Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο νέος επίπεδος κινητήρας της INNengine (+video)

Ελλάδα 14:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο νέος επίπεδος κινητήρας της INNengine (+video)

ΝΕΑ

Ο νέος επίπεδος κινητήρας της INNengine (+video)

ΝΕΑ

Η τεχνολογία επικεντρώνεται στην ηλεκτροκίνηση. Όμως δεν λείπουν οι ιδέες και οι προσπάθειες για τη δημιουργία νέων θερμικών κινητήρων, έστω και σε πειραματικό στάδιο.

Advertisement
Advertisement

Μία τέτοια περίπτωση είναι το αποτέλεσμα των ανθρώπων της ισπανικής εταιρείας INNengine οι οποίοι κατασκεύασαν έναν μικρών διαστάσεων επίπεδο κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Το διαφορετικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι σε αυτόν δεν υπάρχουν κλασικός στροφαλοφόρος άξονας, βαλβίδες, δοχείο λαδιού στο κάτω μέρος του ή ακόμα και κυλινδροκεφαλή.

Η δομή του είναι μια κυλινδρική κατασκευή όπου τα έμβολά του είναι τοποθετημένα αντικριστά μεταξύ τους, με τις κεφαλές των πιστονιών η μία απέναντι της άλλης.

Advertisement
Advertisement

Ο τρόπος λειτουργίας του είναι τέτοιος που μπορεί να χαρακτηριστεί «ενός χρόνου», καθώς όλες οι διαδικασίες για την καύση (εισαγωγή αέρα, συμπίεση, έναυση και απαγωγή καυσαερίων) γίνονται στο πλαίσιο της ίδιας παλινδρομικής κίνησης.

Όπως ανακοινώνουν τα στελέχη της INNengine ο κυλινδρισμός του είναι 500 κ. εκ. και η μέγιστη ισχύς του φτάνει τους 120 ίππους. Οι μικρές του διαστάσεις έχουν ως αποτέλεσμα να είναι ελαφρύς, καθώς ζυγίζει 38,5 κιλά.

Advertisement

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί και σε εκδοχή έως και οκτώ πιστόνια (τέσσερις κύλινδροι). Στα πλεονεκτήματά του, εκτός από το μικρό βάρος, περιλαμβάνονται το χαμηλό επίπεδο παραγόμενου θορύβου, οι ελάχιστοι κραδασμοί και η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Advertisement

Από το τελευταίο στοιχείο συμπεραίνεται ότι το επίπεδο εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα είναι ελάχιστο έως μηδενικό, κάτι που τον κάνει ενδιαφέρων. Από την εταιρεία ανακοινώνεται ότι ο νέος κινητήρας θα μπορεί να λειτουργεί με εναλλακτικά καύσιμα, ακόμα και με υδρογόνο εάν συνεχιστεί η εξέλιξή του.

Επίσης, δύναται να τοποθετηθεί και σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, έχοντας τον ρόλο γεννήτριας για την παραγωγής ενέργειας, ή ακόμα και σε ελαφρά αεροσκάφη. O κινητήρας τοποθετήθηκε σε ένα Mazda MX-5 με σκοπό να γίνει αξιολόγησή του και να εξελιχθεί περισσότερο, όπως μπορούμε να δούμε στο σχετικό βίντεο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φοβερό video: Δείτε από μέσα πως λειτουργεί ένας V6 κινητήρας!
Ο εντυπωσιακός V8 Megazilla της Ford
Η πιο γρήγορη συναρμολόγηση κινητήρα (+video)