Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Νέα δεδομένα για τη συμμαχία Renault-Nissan

Ελλάδα 7:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Νέα δεδομένα για τη συμμαχία Renault-Nissan

ΝΕΑ

Νέα δεδομένα για τη συμμαχία Renault-Nissan

ΝΕΑ

Όπως δείχνουν τα νέα δεδομένα, η σοβούσα κρίση η οποία υπάρχει μεταξύ της Renault και της Nissan τα τελευταία χρόνια βαίνει προς εκτόνωση. Oι δύο εταιρείες αναμένεται να συμφωνήσουν τόσο για την ισορροπία των μετοχών τους όσο και για τα νέα μοντέλα τους.

Advertisement
Advertisement

Έπειτα από περίπου 23 χρόνια, η Renault Alliance θα αλλάξει την ενδοομιλική ισορροπία της σε ό,τι αφορά στο ποσοστό μετοχών που κατέχουν τόσο η Renault όσο και Nissan.

Θυμίζουμε ότι οι Γάλλοι κατέχουν το 43,4% των μετοχών τής ιαπωνικής εταιρείας, με πλήρη δικαιώματα ψήφου, ενώ η ιαπωνική εταιρεία το 15,0% των μετοχών τής Renault, χωρίς δικαίωμα ψήφου, όμως.

Πέρυσι, οι Ιάπωνες είχαν προτείνει να μειώσει η Renault το ποσοστό της στο 15,0% για να υπάρχει ισορροπία στις μετοχές που θα κατέχουν οι δύο βασικότερες εταιρείες τού Ομίλου. Αρχικά, οι Γάλλοι διαφώνησαν, όμως στην πορεία αποφάσισαν να καθίσουν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Advertisement
Advertisement

Όπως ανακοινώθηκε, στις 6 Φεβρουαρίου, τρέχοντος έτους, τα ανώτατα στελέχη των δύο μερών θα συναντηθούν με σκοπό να συζητήσουν τον τρόπο που η Renault θα μειώσει το ποσοστό της στη Nissan, όπως και το χρονικό διάστημα στο οποίο θα συμβεί αυτό.

Πέραν αυτού, τα στελέχη πρόκειται να αποφασίσουν για το μελλοντικό επιχειρηματικό σχέδιο τού Ομίλου, το οποίο προφανώς θα συμπεριλαμβάνει και τη Mitsubishi. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι άνθρωποι της Renault πρόκειται να προτείνουν την εξέλιξη και δημιουργία δέκα καινούργιων, διαφορετικών, σχεδίων που θα αφορούν τόσο σε επιβατικά όσο και σε επαγγελματικά οχήματα, για περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο.

Advertisement

Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται τόσο η ινδική αγορά όσο και λατινοαμερικανική. Το επιχειρηματικό σχέδιο των Γάλλων περιλαμβάνει νέα μοντέλα που θα έχουν είτε θερμικό κινητήρα είτε θα είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Από τη μεριά τους, οι Ιάπωνες αναμένεται να προτείνουν πέντε καινούργια επιχειρηματικά σχέδια.

Advertisement

Τέλος, η συμφωνία μεταξύ των Renault και Nissan αναμένεται να επιφέρει την ενδοομιλική ειρήνη. Για την επίτευξή της σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το γαλλικό κράτος το οποίο κατέχει το 15,0% των μετοχών τής Renault και πιέζει για να υπάρξει λύση. Με την υπογραφή τής συμφωνίας αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση της γαλλικής εταιρείας στη συνεργασία τους με την κινεζική Geely και τον αμερικανικό κολοσσό Qualcomm.

Με τη σειρά της, η Nissan θα μπορέσει να επενδύσει στο πρόγραμμα «Ampère» που έχει ανακοινώσει η Renault το οποίο θα προκύψει από τη συνεργασία με τις Geely και Qualcomm. Αυτό αφορά στη σύσταση μιας καινούριας εταιρείας η οποία θα εξελίσσει και θα κατασκευάζει τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα τής Renault Alliance, ενώ θα αναπτύσσει και το κατάλληλο λογισμικό.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με ποιον τρόπο η Nissan εξοικονομεί στην Ελλάδα 400.000 ευρώ το χρόνο;
Φαντάσου και σχεδίασε το δικό σου Twingo!
Νέος επικεφαλής στη Renault