Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Νέα πλατφόρμα Mercedes για μεγάλα ηλεκτρικά van (+video)

Ελλάδα 13:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα πλατφόρμα Mercedes για μεγάλα ηλεκτρικά van (+video)

Fleet Cars

Νέα πλατφόρμα Mercedes για μεγάλα ηλεκτρικά van (+video)

Fleet Cars

Μια νέα αρθρωτή πλατφόρμα ετοιμάζει η Mercedes πάνω στην οποία θα στηριχτεί όλη η γκάμα των van της από το 2026 και μετά.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο μοντέλο που θα βασίζεται στη νέα Van Electric Architecture (VAN.EA) θα κάνει ντεμπούτο το 2026.

Η Mercedes μόλις ανακοίνωσε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα αποκλειστικά για ηλεκτρικά van. Η πλατφόρμα VAN.EA, εξελίχθηκε ξεκινώντας από «λευκό χαρτί» και αποτελείται από τρία μέρη σχεδιασμένα να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων. Το μπροστινό μέρος που περιλαμβάνει τον ηλεκτροκινητήρα θα είναι κοινό σε κάθε εκδοχή της πλατφόρμας.

Advertisement
Advertisement

Το μεσαίο κομμάτι που θα φιλοξενεί τις μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας ανάλογα την έκδοση, έχει τη δυνατότητα να είναι διαφορετικό σε διαστάσεις (μήκος και πλάτος) ανάλογα με την περίπτωση. Αντίστοιχα, το τρίτο μέρος θα είναι είτε με, είτε χωρίς κινητήρα, για τις εκδόσεις των μοντέλων που θα προσφέρονται με τετρακίνηση.

Η πλατφόρμα VAN.EA θα χρησιμεύσει ως βάση για premium εμπορικά van, από τη μεσαία κατηγορία και πάνω, ιδιωτικά πολυτελή mini bus και αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Η Mercedes δεν διευκρίνισε ποιο από τα παραπάνω θα είναι το πρώτο που θα δούμε το 2026 αλλά στην επίσημη παρουσίαση έδειξε μακέτες για όλες εκδοχές, δίνοντάς μας και μια ιδέα σχετικά με τα διαφορετικά μεγέθη.

Advertisement

Σε όλες τις διαφορετικές εκδόσεις τους, η Mercedes υπόσχεται μεγάλη αυτονομία και μάλιστα με μικρότερη του αναμενόμενου μπαταρία. Επιπρόσθετα, τα οχήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε πρώτη φάση και με τεχνολογία που θα επιτρέπει την αυτόνομη οδήγησή τους (Επίπεδο 2), ενώ αργότερα και μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, θα περάσου και στο Επίπεδο 3.

Advertisement

Τα μοντέλα που θα βασίζονται στην VAN.EA θα παράγονται σε ένα νέο εργοστάσιο που θα βρίσκεται στο Τζαγουόρ της Πολωνίας. Τα μεγαλύτερα πλαίσια και οι καμπίνες που θα χρησιμοποιούνται με την VAN.EA, θα κατασκευάζονται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ενώ τα μεσαίου μεγέθους van θα παράγονται στη Βιτόρια της Ισπανίας. Αργότερα, η παραγωγή θα απασχολήσει και άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κι όμως η Brabus «επεμβαίνει» στη Mercedes-AMG EQS 53
Τέλος εποχής για τη Mercedes-Benz CLS
Αυτό είναι το ηλεκτρικό Mercedes Citan