Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποιες είναι οι 5 ταινίες αυτοκινήτου με τα περισσότερα Όσκαρ;

Ελλάδα 1:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιες είναι οι 5 ταινίες αυτοκινήτου με τα περισσότερα Όσκαρ;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποιες είναι οι 5 ταινίες αυτοκινήτου με τα περισσότερα Όσκαρ;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ταχύτητα και τα αυτοκίνητα ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του σινεμά. Κάποιες όμως ταινίες με ξεκάθαρο petrolhead περιεχόμενο τα πήγαν ιδιαίτερα καλά και στα βραβεία Όσκαρ.

Advertisement
Advertisement

Με την 95η απονομή των Όσκαρ να έχει ήδη ολοκληρωθεί, με αρκετά φαβορί και πολλές εκπλήξεις να έχουν πάρει το χρυσό αγαλματίδιο, είναι η κατάλληλη ώρα για να θυμηθούμε και μερικές ταινίες που διακρίθηκαν στα βραβεία και που το κύριο θέμα τους ήταν γύρω από το αυτοκίνητο.

Οι ταινίες αυτές είναι πολλές, λίγες όμως ξεχώρισαν. Και μπορεί να υπάρχουν πολλές που έχουν γίνει γνωστές, από την παλαιότερη Κριστίν έως την σειρά των Fast and Furious, όμως λίγες από αυτές έχουν διακριθεί και στα Όσκαρ.

Ας δούμε λοιπόν τις πέντε κινηματογραφικές ταινίες με τις περισσότερες διακρίσεις.

5-> Bullit

Advertisement
Advertisement

Είναι η πρώτη ταινία που καθιέρωση την καταδίωξη αυτοκινήτων όπως την ξέρουμε σήμερα. Η σκηνή των 11 λεπτών με την Mustang του 1968 έμεινε στο πάνθεον της κινηματογραφικής και όχι μόνο ιστορίας, όπως και ο πρωταγωνιστής της Steve McQueen.

Στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν επίσης και άλλα αυτοκίνητα, όπως ένα Dodge Charger R/T του 68, διάφορα Ford, μία Lincoln Continental, μία Porsche 356C Cabriolet. Η ταινία κέρδισε τον Όσκαρ για το καλύτερο μοντάζ, ενώ είχε και υποψηφιότητα για τον καλύτερο ήχο.

4 -> Ford vs Ferrari

Advertisement

H ταινία του 2019 αναφερόταν στην μεγάλη διαμάχη μεταξύ της Ford και της Ferrari στα μέσα της δεκαετίας του 60. Στην ουσία βέβαια αφορά την χρονιά του 66 όταν ο Carroll Shelby με οδηγό τον Ken Miles έκαναν την πρώτη απόπειρα να κερδίσουν την Ferrari στο Le Mans εκείνης της χρονιάς.

Advertisement

Η ταινία κέρδισε δύο βραβεία, του μοντάζ και της επεξεργασίας ήχου. Ήταν επίσης υποψήφια για τον τίτλο της καλύτερης ταινίας και για την μίξη ήχου.

3-> Driving Miss Daisy

Παρά το ότι η ταινία μιλά για την σχέση δύο ανθρώπων, της Miss Daisy και του Hoke Colburn, κεντρικό ρόλο στην ταινία είχε ένα Hudson Commodore 8 του 1949.

Advertisement

Στην ταινία παρακολουθούμε την πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του μαύρου οδηγού και της Εβραίας κυρίας Νταίζη, μία ιστορία αρκετά συγκινητική ώστε να της χαρίσει 4 Όσκαρ, αυτά της καλύτερης ταινίας, του πρώτου γυναικείου ρόλου, του καλύτερου σεναρίου και του καλύτερου μακιγιάζ. Ήταν επίσης υποψήφια για πέντε ακόμα Όσκαρ.

Το αυτοκίνητο της ταινίας τελικά βγήκε σε δημοπρασία το 2014, όταν και πωλήθηκε προς 66.000 δολάρια.

2-> The French Connection

Στην ταινία θρίλερ του 1971 συμμετείχαν πολλά και διάφορα αυτοκίνητα όπως μία Lincoln Continental Mark III του 1970, ένα Ford Custom 500 του 1968, ένα Ford LTD του 1971, μία Pontiac LeMans του 1971, και πολλά άλλα.

Η ταινία πήρε πέντε συνολικά βραβεία Όσκαρ στην απονομή του 1972. Εκτός από την καλύτερη ταινία, κέρδισε τον καλύτερο πρώτο ανδρικό ρόλο, καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερο σενάριο, καλύτερο πρωτότυπο σενάριο και καλύτερο μοντάζ. Είχε επίσης τρεις ακόμα υποψηφιότητες.

1-> Mad Max: FuruRoad

Η αναβίωση που ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού ανάμεσα στους φίλους των ταινιών Mad Max αλλά και τους λάτρεις των πιο εξωπραγματικών οχημάτων. Όλα τα αυτοκίνητα που παρελαύνουν στην ταινία βασίζονται σε πραγματικά μοντέλα έχουν όμως υποστεί δεκάδες αλλαγές έτσι ώστε να ταιριάζουν στο πνεύμα Mad Max.

H ταινία κατάφερε να πάρει έξι βραβεία Όσκαρ το 2016, μεταξύ των οποίων εκείνα του μοντάζ, των κοστουμιών, του μακιγιάζ, της επεξεργασίας του ήχου και στη σχεδίαση παραγωγής. Είχε επίσης προταθεί και για καλύτερη ταινία της χρονιάς και σκηνοθεσίας, καθώς και για άλλα δύο Όσκαρ.

Εκτός ανταγωνισμού: Οι ταινίες του James Bond

Δεν μπαίνει στη λίστα με τις πέντε πιο βραβευμένες ταινίες, καθώς δεν αφορά μία μόνο αλλά το σύνολο των ταινιών με τον Βρετανό Πράκτορα. Συνολικά όλες οι ταινίες του έχουν κερδίσει έξι Όσκαρ, τρία εκ των οποίων είναι για τα τραγούδια της ταινίας, τα οποία πάντα ήταν ένα βασικό στοιχείο της παραγωγής της αλλά και τεράστια επιτυχία στα charts.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Mustang του Bullit κυνηγάει και πάλι τους κακούς (+video)
Νέα ταινία Bullitt με σκηνοθέτη τον Steven Spielberg
Τιμή ρεκόρ για την αυθεντική Mustang Bullitt