Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ποιά άγνωστη εταιρία μπαίνει σφήνα στην παγκόσμια πρωτιά;

Ελλάδα 10:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποιά άγνωστη εταιρία μπαίνει σφήνα στην παγκόσμια πρωτιά;

ΝΕΑ

Ποιά άγνωστη εταιρία μπαίνει σφήνα στην παγκόσμια πρωτιά;

ΝΕΑ

Στην κατάταξη των εταιριών με την μεγαλύτερη αξία, η Tesla κρατά σταθερά την πρώτη θέση. Ποια είναι όμως η εταιρία έκπληξη που απειλεί τους γίγαντες Toyota και VW για μια θέση στο βάθρο;

Advertisement
Advertisement

Η εκπληκτική πορεία της Tesla μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, την έχει αναδείξει ως την κορυφαία εταιρία σε αξία ανάμεσα σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ακόμα και τώρα που η μετοχή της είναι στα κάτω της και η κεφαλαιοποίησή της έπεσε από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, η δημιουργία του Elon Musk είναι και πάλι με διαφορά στην πρώτη θέση.

Το μεγάλο ντέρμπι ήταν εδώ και καιρό μεταξύ της Toyota και της VW για την δεύτερη και τρίτη θέση. Όμως στο παιχνίδι μπήκε ξαφνικά και ένας νέος παίκτης, μία εταιρία-έκπληξη που κανείς δεν την περίμενε.

Πρόκειται για την κινέζικη εταιρία BYD η οποία εκτοξεύθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έχοντας πλέον περάσει στην τρίτη θέση παγκοσμίως. Με την μετοχή της να βρίσκεται στα 42,92 δολάρια, η BYD έχει αξία που αγγίζει τα 114,03 δισ. δολάρια.

Advertisement
Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι ξεπέρασε την VW η αξία της οποίας ανέρχεται στα 106,16 δισ. δολάρια ενώ βρίσκεται πίσω από την δεύτερη Toyota η αξία της οποίας φθάνει τα 221.32 δισ. δολάρια.

BYD Auto Mobile

Η πορεία της κινέζικης εταιρίας είναι άκρως εντυπωσιακή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το τελευταίο της μοντέλο, το BYD Seal κατάφερε να πουλήσει 22.637 μονάδες σε λιγότερες από έξι ώρες από την στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για παραγγελίες. Αυτό εξέπληξε και την ίδια την εταιρία, καθώς αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σε τέσσερις μήνες παραγωγής.

Advertisement

Η μόνη “γκρίζα” είδηση στην πορεία επιτυχίας της BYD είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην λειτουργία ενός εργοστασίου για αναρτήσεις. Και αυτό γιατί οι περίοικοι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον αυτής της εγκατάστασης, παραπονούμενοι ότι προκαλεί προβλήματα στην υγεία τους. Η τοπική κυβέρνηση ερευνά τις καταγγελίες και η BYD ανέστειλε για λίγο την λειτουργία του εργοστασίου.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της BYD σε σχέση με την Tesla είναι η πολύ μεγάλη γκάμα μοντέλων που έχει, η οποία μπορεί να προσελκύσει ένα σαφώς μεγαλύτερο κοινό από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Advertisement

Eκτός από τα πολλά ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα, η BYD έχει ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό, το υψηλό επίπεδο καθετοποίησης της παραγωγικής της διαδικασίας. Η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει η ίδια τους δικούς της ημιαγωγούς, τις μπαταρίες, τα εξαρτήματα που απαιτούνται, ακόμα και μάσκες που διοχετεύθηκαν στην κινέζικη αγορά κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η σημερινή αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό σημαίνει ότι η BYD δεν χρειάζεται να περιμένει τους προμηθευτές για να έχει πρόσβαση σε σημαντικά εξαρτήματα.
Απλά μπορεί να αυξάνει διαρκώς την παραγωγή της.

Advertisement

Το μόνο που χρειάζεται για να ανέβει ακόμα ψηλότερα στην λίστα είναι να μπορέσει να φτάσει σε περισσότερες αγορές. Κάτι που σίγουρα θα επιτύχει, διεκδικώντας όχι μόνο την δεύτερη θέση από την Toyota αλλά αποτελώντας και απειλή για την Tesla.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πετρόπουλος: Το ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD στα Τρίκαλα
Είναι πράγματι τόσο επαναστατική η νέα EV πλατφόρμα της BYD; (+video)
Νέο BYD Dolphin με τεχνολογία από την… Porsche