Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο όμιλος VW κέρδισε δικαστική υπόθεση για το Beetle

Ελλάδα 2:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο όμιλος VW κέρδισε δικαστική υπόθεση για το Beetle

ΝΕΑ

Ο όμιλος VW κέρδισε δικαστική υπόθεση για το Beetle

ΝΕΑ

Η κόρη ενός σχεδιαστή που συμμετείχε στην παραγωγή του «σκαθαριού» απαιτούσε αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ από την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

Ο όμιλος Volkswagen κέρδισε μια δικαστική υπόθεση πνευματικών δικαιωμάτων ενάντια στην κόρη του Erwin Komenda, σχεδιαστή του αρχικού VW Beetle.

Η κόρη του Komenda απαιτούσε αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ για το ρόλο που έχει διαδραματίσει ο σχεδιασμός του πατέρα της στην επιτυχία του εικονικού μοντέλου της VW για περισσότερα από 70 χρόνια παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Υποστήριξε ότι τα νεώτερα Beetles εξακολουθούν να ενσωματώνουν στοιχεία του σχεδίου του πατέρα της που χρησιμοποιούνται εδώ και τρεις γενιές το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 22 εκατομμύρια οχήματα από την πρώτη είσοδο στη μαζική παραγωγή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δικαστήριο στο Brunswick, Γερμανία, εξέτασε τα σχέδια της Komenda για το αρχικό σχέδιο του Beetle και αποφάσισε ότι μοιάζει με άλλα οχήματα της εποχής.

Επίσης, ανέφερε ότι η ενάγουσα δεν μπόρεσε επίσης να αποδείξει ότι ο πατέρας της είχε συμμετάσχει στο στυλ του οχήματος KdF της Volkswagen, όχημα στο οποίο βασίστηκε το αρχικό Beetle. Το KdF δημιουργήθηκε το 1938 και σχεδιάστηκε από τον Ferdinand Porsche.

Advertisement

Το δικαστήριο κατά συνέπεια, αρνήθηκε οποιαδήποτε αξίωση πνευματικής ιδιοκτησίας στα σχέδια της Komenda για το αρχικό Beetle.

Ο Komenda, Αυστριακός υπήκοος, εργάστηκε με τον Ferdinand Porsche στη δεκαετία του 1930 και για την εταιρεία αυτοκινήτων της Porsche μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε το 1966.

Advertisement

Η VW είπε πέρυσι ότι θα τερματίσει την παραγωγή του Beetle όταν τα τελευταία μοντέλα θα παραχθούν στο εργοστάσιό της στην Puebla του Μεξικού τον επόμενο μήνα.