Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι χειρότερος από την πανδημία!

Ελλάδα 1:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι χειρότερος από την πανδημία!

ΝΕΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι χειρότερος από την πανδημία!

ΝΕΑ

Όσο περνούν οι ημέρες και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να οδηγείται σε ένα τέλος τόσο πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για τεράστια οικονομική -και όχι μόνο- καταστροφή.

Advertisement
Advertisement

Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση σε όλο τον κόσμο.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Δυτικοί στην Ρωσία έχουν επιδεινώσει μία σειρά από οικονομικούς δείκτες ενώ η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας μαζί με τις ελλείψεις στην αγορά δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για μεγάλες βιομηχανίες.

Το ενδεχόμενο να διαρκέσει αυτή η σύρραξη για μεγάλο χρονικό διάστημα τρομάζει τους πάντες, με τον πρόεδρο του γκρουπ VW, Ηerbert Diess, να υποστηρίζει ότι οι συνέπειές του θα είναι πιο μεγάλες από ότι ήταν τα δύο χρόνια της πανδημίας COVIC-19.

Advertisement
Advertisement

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, o Diess δήλωσε ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστιες αυξήσεις τιμών και μεγάλο πληθωρισμό.

Ο ίδιος δηλώνει υπέρ των μεγαλύτερων δυνατών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν και υποστηρίζει ότι θα πρέπει όλοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της Γερμανίας από ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι ένα σενάριο που μπορεί να έχει κάποια ισχύ, καθώς η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό, και οποιαδήποτε διαταραχή στον εφοδιασμό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Advertisement

Ο Diess εκφράζει την γενικότερη ευρωπαϊκή στάση αυτή την εποχή, που δεν θέλει να ακολουθήσει την πολύ πιο αυστηρή πολιτική των ΗΠΑ για πλήρες ενεργειακό εμπάργκο προς την Ρωσία, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται άμεσα από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Advertisement

Πάντως οι αναταράξεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες δεν αποφεύχθηκαν, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται τον Φεβρουάριο στο 5,8% και να αναμένεται να κλείσει πάνω από το 7% για ολόκληρο το 2022.

Όσο για την VW, έχει ήδη διακόψει την παραγωγή των εργοστασίων της στην Ρωσία, όμως ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και στα εργοστάσιά της στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στον ανεφοδιασμό με κρίσιμα υλικά και εξαρτήματα.

Και όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει ένα τέλος, τόσο και τα προβλήματα θα γίνονται ακόμα πιο έντονα και οι δυνατότητες επιστροφής στην κανονικότητα ακόμα πιο δύσκολες. Ακόμα πιο δύσκολες από όσα χρειάστηκαν να γίνουν για να απαλλαγούμε -αν έχουμε απαλλαγεί- από τον COVID-19.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια άρματα βλέπουμε στον πόλεμο της Ουκρανίας; (+video)
Η εισβολή στην Ουκρανία ενδέχεται να προκαλέσει νέες ελλείψεις
Ουκρανία: Η μάχη των πινακίδων κυκλοφορίας