Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πέφτουν οι μπαταρίες με τη γρήγορη φόρτιση;

Ελλάδα 19:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέφτουν οι μπαταρίες με τη γρήγορη φόρτιση;

ΝΕΑ

Πέφτουν οι μπαταρίες με τη γρήγορη φόρτιση;

ΝΕΑ

Η διαδεδομένη αντίληψη λέει ότι η τακτική χρήση γρήγορης φόρτισης κάνει κακό στις μπαταρίες. Είναι όμως αλήθεια;

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Recurrent Auto, η οποία περιελάβανε την ανάλυση δεδομένων από πάνω από 12.500 οχήματα Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες, έριξε φως στην απόκλιση της υποβάθμισης της εμβέλειας μεταξύ της ταχείας φόρτισης DC και των πιο αργών μεθόδων φόρτισης AC.

Οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της φθοράς της μπαταρίας υψηλής τάσης λόγω της συχνής ταχείας φόρτισης DC.

Ουσιαστικά, το ερώτημα είναι: σε ποιο βαθμό θα υποβαθμιστεί η ζωή της μπαταρίας με την πάροδο του χρόνου με την συχνή χρήση της γρήγορης φόρτισης;

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, φαίνεται να υπάρχει στατιστικά ελάχιστη διαφορά στο ρυθμό υποβάθμισης της αυτονομία όταν συγκρίνονται τα οχήματα που βασίζονται στη γρήγορη φόρτιση για τουλάχιστον το 90% των περιπτώσεων φόρτισης με εκείνα που χρησιμοποιούν τη γρήγορη φόρτιση λιγότερο από το 10% του χρόνου.

Η Recurrent Auto, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις εκθέσεις ανάλυσης οχημάτων και μπαταριών για τα ηλεκτρικά, έκανε συγκρίσεις μεταξύ αυτών των δύο ομάδων και διαπίστωσε ότι ο αντίκτυπος στην υποβάθμιση της αυτονομίας είναι σχετικά αμελητέος, ανεξάρτητα από τη μέθοδο φόρτισης.

Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από δημοφιλή μοντέλα της Tesla, όπως το Tesla Model 3 και το Model Y, παρουσιάζοντας το ποσοστό της αρχικής αυτονομίας που εμφανίζεται στα ταμπλό των οχημάτων σε σχέση με τον αριθμό των ημερών.

Advertisement

Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή φόρτισης συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη απόδοση της μπαταρίας, καθώς επιδρούν πολλά ακόμα στοιχεία όπως για παράδειγμα οι ακραίες θερμοκρασίες.

Advertisement

Η μελέτη της Recurrent υπογράμμισε την ανθεκτικότητα των σύγχρονων συστημάτων μπαταριών ηλεκτρικών καθώς έχουν συστήματα ελέγχου που εξασφαλίζουν αποτελεσματικά τις μπαταρίες από πιθανές βλάβες που προκαλούνται από την τακτική χρήση ταχέων φορτιστών.

Για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, η χρήση της λειτουργίας προθέρμανσης είναι καθοριστικής σημασίας, ιδίως σε περιπτώσεις ακραίων συνθηκών ζέστης ή ψύχους.

Αυτή η λειτουργία διασφαλίζει ότι οι κυψέλες έχουν φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία πριν από την τοποθέτηση του βύσματος φόρτισης.

Advertisement

Επιπλέον, συνιστάται η αποφυγή ταχείας φόρτισης όταν η μπαταρία βρίσκεται σε πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή κατάσταση φόρτισης, δεδομένου ότι σε αυτές τις συνθήκες ασκείται πρόσθετη πίεση στη μπαταρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην ηλεκτροκίνηση
Ασύρματη φόρτιση: Πως λειτουργεί
Στιγμές παραφροσύνης για μια θέση φόρτισης! (+video)