Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

One life – Live it well!

Ελλάδα 6:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

One life – Live it well!

ΝΕΑ

One life – Live it well!

ΝΕΑ

Εχει αποδειχθεί ότι -πέρα από τις καταστροφές- οι κρίσεις δημιουργούν και ευκαιρίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κρίσεις επιφέρουν αλλαγές, τις οποίες όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει, βγαίνει πρόωρα σε οικονομική αλλά και κοινωνική… σύνταξη.

Advertisement
Advertisement

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια τώρα η η γενιά μας βιώνει απανωτές κρίσεις.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση μετατράπηκε σε ελληνική και μας ταλαιπώρησε δέκα χρόνια. Και τη στιγμή που προσπαθούμε να ισορροπήσουμε από τα απόνερα της οικονομικής, έρχεται ξαφνικά μια παγκόσμια υγειονομική.


Και την ώρα που όλα δείχνουν να ξεπερνάμε -με τη βοήθεια της επιστήμης και την αυτοπροστασία- την υγειονομική, έρχεται ένας πόλεμος μέσα στην Ευρώπη, τις επιπτώσεις του οποίου βλέπουμε ήδη στις τσέπες μας και θα βιώσουμε ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», όπως διδάσκουν και στις οικονομικές σχολές.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν αλλάζοντας δεδομένα και φυσικά συνήθειες και νοοτροπίες.

Αναμφίβολα, η εξίσωση όλων των παραπάνω μπορεί να δώσει εξαιρετικά δεδομένα ως αποτέλεσμα – ή, εύκολα, να σε στείλει στη… σύνταξη.

Η αγορά αυτοκινήτου βιώνει όλα τα παραπάνω σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Η οικονομική κρίση επίσημα έχει υπολογιστεί ότι κόστισε σχεδόν τρεισήμισιφορές περισσότερο στον κλάδο του αυτοκινήτου, αναλογικά με τον μέσο όρο του κόστους σε οποιονδήποτε άλλον κλάδο στη χώρα μας. Η πανδημία του COVID-19, εκτός των εμπορικών επιπτώσεων που βίωσαν όλοι, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις παραγωγές και τη διάθεση εξαρτημάτων -όπως είναι οι ημιαγωγοί- που έχουν φτάσει την αναμονή για καινούριο αυτοκίνητο να ξεπερνάει στις περισσότερες των περιπτώσεων τους οκτώ μήνες. Και τη στιγμή που και πάν σε αυτό γίνονταν κάποιες προσπάθειες για εξομάλυνση, έρχεται να δώσει ένα δυνατό χαστούκι η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Ολα τα παραπάνω δημιουργούν και ευκαιρίες σε απατεώνες, οι οποίοι ψάχνουν και βρίσκουν ό,τι παλιό, ταλαιπωρημένο όχημα έχει πεταχτεί στις αυτοκινητικές χωματερές της Ευρώπης, το αγοράζουν σε εξευτελιστική τιμή, παραποιούν τα συνοδευόμενα έγγραφα, το γυαλίζουν εμφανισιακά και… χιλιομετρικά και το στέλνουν στις μάντρες θέλοντας να «ικανοποιήσουν» τον ανυπόμονο υποψήφιο αγοραστή αυτοκινήτου πουλώντας του σε τιμή προφανώς καλύτερη από καινούριο έναν… πανάκριβο μπελά.


Πώς θα αμυνθούμε;

Οφείλουμε να αυτοπροστατευτούμε για μία ακόμη φορά. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν γίνεται με την αποχή απ’ όλα.

Συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε, να κινούμαστε, να ζούμε επιλέγοντας με ιδιαίτερα αυστηρά και -γιατί όχι- καχύποπτα κριτήρια τόσο τις αγορές μας όσο και την ενημέρωσή μας, είτε αυτή είναι εμπορική (διαφημίσεις κ.λπ.) είτε μιντιακή.

Αυτοπροστασία, λοιπόν, και συνεχίζουμε να ζούμε με… τέρμα το γκάζι!

Διότι One lifeLive it well  (Μία ζωή – Ζήσε την καλά)!

 

Τάκης Τρακουσέλλης

 

Advertisement
Advertisement