Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα μάθαμε για το Tesla Semi

Ελλάδα 7:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Όλα όσα μάθαμε για το Tesla Semi

ΝΕΑ

Όλα όσα μάθαμε για το Tesla Semi

ΝΕΑ

To Tesla Semi έχει αρχίσει να απασχολεί και πάλι πιο έντονα την επικαιρότητα, αυτή τη φορά με το γεγονός ότι είναι έτοιμο να παραδοθεί στους πελάτες τής εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Tesla, το Semi, ο πρώτος αμιγώς ηλεκτροκίνητος τράκτοράς της, έχει αρχίσει να παραδίδεται στους πρώτους ιδιοκτήτες του.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Semi «είναι ένα κτήνος» αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του και «έχει τριπλάσια δύναμη από οποιονδήποτε άλλο πετρελαιοκίνητο τράκτορα στην κατηγορία του».

Πόση είναι αυτή; Κανείς δεν γνωρίζει, καθώς η Tesla σκοπίμως δεν ανακοινώνει επίσημα την μέγιστη ισχύ των τριών ηλεκτροκινητήρων που διαθέτει. Αν και κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίασής του (το 2017) ο Elon Musk είχε πει ότι το Semi θα διέθετε τέσσερις ηλεκτροκινητήρες όταν θα έμπαινε στην παραγωγή, τελικά έγινε γνωστό ότι θα παίρνει κίνηση από τρεις.

Advertisement
Advertisement

Αυτοί κινούν τους δύο πίσω άξονες. Το εξωτερικό των ροτόρων τους είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, σύμφωνα με την Tesla, όπως συμβαίνει με τα Model S Plaid και Model X Plaid τα οποία παρουσιάστηκαν πέρυσι. Στον πρώτο από τους δύο πίσω κινητήριους άξονες τού Semi, είναι προσαρμοσμένος ένα ηλεκτροκινητήρας ο οποίος έχει μία σχέση μετάδοσης και χρησιμοποιείται όταν το φορτηγό κινείται σε αυτοκινητόδρομο.

Στον δεύτερο κινητήριο άξονα υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες, από ένας σε κάθε μεριά αυτού. Αυτοί μεταφέρουν τη ροπή τους στους τροχούς όταν απαιτείται η μέγιστη απόδοση ή επιτάχυνση και εμπλέκονται (ή απομπλέκονται) μηχανικά από τη διαδικασία όταν δεν απαιτείται η συνδρομή τους στην κίνηση για να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας.

Advertisement

Σύμφωνα με την Tesla, το Semi θα μπορεί να φορτίζει σε παροχή ενός μεγαβάτ καθώς έχει εξελίξει τόσο το κατάλληλο καλώδιο όσο και τις απαραίτητες υποδομές για την πλήρωση των μπαταριών του με ενέργεια.

Advertisement

Τέλος, θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την εταιρεία, το Semi επιταχύνεται από τα 0-60 μίλια/ώρα (0-97 χλμ./ώρα) σε 20 δευτερόλεπτα, όντας πλήρες φορτίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα επικαθήμενα φορτηγά έχουν μέγιστο μικτό φορτίο 37.195 κιλά, δηλαδή 907 κιλά περισσότερα (2.000 λίβρες) σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tο Tesla Semi προχωρά (αργά) προς την κανονική παραγωγή
Tesla pick-up: Το νέο εγχείρημα του Musk;
Η Geely ετοιμάζει επαναστατικό ηλεκτρικό τράκτορα

Advertisement