Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποια είναι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης στο αυτοκίνητό μας;

Ελλάδα 21:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποια είναι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης στο αυτοκίνητό μας;

ΝΕΑ

Ποια είναι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης στο αυτοκίνητό μας;

ΝΕΑ

Όταν ακούμε μια τέτοια ερώτηση, το μυαλό μας πάει σε πολύ πιο προφανείς απαντήσεις, από αυτές που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Advertisement
Advertisement

Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι συνδυάζουν τη βρωμιά του αυτοκινήτου, μ’ αυτό που παλιότεροι αποκαλούσαν μουτζούρα!

Δηλαδή, τα μηχανικά μέρη και τα ελαστικά. Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός και ό,τι μουτζουρώνει δεν είναι… βρωμιά, τουλάχιστον με την έννοια της επικινδυνότητας και των μολύνσεων.

Οι καμπίνες των αυτοκινήτων εμπεριέχουν πλήθος διάφορων βακτηρίων και ακάρεων -πάνω από 700 διαφορετικά- τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Advertisement
Advertisement

Στην περίπτωση, μάλιστα, που κάνουμε και κατανάλωση τροφής (αφορά κυρίως επαγγελματίες αυτοκινητιστές, αλλά όχι μόνο), αυτά πολλαπλασιάζονται. Και ακόμα περισσότερο, όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο, εάν αμελούμε τη συντήρηση του κλιματιστικού και την αλλαγή του φίλτρου καμπίνας.

Πρόσφατες έρευνες, έδειξαν ότι το τιμόνι του αυτοκινήτου, είναι κυριότερη εστία μικροβίων. Περίπου 6 φορές πιο «βρώμικο» από την οθόνη ενός κινητού και 4 φορές από το… καπάκι μιας δημόσιας τουαλέτας!

Ποια είναι η λύση;

Advertisement

Μα φυσικά ο τακτικός καθαρισμός της καμπίνας και κυρίως των στοιχείων, με οποία έρχονται σε συχνή επαφή τα χέρια μας. Το τιμόνι, ο λεβιές των ταχυτήτων, οι διακόπτες, τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος.

Και βέβαια, οι κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών), που ισχύουν και για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της καθημερινότητάς μας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Σφίγγουν» οι ζέστες, το air condition θέλει σέρβις
H Google θα ρυθμίζει τα φανάρια στην Αττική (+video)
Η αύξηση της ταχύτητας θα σώσει το κυκλοφοριακό;