Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ασύρματη φόρτιση: Πως λειτουργεί

Ελλάδα 23:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ασύρματη φόρτιση: Πως λειτουργεί

ΝΕΑ

Ασύρματη φόρτιση: Πως λειτουργεί

ΝΕΑ

Δεν είναι ακόμα ο ταχύτερος τρόπος για να φορτίσετε ένα EV, όμως είναι σίγουρα ο πιο εύκολος.

Advertisement
Advertisement

Φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς ανάγκη για καλώδια. Πριν λίγα χρόνια ακουγόταν σαν όνειρο, όμως πρόκειται για μια ιδέα που πλησιάζει όλο και περισσότερο στην υλοποίησή της. Η ασύρματη (ή επαγωγική) φόρτιση βασίζεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται μαγνητική επαγωγή.

Εάν μια αγώγιμη ουσία περάσει μέσα από ένα μαγνητικό πεδίο, παράγει ρεύμα το οποίο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός κυκλώματος. Η ασύρματη φόρτιση ενός αυτοκινήτου απαιτεί έναν πομπό και έναν δέκτη προκειμένου να λειτουργήσει η διαδικασία.

Ακριβώς όπως και στα τηλέφωνα με ασύρματη φόρτιση, χρησιμοποιείται μια επιφάνεια για τη δημιουργία του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ενώ το αυτοκίνητο πρέπει να έχει προσαρτημένο ένα αγώγιμο υλικό το οποίο αλληλεπιδρά με το πεδίο και παράγει ρεύμα.

Advertisement
Advertisement

Η BMW προσέφερε τη συγκεκριμένη τεχνολογία το 2017 στην 530e, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συνέχεια. Ο τεχνολογικός γίγαντας Qualcomm ανέπτυξε την τεχνολογία ασύρματης φόρτισης EV Halo, την οποία όμως πούλησε σε άλλη εταιρεία το 2019. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η έρευνα επάνω στην ασύρματη φόρτιση έχει ενταθεί.

Η Volvo ξεκίνησε μια τριετή δοκιμή το 2022 χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σε ηλεκτρικά ταξί στο Γκέτεμποργκ. Αντίστοιχα η πολυτελής φίρμα του ομίλου Hyundai-KIA, η Genesis, φαίνεται πως είναι πιο κοντά από κάθε άλλη εταιρεία στο να θέσει την τεχνολογία σε ευρεία χρήση, έχοντας σχεδιάσει μάλιστα έναν ιδιαίτερα κομψό σταθμό φόρτισης.

Advertisement

Στόχος είναι να προσφέρεται ως προσιτός προαιρετικός εξοπλισμός στα ηλεκτρικά μοντέλα της Genesis. «Αυτή τη στιγμή τρέχουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να δούμε τη βιωσιμότητα της ασύρματης φόρτισης», λέει ο Marc Choi, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων της Genesis.

Advertisement

«Η νομοθεσία είναι ακόμα πιο πίσω σε σχέση με την πρόοδο που έχει σημειώσει η τεχνολογία ώστε να πούμε ότι έχει έρθει η ώρα για μαζική χρήση. Επιπλέον, πριν διαθέσουμε την ασύρματη φόρτιση στο κοινό θα πρέπει να πετύχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης».

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

ΑΦΙΞΗ: Όταν το αυτοκίνητο φτάσει στον σταθμό φόρτισης θα πρέπει να δοθεί εντολή για έναρξη της διαδικασίας. Το σύστημα που δοκιμάζει η Genesis και υπάρχει στο GV60 διαθέτει λογισμικό το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να ξεκινήσει ή και να διακόψει τη φόρτιση χωρίς να χρειάζεται να βγει από το αυτοκίνητο.

Advertisement

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ: Το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος και οι κάμερες καθοδηγούν (αυτόματα ή με τη συμβολή του οδηγού) το αυτοκίνητο στο ακριβές σημείο όπου η επαγωγική επιφάνεια του φορτιστή ευθυγραμμίζεται με την αγώγιμη επιφάνεια του αυτοκινήτου.

ΦΟΡΤΙΣΗ: Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του φορτιστή και το αγώγιμο στοιχείο του αυτοκινήτου αλληλεπιδρούν παράγοντας το απαιτούμενο ρεύμα για τη φόρτιση της μπαταρίας χωρίς την ανάγκη για καλώδια ή άλλη φυσική σύνδεση του αυτοκινήτου με τον φορτιστή. Ωστόσο, η ταχύτητα φόρτισης που έχει πετύχει μέχρι στιγμής η Genesis δεν ξεπερνά τα 11 kW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έμεινα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Τι μπορεί να φταίει;
Renault Group – CEA:  Εξελίσσουν τεχνολογία V2G
Oι δύο τεχνολογίες φόρτισης που θα σώσουν τα ηλεκτρικά