ΝΕΑ

H Skoda Octavia που «καίει» 2.8 ευρώ/100 km

Ελλάδα 6:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Skoda Octavia που «καίει» 2.8 ευρώ/100 km

ΝΕΑ

H Skoda Octavia που «καίει» 2.8 ευρώ/100 km

ΝΕΑ

Η νέα γενιά της Skoda Octavia λανσάρεται στη χώρα μας, με την έκδοση φυσικού αερίου να αναμένεται στην ελληνική αγορά στα τέλη του έτους…

Advertisement
Advertisement


Η νέα Skoda Octavia G-TEC έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με φιλικό προς το περιβάλλον συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Η Octavia G-TEC κινείται από έναν 1.5 TSI, ο οποίος αποδίδει 130 ίππους και επιτυγχάνει μια αυτονομία περίπου 500 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP, όταν λειτουργεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά με φυσικό αέριο.

Στις τρεις δεξαμενές που βρίσκονται κάτω από το δάπεδο μπορούν να αποθηκευτούν συνολικά 17,33 κιλά CNG. Ένα ρεζερβουάρ βενζίνης 9 λίτρων εξασφαλίζει την αναγκαία αυτονομία σε περιοχές χωρίς κατάλληλη υποδομή ανεφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η Skoda Octavia στην Ελλάδα (+τιμές)

Advertisement
Advertisement

Ο 1.5 TSI στην Octavia G-TEC έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί κυρίως με φυσικό αέριο. Αυτός ο τύπος καυσίμου έχει πιο καθαρή καύση, με αποτέλεσμα οι εκπομπές CO2 σε λειτουργία CNG να είναι περίπου 25% πιο χαμηλές από αυτές της λειτουργίας του με βενζίνη. Επιπλέον, εκπέμπονται σημαντικά λιγότερα οξείδια του αζώτου (NOx) και δεν παράγονται σωματίδια αιθάλης. Ο κινητήρας είναι πολύ αποδοτικός χάρη, μεταξύ άλλων, στο μεταβλητό έλεγχο των βαλβίδων εισαγωγής σε κύκλο Miller. Κάτι που συμβάλλει στην κατανάλωση κατά WLTP μόλις 3,4 έως 3,6 κιλών φυσικού αερίου ανά 100 χιλιόμετρα σε λειτουργία CNG (μόνο από 2.8 ευρώ/100 km με βάση την τωρινή τιμή του φυσικού αερίου κίνησης) και 5,4 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα σε λειτουργία βενζίνης.

Με χωρητικότητα 17,33 κιλών CNG, η Octavia G-TEC έχει αυτονομία με λειτουργία φυσικού αερίου περίπου 500 χιλιομέτρων στον κύκλο WLTP. Με τη χρήση της βενζίνης που υπάρχει στο ρεζερβουάρ των 9 λίτρων, η Octavia G-TEC μπορεί να καλύψει επιπλέον περίπου 190 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα η συνολική αυτονομία να αγγίζει τα 700 χιλιόμετρα. Η εναλλαγή μεταξύ της λειτουργίας με CNG και αυτής με βενζίνη, γίνεται αυτόματα χωρίς την παρέμβαση του οδηγού και χωρίς να γίνεται αντιληπτή από οδηγό ή επιβάτες.

Advertisement

Το αυτοκίνητο λειτουργεί με βενζίνη μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν ο κινητήρας ξεκινά αμέσως μετά την πλήρωση του CNG, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από -10 βαθμούς Κελσίου ή όταν οι δεξαμενές αερίου είναι τόσο άδειες που η πίεση μειώνεται κάτω από τα 11 bar.

Advertisement

Αξίζει μία ιδιαίτερη αναφορά στο τεχνολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης έκδοσης και ιδιαίτερα στον κινητήρα της. Ο κινητήρας της νέας Skoda Octavia G-TEC είναι τόσο προηγμένος, που με τη χρήση 20% bio-CNG, όπως είναι σύνηθες για παράδειγμα στη Γερμανία, το αποτύπωμα άνθρακα του αυτοκινήτου μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω έως και 40%.

Η χρήση μιγμάτων καυσίμου με ακόμη υψηλότερο ποσοστό bio-CNG, από υπολείμματα φυτών και βιολογικά απορρίμματα, οδηγεί σε μειώσεις της τάξης ακόμα και του 90% στον τομέα του αποτυπώματος άνθρακα.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Με απόδοση 630 PS το νέο μοτέρ της Maserati

Νέα εμφάνιση για τη Mercedes-AMG GT R F1 Safety Car

Peugeot e-2008: To αύριο των SUV