Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή

Ελλάδα 3:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή

ΝΕΑ

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή

ΝΕΑ

Ουρές δεκάδων χιλιομέτρων από αυτοκίνητα έχουν σχηματιστεί στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία από σήμερα το πρωί.

Advertisement
Advertisement

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας την Πέμπτη. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas-Greenfield, εκτιμά ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν εγκαταλείψει την χώρα ακόμη και όταν καταλαγιάσει το σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Έχουν εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης με όλες τις ανατολικές χώρες της ΕΕ για την άμεση υποδοχή ατόμων από την Ουκρανία. Ελπίζουμε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι πρόσφυγες, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι», σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen.

Η Επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ, Ylva johansson, είχε υποσχεθεί οικονομική στήριξη στην Πολωνία, η οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και να χρειαστεί βοήθεια από την υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex.

Advertisement
Advertisement

Τα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία ξεπερνούν τα 500 χιλιόμετρα. Η Πολωνία έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει κέντρα υποδοχής για Ουκρανούς πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βαρσοβία, τα καταλύματα πρόκειται να κατασκευαστούν στα σημαντικότερα συνοριακά περάσματα και στις δύο χώρες.

Από τα γειτονικά κράτη με την Ουκρανία, η Σλοβακία προετοιμάζεται επίσης για πιθανή άφιξη ανθρώπων. Ως ένα από τα φτωχότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ρουμανία δεν αναμένει σημαντική εισροή από Ουκρανούς. Εάν συμβεί αυτό, η Ρουμανία είναι έτοιμη να δεχθεί μισό εκατομμύριο ανθρώπους, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντάνκου.

Advertisement

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα στείλει στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας και ανθρωπιστικούς λόγους για να βοηθήσουν στη φροντίδα των προσφύγων που ενδέχεται να φτάσουν.

Η Μολδαβία , η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, μοιράζεται επίσης σύνορα με την Ουκρανία. Η πρόεδρος Maia Sandu έγραψε στο Twitter ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν ήδη φτάσει στη χώρα τους.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Γερμανία λέει όχι στην κατάργηση των κινητήρων καύσης
Γεμίζει και πάλι σαπάκια η Ελλάδα
CO2: Θα αποφύγουν τα πρόστιμα-μαμούθ οι αυτοκινητοβιομηχανίες;