Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια οχήματα θα παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια στους Δήμους!

Ελλάδα 21:43
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια οχήματα θα παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια στους Δήμους!

ΝΕΑ

Ποια οχήματα θα παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια στους Δήμους!

ΝΕΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης του ειδικού σήματος απαλλαγής το τέλος στάθμευσης που θα ισχύει έως τα τέλη του 2022.

Advertisement
Advertisement

Χριστουγεννιάτικο δώρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και τα plug-in μοντέλα με εκπομπές CO2 έως 50 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα παρκάρουν δωρεάν στους δήμους που διαθέτουν σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης!

Μάλιστα το ευνοϊκό μέτρο αρχικά θα ισχύει έως το τέλος του 2022 και οι κάτοχοι «καθαρών» αυτοκινήτων θα μπορούν να εκτυπώσουν ηλεκτρονικά το ειδικό σήμα που θα τους απαλλάσσει από την καταβολή του Τέλους στάθμευσης στους ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί και οδεύει για το Εθνικό Τυπογραφείο ώστε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναγράφει ότι:

«1. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού όπου υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή, τα Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους στάθμευσης. Οι περιορισμοί ως προς τη διάρκεια της στάθμευσης συνεχίζουν να ισχύουν για Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ.

2.Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες καθώς και η επιμέρους διαδικασία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του Κεφαλαίου Β’ «ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ» του ν.4710/2020 (Α’ 142) αναφορικά με το κίνητρο της δημιουργίας δωρεάν θέσεων στάθμευσης για Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Advertisement

Ειδικότερα καθορίζονται:

α. η διαδικασία υποβολής αίτησης των δικαιούχων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) για απόκτηση ειδικού σήματος.

Advertisement

β. οι προδιαγραφές της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας εκδίδεται το ειδικό σήμα.

γ. οι προδιαγραφές του ειδικού σήματος καθώς και οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό.

δ. τα όργανα ελέγχου για την ύπαρξη και εγκυρότητα του ειδικού σήματος.

Advertisement

Άρθρο 2

Δικαιούχοι κινήτρου δωρεάν στάθμευσης Διαδικασία απόδοσης ειδικού σήματος

1.Δικαιούχοι του ειδικού σήματος για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους στάθμευσης ορίζονται οι κύριοι ή/ και κάτοχοι: α. αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και β. ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

2.Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος της παρούσας δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Αρμόδιο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

3.Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος /χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 2 και προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) , σύμφωνα με τα οριζόμενα στο α. 28 του ν. 4727/2020.Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η χρήση της εφαρμογής επιτρέπεται μόνον από πιστοποιημένους χρήστες, γεγονός που διασφαλίζεται από την εισαγωγή του Αριθμού Αναγνώρισης (αριθμός πινακίδων κυκλοφορίας) του οχήματος και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του κύριου ή/ και κατόχου του οχήματος.

4.Ο έλεγχος πληρότητας των προϋποθέσεων για την απόκτηση του ειδικού σήματος διενεργείται αυτομάτως από την ηλεκτρονική εφαρμογή, με άντληση των στοιχείων της παραγράφου 1, , από τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί στο Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών της χώρας , μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο χρήστης ακολουθεί τα βήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή και εκτυπώνει το ειδικό σήμα.

5.Το ειδικό σήμα φέρει : α. μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη. Η επαλήθευση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4727/2020.

β. Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 4727/2020. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης του ειδικού σήματος.

6.Το ειδικό σήμα που εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του α. 27 του ν. 4727/2020.

7.Το ειδικό σήμα τοποθετείται σε εμφανές μέρος του εμπρόσθιου ανεμοθώρακα του οχήματος κατά τρόπο που αφενός να μην περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, αφετέρου να είναι ορατό στα αρμόδια για την αστυνόμευση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή ελεγκτικά όργανα.

8.Το ειδικό σήμα εκδίδεται άπαξ. Σε περίπτωση απώλειας, ο κύριος ή/ και κάτοχος του οχήματος δύναται να το ανακτά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) ακολουθώντας τη διαδικασία της παρ.3.

Άρθρο 3

Σχεδιασμός, ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον εφοδιασμό του ειδικού σήματος

1.Αρμόδιο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την εφαρμογή του άρθρου 3 του ν.4710/2020 είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

2.Αρμόδιο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρούσας απόφασης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει την ευθύνη για:

α. τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τις προϋποθέσεις απόκτησης κατά τον ν.4710/2020 του ειδικού σήματος με το οποίο δικαιούνται για το χρονικό διάστημα από 01.01.2021 έως 31.12.2022 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας δωρεά ν στάθμευση στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επί πληρωμή εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, ελέγχεται η πλήρωση των εκ του νόμου απαιτήσεων για την απόκτηση του ειδικού σήματος και, τέλος, υποβάλλεται η αίτηση του δικαιούχου για εκτύπωση του ειδικού σήματος.

β. τη λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων που τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στοιχεία του οποίου αντλούνται προς αντιστοίχιση στο πλαίσιο απόδοσης του ειδικού σήματος.

1.Στο Παράρτημα του άρθρου 7 της παρούσας παρατίθεται το υπόδειγμα του ειδικού σήματος που χορηγείται ψηφιακά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.4710/2020, στους κυρίους ή/και κατόχους Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. Το ειδικό σήμα είναι:

α. Εκτυπώσιμο ασπρόμαυρο με οπτικά ευδιάκριτες τις πληροφορίες της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

β. Μονής (1) όψης.

Άρθρο 5

Θέματα ελέγχου ειδικού σήματος

1.Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο για την ύπαρξη και εγκυρότητα του ειδικού σήματος που χορηγείται στους δικαιούχους του άρθρου 3 του ν.4710/2020 κατά τα οριζόμενα της παρούσας απόφασης είναι η δημοτική αστυνομία. Αν κατά τον έλεγχο που διενεργεί η δημοτική αστυνομία δεν ταυτίζονται τα στοιχεία του οχήματος, με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το ειδικό σήμα που είναι τοποθετημένο εντός του αυτοκινήτου, τότε βεβαιώνει την παράβαση για παράνομη στάθμευση. Η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται επιτόπου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr)

2.Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα, όπως ισχύει.

Άρθρο 6

Τήρηση αρχών του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1.Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)», κατά το σχεδιασμό, ανάπτυξη, υλοποίηση, λειτουργία και συντήρηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται οι αρχές προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και ιδίως, οι απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις: α) του άρθρου 25 «Προστασία των δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού», β) του άρθρου 32 «Ασφάλεια επεξεργασίας» και γ) του άρθρου 28 «Εκτελών την επεξεργασία».».

2.Τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία τηρούνται στοιχεία στο Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ασκούν τα δικαιώματα που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας, όπως προσιδιάζουν.

3.Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4710/2020 σχετικά με τον εφοδιασμό των δικαιούχων με ειδικό σήμα για δωρεάν στάθμευση στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επί πληρωμή εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαθέτει στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης διαδικτυακή υπηρεσία με τα απαραίτητα δεδομένα του Μητρώου Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

4.Τα ακριβή προς διάθεση πεδία είναι τα εξής:

α. Αριθμός Κυκλοφορίας Αυτοκινήτου

β. Μάρκα Οχήματος (πεδίο D.1 της άδειας κυκλοφορίας)

γ. Τύπος οχήματος (πεδίο D.2 της άδειας κυκλοφορίας)

δ. Εμπορική Ονομασία οχήματος (πεδίο D.3 της άδειας κυκλοφορίας)

ε. Αριθμός Αναγνώρισης οχήματος (πεδίο E της άδειας κυκλοφορίας)

στ. Τύπος καυσίμου (πεδίο 9 της άδειας κυκλοφορίας για κωδικό και πεδίο P.3 της άδειας κυκλοφορίας για περιγραφή)

ζ. Εκπομπή ρύπων (CO2 gr/km) (πεδίο V.7 της άδειας κυκλοφορίας)

5.Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών.

6.Ο φορέας λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρούσας απόφασης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

Άρθρο 7

Παραρτήματα

Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης, το συνημμένο

Παράρτημα Ι .

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Κωδικός:

ΣΗΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

  1. Αριθμός Κυκλοφορίας Αυτοκινήτου:
  2. Μάρκα Οχήματος:
  3. Τύπος οχήματος:
  4. Εμπορική Ονομασία οχήματος:
  5. Αριθμός Αναγνώρισης οχήματος:
  6. Τύπος καυσίμου
  7. Εκπομπή ρύπων (CO2 gr/km)
  8. Ημερομηνία λήξης ισχύος σήματος:
  9. Ημερομηνία αντιγράφου:

Το παρόν ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια

Άρθρο 8

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ρεκόρ τροχονομικών παραβάσεων

SOS! Ανάρπαστα γίνονται τα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα

Πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ για πινακίδες ΔΟΚ