Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο θερμικός κινητήρας θα ζει και θα βασιλεύει

Ελλάδα 8:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο θερμικός κινητήρας θα ζει και θα βασιλεύει

ΝΕΑ

Ο θερμικός κινητήρας θα ζει και θα βασιλεύει

ΝΕΑ

Ποιοι έχουν προεξoφλήσει το τέλος των ΜΕΚ; Σίγουρα, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και κάποιες ομάδες lobbying που τους πλαισιώνουν. Ποιοι δεν το προδικάζουν; Σίγουρα, τα στελέχη της Stellantis.

Advertisement
Advertisement

O Όμιλος Stellantis είναι ένας από τους κυρίαρχους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, δεν προλαβαίνουμε τα καινούργια μοντέλα του αυτής της τεχνολογίας.

Ωστόσο, μια ανακοίνωσή του λειτουργεί ως αντίβαρο και εξορθολογιστικά στην επικρατούσα τάση. Ποια είναι αυτή; Ότι η Stellantis θα επενδύσει περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια δολάρια για την εξέλιξη καινούργιων πλατφορμών και εξηλεκτρισμένων θερμικών κινητήρων, όπως και αυτών που θα λειτουργούν με βιοκαύσιμο.

Ως γνωστόν, η ηλεκτροκίνηση είναι θέμα που απασχολεί κυρίως την Ευρώπη. Στις υπόλοιπες ηπείρους η τάση είναι μικρότερη, συγκριτικά, ή σχεδόν ανύπαρκτη στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement
Advertisement

Σαφώς, η Stellantis δραστηριοποιείται εμπορικά και σε αυτές τις αγορές. Συνεπώς, η εξέλιξη των νέων μοντέλων της και των κινητήρων τους για τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη ακολουθεί τον συνήθη προγραμματισμό.

Ο Όμιλος ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη μεγάλη χρηματική επένδυση με σκοπό να εξελίξει τέσσερις καινούργιες πλατφόρμες και οκτώ νέους θερμικούς κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τουλάχιστον 40 καινούργιων μελλοντικών μοντέλων του. Αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά, από το 2025 έως και το 2030.

Όπως έγινε γνωστό, κάποιοι από τους νέους κινητήρες θα είναι εξηλεκτρισμένοι, διαθέτοντας κάποια από τις διατάξεις υβριδικής διάταξης που υπάρχουν (mHEV, Full Hybrid, Plug-in Hybrid).

Advertisement

Στην ανακοίνωσή της, η Stellantis αναφέρει σχετικά : «Θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για τέσσερις παγκόσμιες πλατφόρμες, οι οποίες θα συνοδεύονται από τεχνολογίες για τη χρήση βιοκαυσίμων και υβριδικών συστημάτων. Επιπλέον. θα δημιουργηθούν οκτώ καινούργιοι κινητήρες και περισσότερα από 40 νέα μοντέλα».

Τόσο οι καινούργιες πλατφόρμες όσο και οι κινητήρες θα χρησιμοποιηθούν για την εξέλιξη και παραγωγή τόσο επιβατικών όσο και επαγγελματικών νέων μοντέλων από τις συνολικά 16 εταιρείες που συνιστούν τον Όμιλο Stellantis.

Advertisement