Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η αύξηση της ταχύτητας θα σώσει το κυκλοφοριακό;

Ελλάδα 4:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η αύξηση της ταχύτητας θα σώσει το κυκλοφοριακό;

ΝΕΑ

Η αύξηση της ταχύτητας θα σώσει το κυκλοφοριακό;

ΝΕΑ

Η αύξηση του ορίου ταχύτητας δεν είναι λύση, το αντίθετο! Αυτό, τουλάχιστον, ανέδειξε έρευνα αμερικανικού οργανισμού για την οδική ασφάλεια.

Advertisement
Advertisement

Οκτώ αμερικανικές Πολιτείες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσουν το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους τους.

Εκτιμώντας ότι έτσι θα διευκολύνουν συνολικά το δίκτυο μεταφορών τους και αυτή δεν είναι μια συζήτηση που περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Έρευνα, πάντως, του οργανισμού AAA Foundation for Traffic Safety, αναδεικνύει ότι η αύξηση της ταχύτητας, όχι απλώς δεν είναι λύση, αλλά αυξάνει τα προβλήματα.

Διαπίστωσε ότι η αύξηση του ορίου, ελάχιστα συνέβαλε στην επιτάχυνση της κυκλοφορίας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα ατυχήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Advertisement
Advertisement

Ο οργανισμός εξέτασε 12 δρόμους στις ΗΠΑ σε διάφορες τοποθεσίες. Σε έξι από αυτές, είχαν πρόσφατα αυξηθεί τα όρια ταχύτητας, ενώ στις υπόλοιπες έξι μειώθηκαν.

Σε δύο αυτοκινητόδρομους, η AAA διαπίστωσε ότι η αύξηση των ορίων ταχύτητας συσχετίστηκε με περισσότερα ατυχήματα. Εν τω μεταξύ, κατέληξε στο ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις που εξέτασε, η μείωση του ορίου ταχύτητας συσχετίστηκε με λιγότερα ατυχήματα.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς έκπληξη, αυτό που ήταν εκπληκτικό είναι αυτό που βρήκαν οι ερευνητές για τους χρόνους ταξιδιού.

Advertisement

Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι είτε αυξήθηκαν είτε μειώθηκαν τα όρια ταχύτητας, οι αλλαγές στον χρόνο που χρειάστηκαν οι οδηγοί για να περάσουν από αυτό το τμήμα του δρόμου ήταν μικρές.

Ένας αριθμός που εκτινάχθηκε σε περιοχές όπου μειώθηκε το όριο ταχύτητας ήταν οι παραβιάσεις του. Για να καταπολεμηθεί αυτό, το ίδρυμα συνιστά στους υπαλλήλους των μεταφορών να χρησιμοποιούν καλύτερες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έως 10 χρόνια φυλακή για όριο ταχύτητας
Μπορούν οι κάμερες να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια;
Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας!