Εξάλλου οι Αμερικάνοι δεν φαίνονται να συγκινούνται ιδιαίτερα από νόρμες και χαμηλούς ρύπους. Το πολύ πολύ να προχωρήσουν σε… dowsizing από V12 σε V8. Στις ΗΠΑ λοιπόν πουλήθηκαν συνολικά 15 εκ. νέα αυτοκίνητα για το 2021, αριθμός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση των παγκόσμιων πωλήσεων.

Advertisement

Παρακάτω ακολουθούν παραδοσιακές δυνάμεις στο παγκόσμιο χάρτη όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Γερμανία, με τους Βρετανούς, τους Βραζιλιάνους τους Κορεάτες και τους Καναδούς να ακολουθούν κλείνοντας την πρώτη δεκάδα. Λείπει κάποιος; Οι Ιταλοί φυσικά που για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες απουσιάζουν από το top 10. Συγκεκριμένα φιγουράρουν στη 12η θέση κάτω από τους Ρώσους που το 2021 μπορεί να έμειναν ψηλά, το 2022 αναμένεται καταστροφικό όμως μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Advertisement

Πολλές ανακατατάξεις είχαμε πιο χαμηλά στη λίστα σε εξίσου σημαντικές αγορές όπως αυτή της Πορτογαλίας και της Τουρκίας. Οι γείτονες μας σκαρφάλωσαν 7 θέσεις (από την 25η στην 18η), σε αντίθεση με τους Ίβηρες που έπεσαν από την 36η στην 43 θέση της παγκόσμιας άτυπης κατάταξης.

Το σύνολο των πωλήσεων παγκοσμίως ξεπέρασε τα 82 εκατομμύρια (82,1 συγκεκριμένα) που μεταφράζεται μεν σε αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2020. Το έτος της πανδημίας όμως ήταν άκρως καταστροφικό αφού και πάλι η αγορά δεν ανέκαμψε πλήρως (σχεδόν 90 εκατομμύρια το 2019). Το έτος που διανύουμε πάντως ήρθε και τρίτος καταστροφικός παράγοντας μετά τις ελλείψεις και τον Covid-19. Ο πόλεμος των Ρώσων με τους Ουκρανούς που θα αφήσει σε κάθε περίπτωση το αρνητικό στίγμα του και θα πλήξει τις αγορές. Ευχή να σταματήσει άμεσα  για το καλό όλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια άρματα βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας; (+video)
Η εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να προκαλέσει νέες ελλείψεις
Ουκρανία: Η μάχη των πινακίδων κυκλοφορίας

Advertisement