Ο ACEA ζητά τη διεύρυνση των χωρών του «Made in Europe»
ΝΕΑ
Με επίσημη επιστολή του ο ACEA ζητά από την Ε.Ε. να συμπεριλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και το Μαρόκο στις χώρες που θα ενταχθούν στον κανόνα «Made in Europe».
Τα στελέχη του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) πήραν επίσημα θέση αναφορικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ψηφίσει τη θεσμοθέτηση μιας νέας σήμανσης «Made in Europe» για τα καινούργια οχήματα που θα πωλούνται στην ήπειρό μας.
WHAT CAR
Το αρχικό σχέδιο του εν λόγω κανόνα προβλέπει να την αποκτούν μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται στα κράτη-μέλη τα οποία συνιστούν την Ε.Ε. Αυτά τα οχήματα θα επωφελούνται από συγκεκριμένες διατάξεις και θα έχουν προτεραιότητα στην αγορά.
Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες που δεν βρίσκονται στη Γηραιά Ήπειρο ούτε ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, οι άνθρωποι του ACEA ζητούν από την Ε.Ε. να διευρύνει τους προτεινόμενους κανόνες του σχεδίου «Made in Europe», ώστε να περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και το Μαρόκο.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, αυτές οι τρεις χώρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας της αυτοκινητοβιομηχανίας και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εκεί δεν θα πρέπει να απαξιωθούν.
Η παρέμβαση των στελεχών τού Συνδέσμου ταυτίζεται με τις θέσεις αυτών στους Ομίλους Renault, Stellantis και Volkswagen οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στις διατάξεις που θα περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός και θα ορίζει τα δεδομένα της τοπικής παραγωγής.
Το σχέδιο «Made in Europe» προβλέπει ότι τα κίνητρα αγοράς καινούργιων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και οι δημόσιες προμήθειες θα συνδέονται με ελάχιστο ποσοστό περίπου 70% της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας.
Στην επίσημη επιστολή που έστειλαν τα μέλη του ACEA στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι στηρίζουν τον βασικό στόχο τής πρωτοβουλίας. Δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας και τη μείωση της εξάρτησής της από την Ασία (και κυρίως από την Κίνα) για κρίσιμες πρώτες ύλες, εξαρτήματα και μπαταρίες των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η εφαρμογή τού νέου κανόνα πρέπει να γίνει σταδιακά και με στοχευμένες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν: «Όπως έχει διατυπωθεί, η πρόταση ενέχει τον κίνδυνο να διαρρήξει τις υφιστάμενες αλυσίδες αξίας και να υπονομεύσει ένα ευρύ φάσμα υφιστάμενων επενδύσεων (σημ.: σε χώρες εκτός Ε.Ε.)».
Επιπλέον, τα στελέχη του ACEA υπογραμμίζουν ότι «η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία λειτουργεί με μια βαθιά ενοποιημένη αλυσίδα αξίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και μετά το “Brexit”», ζητώντας να αντιμετωπίζεται η νησιωτική χώρα ως «ισότιμος εταίρος».
Επίσης, ζητούν να προστατευθούν οι ήδη υπάρχουσες παραγωγικές εγκαταστάσεις των εταιρειών στην Τουρκία και το Μαρόκο.
Επιπλέον, ο ACEA προτείνει το όριο του 70% να υπολογίζεται με βάση την αξία του ολοκληρωμένου οχήματος και όχι μόνο των εξαρτημάτων, ώστε να αναγνωρίζεται η συμβολή της ευρωπαϊκής έρευνας και εφαρμοσμένης μηχανολογίας. Όπως αναφέρει στην επιστολή του, με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται η πραγματική ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία.
Πέραν αυτών, ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ζητά ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα για τις εταιρείες που συμμορφώνονται, επανεξέταση των απαιτήσεων της Ε.Ε. για τις μπαταρίες και απλούστευση των διαδικασιών αναφοράς.
Τέλος, εκτιμά ότι η εφαρμογή τού νέου πλαισίου «Made in Europe» δύσκολα θα ξεκινήσει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2027.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Φέρνει η τεχνολογία AI νέα κρίση στην αυτοκίνηση;
Alpine: Μία πρώτη ματιά στην 3η γενιά του A110
Σε ποιον θα πηγαίνουν οι κλήσεις της Τροχαίας για τα ρομποταξί;
Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις