Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέο επαναστατικό αυτόματο κιβώτιο από Hyundai-Kia

Ελλάδα 16:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέο επαναστατικό αυτόματο κιβώτιο από Hyundai-Kia

ΝΕΑ

Νέο επαναστατικό αυτόματο κιβώτιο από Hyundai-Kia

ΝΕΑ

Οι εταιρίες Hyundai και Kia ετοιμάζονται να φέρουν την επανάσταση στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων τύπου CVT, με τη δική τους εκδοχή σε έναν νέο τύπο μετάδοσης που ονομάζεται Smartstream Intelligent Variable Transmission (IVT). Τι προβλέπει αυτή η νέα τεχνολογία;

Advertisement
Advertisement

 

Οι Κορεάτες με τη συγκεκριμένη τεχνολογία υπόσχονται καλύτερη απόδοση καυσίμου, κάτι που θα δούμε αρχικά στο νέο Hyundai Accent. Οι εταιρίες βέβαια δεν σταματούν εκεί αλλά αναμένεται να παρουσιάσουν και άλλες ενδιαφέρουσες τεχνολογίες. Ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα το σύστημα Information Communications Technology (ICT). Η νέα τεχνολογία μετάδοσης επιτρέπει ουσιαστικά στο όχημα να αλλάζει αυτόματα σχέσεις στο κιβώτιο στο βέλτιστο σημείο μετά τον εντοπισμό των προσεχών οδικών και κυκλοφοριακών συνθηκών. Πως το επιτυγχάνει; Μέσω χρήσιμων πληροφοριών από το σύστημα πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο οι οποίες αποστέλλονται αποστέλλονται μέσω κάμερας, ραντάρ και 3D χάρτες.

Ενώ η τρέχουσα αυτόματη τεχνολογία μετάδοσης των Hyundai και Kia αποκαλείται Smart Drive Mode και βασίζεται στις προτιμήσεις του οδηγού, το αντίστοιχο σύστημα μετάδοσης ICT προβλέπει τις μελλοντικές καταστάσεις. Η πλοήγηση 3D πληροφορεί για την κλίση, την καμπυλότητα καθώς και τις τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας των δρόμων. Το ραντάρ, από την άλλη πλευρά, ανιχνεύει την ταχύτητα και την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ οι κάμερες παρέχουν πληροφορίες για τις λωρίδες. Όλες αυτές οι πληροφορίες αξιολογούνται με κατάλληλο τρόπο προκειμένου οι αλλαγές των σχέσεων να γίνονται στο σωστό χρόνο βελτιώνοντας αισθητά την κατανάλωση.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τις δοκιμές της εταιρίας, το ICT Connect Shift System μείωσε τη συχνότητα των αλλαγών σχέσεων ανάλογα με τις οδικές συνθήκες σε ποσοστό 43%. Η συχνότητα πέδησης μειώθηκε επίσης κατά 11%, μειώνοντας έτσι την κούραση του οδηγού αλλά και τη φθορά του συστήματος πέδησης. Οι δυο εταιρίες θα χρησιμοποιήσουν το έξυπνο σύστημα μετάδοσης στα μελλοντικά μοντέλα τους, αλλά δεν ανέφεραν σε ποια μοντέλα. Το συγκεκριμένο σύστημα θα συνδυαστεί επίσης με αυτόνομη τεχνολογία, όπως αρχικά αναμενόταν.