Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mazda MX-5 Homura 2.0

Ελλάδα 10:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Mazda MX-5 Homura 2.0

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Mazda MX-5 Homura 2.0

ΔΟΚΙΜΕΣ

Η Mazda με τη νέα έκδοση Homura του διαχρονικού MX-5, έρχεται να μας θυμίσει τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά σε ένα καλό roadster, διαχρονικά.

Advertisement
Advertisement

Η ανανεωμένη έκδοση του Mazda MX-5, με τα «καλούδια» από τις Bilstein, Brembo και Recaro αλλά και το μηχανικό μπλοκέ διαφορικό, είναι ιδανική για κάθε είδους ταξίδι.

Μετά από 23 χρόνια και τέσσερις γενιές στην αγορά, ιδιαίτερες συστάσεις για το roadster της Mazda δεν χρειάζονται και έτσι μένουμε στην «υπογράμμιση» των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της έκδοσης Homura που είναι ικανή να κλέψει τις καρδιές όλων όσοι θέλουν να οδηγούν και όχι απλά να μετακινούνται.

Advertisement
Advertisement

Τα αναβαθμισμένα φρένα της Brembo, οι ενισχυμένες αναρτήσεις με την υπογραφή της Bilstein, τα τύπου μπάκετ καθίσματα της Recaro και το εξαιρετικό μηχανικό μπλοκέ διαφορικό του αυτοκινήτου, έρχονται να αναδείξουν έτι περαιτέρω τους 184 ίππους του δίλιτρου GSkyactiv.

Όλα τα παραπάνω, όσο και αν ακούγεται απίθανο, συνδυάζονται εξαιρετικά με ένα πακέτο που σε ό,τι έχει να κάνει με την ενεργητική ασφάλεια, τα έχει όλα.

Advertisement

Και γιατί είναι αυτό σημαντικό; Γιατί όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα με τα οποία η Mazda εφοδιάζει το δημοφιλές roadster μοντέλο της, είναι απόλυτα χρήσιμα για την πλειοψηφία των οδηγών που θα το επιλέξουν.

Οι 184 ίπποι του δίλιτρου κινητήρα, συνδυάζονται ιδανικά με το «πυκνό» 6άρι κιβώτιο που παραδοσιακά έχει εξαιρετικό επιλογέα σε αίσθηση και εύρος διαδρομών, προσφέροντας πολύ καλές επιδόσεις στο roadster των 1.395 κιλών.

Advertisement

Με τη μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς αλλά και το μικρό μεταξόνιο των 2,3 μέτρων, οι απότομες επιταχύνσεις με τους κατευθυντήριους στριμμένους, δεν θέλει και πολύ για να φέρει σε δύσκολη θέση τον άμαθο.

Για την προστασία του, λοιπόν, είναι καίριας σημασίας η ύπαρξη όλου του πακέτου των βοηθημάτων, με τα οποία η χρήση του αυτοκινήτου γίνεται πραγματικά ξένοιαστη.

Advertisement

Η κουκούλα φεύγει πάνω από τα κεφάλια οδηγού και συνοδηγού με μια κίνηση, επιτρέποντας τη χαρά της οδήγησης με τον ουρανό πάνω από το κεφάλι- που άλλωστε είναι και το βασικό κριτήριο για την επιλογή του μοντέλου.

Χώρια που αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν απογοητεύει τον υποψήφιο αγοραστή η ίδια εικόνα της καμπίνας με όλες τις άλλες εκδόσεις του μοντέλου.

Απλά επειδή εδώ μιλάμε για την κορυφαία έκδοση εξοπλισμού, τα χαρακτηριστικά στους τομείς που έχουν δεχτεί επεμβάσεις, είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Τόσο τα φρένα που έχουν γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικά από ότι ήταν χάρη στις επεμβάσεις της Brembo, όσο και η ανάρτηση που «σφίγγει» την αίσθηση του αυτοκινήτου σε κάθε περιβάλλον, το σύνολο έχει γίνει λίγο πιο συμπαγές και σαφώς πιο οδηγοκεντρικό.

Αποφεύγοντας τις κακοτοπιές ενός κατεστραμμένου οδοστρώματος που θα φέρει σε δύσκολη θέση οδηγό και συνοδηγό (αλλά ποτέ την αλεξίσφαιρη ποιότητα κατασκευής της Mazda) με τις αναπηδήσεις, το Homura είναι απολαυστικό σε κάθε περιβάλλον.

Μπορείς να ρολάρεις χαλαρά στην παραλιακή απολαμβάνοντας το σούρουπο ή να λυσσάς σε κάποιο στριφτερό κομμάτι μιας διαδρομής, εισπράττοντας τη συνέπεια στο στρίψιμο που εξασφαλίζει το μηχανικό μπλοκέ.

Η ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, δίνει ρέστα απόκρισης σε απαιτητικές διαδρομές, εκεί που εκτιμάται και το αυξημένο «σφίξιμο» της ρύθμισης συνολικά, λόγω της χρήσης των αμορτισέρ της Bilstein.

Το τιμόνι παραμένει ικανοποιητικό για τις ανάγκες του οδηγού που θέλει πραγματική σύνδεση με το δρόμο, ενώ και το πλαίσιο, λόγω και των διαστάσεων του αυτοκινήτου, δεν απογοητεύει με την ακαμψία του.

Κάπως έτσι λοιπόν μιλάμε για την καλύτερη έκδοση του Mazda MX-5 που έχουμε οδηγήσει ποτέ, η οποία με ένα τρόπο μαγικό δείχνει ιδιαιτέρως φρέσκια και απόλυτα ικανή να ξελογιάσει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοραστών.

Στους αγοραστές αυτούς, εμπόδιο δεν θα σταθεί ο περιορισμένος χώρος για αντικείμενα και αποσκευές, ούτε όμως και η χωροταξική ιδιαιτερότητα που θέλει το ανάστημα και γενικότερα, τις διαστάσεις του οδηγού, να είναι κρατημένες.

Η συγκίνηση του ήχου από το δίλιτρο σύνολο που για να αποδώσει τα μέγιστα, πρέπει να φτάσει έως τις 7.500 σ.α.λ. -πιστέψτε με- είναι ικανή να σε κάνει να «ξεχάσεις» ακόμα και την τιμή που πλησιάζει τις 40 χιλιάδες ευρώ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Mazda MX-5 2.0 Homura 184 ps
Κινητήρας: 1.998 cc
Ισχύς: 184 PS/ 7.000 rpm
Ροπή: 205 Nm/4.000 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,5 sec
Τελική ταχύτητα: 219 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,9 l/100 km / 8,4 l/100 km
Εκπομπές CO2: 155 gr/km
Βάρος: 1.395 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 3.915/ 1.735/ 1.225 mm
Μεταξόνιο: 2.310 mm
Χώρος αποσκευών: 130 lt
Τιμή: Από 38.272€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Mazda 787B επιστρέφει στο Le Mans
Θα επανέλθει το νέο Mazda RX-8 με Wankel;
To Mazda CX-60 αναγνωρίζει τον οδηγό του (+video)