Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Audi A8

Ελλάδα 4:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Audi A8

ΝΕΑ

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Audi A8

ΝΕΑ

Σταδιακά, πλησιάζουμε προς τη στιγμή που η Audi θα παρουσιάσει επίσημα την αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του A8, η οποία θα είναι ό,τι πιο προηγμένο έχει να επιδείξει η εταιρεία.

Advertisement
Advertisement

To ηλεκτρικό πρωτότυπο Grandsphere, το οποίο παρουσίασε η Audi πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, μας έβαλε σε υποψίες. Το εντυπωσιακό «κινούμενο σαλόνι», στο οποίο δεν υπήρχε άμεσα ορατό τιμόνι, ήταν κάτι περισσότερο από ένα όχημα στο οποίο εφαρμόστηκαν κάποιες ιδέες των ανθρώπων της εταιρείας.

Με λίγα λόγια, η Audi έδειξε την πρόθεσή της να δημιουργήσει το συντομότερο δυνατόν ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο πολυτελές μοντέλο της μεγάλης κατηγορίας το οποίο δεν θα ήταν άλλο από την αντίστοιχη εκδοχή τού A8.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει πλέον η γερμανική εταιρεία το αμιγώς ηλεκτρικό A8 θα παρουσιαστεί προς τα τέλη του 2024 και οι πωλήσεις του θα αρχίσουν εντός του 2025.

Advertisement
Advertisement

Θα βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα «PPE» («Premium Platform Electric») την οποία έχει εξελίξει ο Όμιλος Volkswagen και θα είναι το δεύτερο μοντέλο της Audi που θα βασίζεται σε αυτή. Θα προηγηθεί το Q6 e-tron, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός της χρονιάς. Μάλιστα, θα είναι το πρώτο στο οποίο θα χρησιμοποιηθεί αυτή («PPE»).

Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο A8 δεν θα έχει αμάξωμα «τριών όγκων», δηλαδή τετράθυρο, όπως γνωρίζουμε το μοντέλο ως τώρα, αλλά θα μοιάζει αρκετά με αυτό του Grandsphere (φωτογραφίες).

Advertisement

Αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους εκμοντερνισμού αλλά έχει και πρακτική σημασία, καθώς θα είναι περισσότερο αεροδυναμικό συγκριτικά, παράγοντας που έχει μεγαλύτερη σημασία σε ένα ηλεκτρικό όχημα.

Advertisement

Το νέο μοντέλο θα αρχιτεκτονική 800 Volt, οι μπαταρίες του θα έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 120 kWh και θα μπορούν να φορτίσουν σε παροχή ισχύος έως 270 kW. Όταν η Audi παρουσίασε το πρωτότυπο Grandsphere είχε ανακοινώσει ότι η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς των ηλεκτροκινητήρων του ήταν 721 ίπποι και η μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή έφτανε τα 950 Nm.

Εάν το σύστημα χρησιμοποιηθεί αυτούσιο στο νέο αμιγώς ηλεκτρικό A8 τότε αυτό θα είναι το ισχυρότερο μοντέλο της εταιρείας. Συγκριτικά, το Α8 60 TFSI e quattro, με τον V6 τρίλιτρο κινητήρα και το Plug-in υβριδικό σύστημα, έχει μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ 462 ίππους και μέγιστη συνδυαζόμενη ροπή 700 Nm. To S8 TFSI quattro, με τον V8 τετράλιτρο κινητήρα αποδίδει 571 ίππους και 800 Nm ροπής, αντίστοιχα. Ακόμα και το RS 7 Sportback Performance αποδίδει «μόνο» 630 ίππους.

Advertisement

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε την αυτονομία τού αμιγώς ηλεκτρικού A8 αλλά αναμένεται να είναι ικανοποιητική για τα δεδομένα του όγκου του. Πάντως, στο Grandsphere ήταν 750 χλμ.

Τέλος, το νέο μοντέλο θα έχει τη δυνατότητα ενεργητικής τετραδιεύθυνσης, με τους πίσω τροχούς να στρίβουν έως και πέντε μοίρες. Θα υπάρχει η δυνατότητα να «κλειδώνει» ηλεκτρονικά η ροπή μεταξύ των εκεί τροχών και θα διαθέτει και σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Audi A8, ένας ειδικός δίνει τα «φώτα» του (video)
Το Audi Q5 Sportback δε… μασάει από Test (+video)
Audi: Το πρόγραμμα για την F1 απογειώνεται