Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Σφίγγουν» οι ζέστες, το air condition θέλει σέρβις

Ελλάδα 20:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Σφίγγουν» οι ζέστες, το air condition θέλει σέρβις

ΝΕΑ

«Σφίγγουν» οι ζέστες, το air condition θέλει σέρβις

ΝΕΑ

Το καλοκαίρι… άργησε, αλλά ήρθε και μία από τις πρώτες κινήσεις των οδηγών, όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους, είναι να θέσουν σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού. Αρκεί, όμως, αυτό, για μια καθαρή ανάσα δροσιάς;

Advertisement
Advertisement

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα οικιακά κλιματιστικά, η συχνή και σωστή συντήρηση του air condition στο αυτοκίνητό μας, είναι καθοριστικής σημασίας.

Πρώτα απ’ όλα για την υγεία και την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα, τόσο σε ό,τι αφορά στην απόδοσή του, όσο και στην κατανάλωσή του, ιδίως εάν πρόκειται για παλαιότερο όχημα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η μεγάλη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό και μειώνει αισθητά τα αντανακλαστικά. Για τους οδηγούς, λοιπόν και τους επιβάτες των αυτοκινήτων, το σύστημα κλιματισμού δεν είναι πολυτέλεια, ούτε άνεση, αλλά ένα αναγκαίο εργαλείο, για τις καθημερινές μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια των θερμών ημερών και όχι μόνο.

Advertisement
Advertisement

Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, θέλοντας να περιορίσουν το κόστος συντήρησης του οχήματος, αναστέλλουν (ενίοτε επ’ αόριστον) το service του κλιματιστικού τους. Μεγάλο λάθος!

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται συντήρηση

Διανύοντας, λοιπόν, τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, είναι σίγουρα το κατάλληλο timing, για ένα καλό service στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση (ιδίως σε παλαιότερα οχήματα) και ανάλογα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής.

Advertisement

Τα βήματα της συντήρησης από εξειδικευμένους τεχνικούς

-Έλεγχος λειτουργίας και καθαρισμός του κλειστού κυκλώματος κλιματισμού.

Advertisement

-Καθαρισμός ή ακόμα πιο ενδεδειγμένα αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας, που βρίσκεται στην εισαγωγή του αέρα και αποτελεί την… πρώτη γραμμή άμυνας για τις βλαβερές ουσίες, πριν εισέλθουν στην καμπίνα.

-Απολύμανση των αεραγωγών στην καμπίνα, όπου αναπτύσσονται μύκητες, βακτήρια και άλλοι επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Οι οποίοι μπορεί να μην γίνονται αντιληπτοί απ’ το ανθρώπινο μάτι, αλλά από την αίσθηση της όσφρησης, εάν το κλιματιστικό δεν συντηρείται τακτικά ή καθόλου. Οι έντονες και δυσάρεστες οσμές, κάθε φορά που ενεργοποιείται το air condition, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα.

-Αντικατάσταση ή συμπλήρωμα του ψυκτικού μέσου (φρέον) και έλεγχος του ψυγείου του κλιματιστικού, ειδικότερα σε παλαιότερα οχήματα. Η εμφάνιση υδρατμών στο παρμπρίζ και πολύ περισσότερο λευκού καπνού στο εσωτερικό της καμπίνας, σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ απενεργοποιηθεί άμεσο το κλιματιστικό και να ελεγχθεί η σοβαρή πιθανότητα διαρροής από κάποιο σωλήνα ή και τρύπας στο ψυγείο του κλιματιστικού.

Advertisement

Η σωστή συντήρηση και χρήση (συμβουλευόμαστε πάντοτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και των εξουσιοδοτημένων μηχανικών) του air condition, διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου. Μειώνει αισθητά τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια οδηγού-επιβατών και σίγουρα κάνει τον οδυνηρό συνδυασμό μποτιλιαρίσματος και ζέστης, περισσότερο υποφερτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κλιματισμός: Τα 5 λάθη που κάνουμε
Ποιο είναι το χρώμα που καταργεί το air condition;
Συμβουλές για σωστή χρήση του Air Condition από τη Skoda