Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

CO2: Θα αποφύγουν τα πρόστιμα-μαμούθ οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

Ελλάδα 0:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

CO2: Θα αποφύγουν τα πρόστιμα-μαμούθ οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

ΝΕΑ

CO2: Θα αποφύγουν τα πρόστιμα-μαμούθ οι αυτοκινητοβιομηχανίες;

ΝΕΑ

Αισιόδοξες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις του ICCP για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κατασκευαστών το 2021.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Καθαρών Μεταφορών (ICCP), όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πετύχουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ για το 2021, γλιτώνοντας τα τσουχτερά πρόστιμα.

Η ICCP κάνει λόγο για «άνετη» επίτευξη των στόχων, μιας και οι μέσες εκπομπές CO2 ανά χλμ. αναμένεται να είναι περίπου τέσσερα γραμμάρια κάτω από το όριο των 95 γρμ. που επιβάλει το πρότυπο εκπομπών ρύπων της Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Για την αποφυγή των προστίμων καθοριστική φαίνεται πως θα είναι η συνεισφορά των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων: Ένα στα 10 καινούρια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το 2021 επί ευρωπαϊκού εδάφους εξέπεμπε μηδενικούς ρύπους, με το ποσοστό των plug-in υβριδικών να φτάνει το 9%. Το 2020 οι σχετικές τιμές για τα ηλεκτρικά και PHEV ήταν 6% και 5% αντίστοιχα.

Advertisement
Advertisement

Η μείωση των ρύπων των αυτοκινητοβιομηχανιών επιτεύχθηκε και χάρη στα λεγόμενο pooling, ήτοι την αγοροπωλησία «πιστώσεων ρύπων» που επιτρέπει τον συμψηφισμό των εκπομπών CO2 μιας πιο «ρυπογόνου» αυτοκινητοβιομηχανίας με αυτούς μιας πιο «πράσινης».

Κάτι αντίστοιχο έπραξαν πρόσφατα και οι Tesla με τη Jaguar Land Rover, με την τελευταία να επωφελείται από τους μηδενικούς ρύπους των οχημάτων του «κολοσσού» στην ηλεκτροκίνηση.

Advertisement

Υπενθυμίζεται ότι η EE έχει θέσει ιδιαίτερους αυστηρούς στόχους για τη μείωση του περιβαλλοντικούς τους αποτυπώματος. Η απόκλιση με τους στόχους επιφέρει πρόστιμο 95 ευρώ για κάθε γραμμάριο εκπομπών που υπερβαίνει το ανώτατο όριο (95 γρμ.CO2/χλμ). Το ποσό πολλαπλασιάζεται με τον συνολικό αριθμό των πωληθέντων εντός του έτους αυτοκινήτων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΕ: Στο στόχαστρο οι εκπομπές CO2 των plug-in hybrid μοντέλων!
Ford: Πρωτιά σε πωλήσεις και μείωση του CO2
Ποια πόλη θα επιβάλλει Τέλος Εκπομπών CO2