Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην ηλεκτροκίνηση

Ελλάδα 22:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην ηλεκτροκίνηση

ΝΕΑ

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην ηλεκτροκίνηση

ΝΕΑ

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην γερμανική αγορά αλλάζουν κάποια που έως τώρα θεωρούσαμε δεδομένα. 

Advertisement
Advertisement

Η Γερμανία αναθεωρεί το σχέδιό της να διαθέτει ένα εκατομμύριο δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, καθώς έχει καταστεί προφανές ότι οι άνθρωποι προτιμούν να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους στο σπίτι.

Αν και ο στόχος εξακολουθεί να ισχύει επισήμως, οι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι δεν θα επιδιωχθεί λόγω της τεχνολογικής προόδου στα αυτοκίνητα και της μεταβολής των προτιμήσεων.

Επί του παρόντος, η Γερμανία διαθέτει περίπου 85.000 δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης, με σχεδόν το ένα πέμπτο από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως σημεία ταχείας φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, οι οδηγοί στη χώρα επιλέγουν όλο και περισσότερο τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις στο σπίτι, με περίπου 10 ιδιωτικούς φορτιστές για κάθε δημόσιο σημείο σύνδεσης.

Αυτή η απροσδόκητη στροφή έχει αποτελέσει πρόκληση για τις ευρωπαϊκές χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξη δημόσιας υποδομής για την υποστήριξη των ηλεκτρικών μεταφορών.

Ο αρχικός στόχος του ενός εκατομμυρίου σταθμών φόρτισης έως το 2030 συμπεριλήφθηκε στη συνθήκη του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, επηρεασμένος από τις πιέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τώρα ότι ο στόχος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις τεχνολογίες των οχημάτων και των σταθμών φόρτισης, καθιστώντας τον τεχνολογικά ξεπερασμένο.

Ο στόχος βασίστηκε σε μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν διάφοροι ενδιαφερόμενοι από την αυτοκινητοβιομηχανία, τον ενεργειακό τομέα, την επιστήμη και την πολιτική.

Advertisement

Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι η Γερμανία θα χρειαστεί περίπου 450.000 σημεία φόρτισης μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2020 εκτίμησε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί πιθανότατα μεταξύ 440.000 και 843.000 δημόσιων σημείων φόρτισης, με το ανώτερο άκρο να επιτυγχάνεται μόνο εάν η ιδιωτική υιοθέτηση των ηλεκτρικών φορτιστών είναι αργή.

Advertisement

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, καθώς όπως φαίνεται οι δημόσιοι φορτιστές, έστω και αν δεν προτιμούνται, είναι καθοριστικοί για την περεταίρω ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν οικιακούς φορτιστές.

Για την Ελλάδα βέβαια τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, ιδίως με τον τρόπο που έχουν οικοδομηθεί οι πόλεις μας, και πολύ περισσότερο η Αθήνα. Για την ελληνική πραγματικότητα είναι προφανές ότι μόνο η ανάπτυξη του δικτύου δημόσιων φορτιστών θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να προχωρήσει το σχέδιο της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία για την εγκατάσταση οικιακών φορτιστών όπου αυτό είναι εφικτό. Και να ενισχυθεί οικονομικά -και όχι μόνο- η αγορά τους.

Η Γερμανία δείχνει τον δρόμο. Και όσο και αν απέχουμε από αυτήν, στην ουσία αποτελεί τον κανόνα πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η ηλεκτροκίνηση τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τη μία επιδοτήσεις και από την άλλη πρόστιμα
Τα ηλεκτρικά θα είναι αυτοκίνητα μιας χρήσης;
Δείτε τι σκαρφίστηκε ο… πονηρίδης του μήνα