Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mε Renault Captur LPG στην Κερκίνη: 2.000 χιλιόμετρα με υγραέριο (+video)

Ελλάδα 10:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mε Renault Captur LPG στην Κερκίνη: 2.000 χιλιόμετρα με υγραέριο (+video)

ΝΕΑ

Mε Renault Captur LPG στην Κερκίνη: 2.000 χιλιόμετρα με υγραέριο (+video)

ΝΕΑ

Θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που είπατε «φούλαρέ το» και δεν χρειαστήκατε… υπογλώσσια; Θυμάστε πότε φθάσατε μέχρι τα σύνορα για το «εορταστικό τριήμερο» χωρίς το άγχος των καυσίμων; Έχετε ξεχάσει πότε σταματήσατε σε αντλία με το «μηδέν» μπροστά στην ένδειξη της τιμής;

Advertisement
Advertisement

Αυτά -και πολλά ακόμα- μας θυμίζει η Renault με το Captur και το υγραέριο, σε μία μεγάλη βόλτα στην πάντα γεμάτη εκπλήξεις λίμνη Κερκίνη και την ακριτική Ελλάδα.

Υπάρχουν μερικά πράγματα στην ζωή που δεν χρειάζεται πολλά χρήματα για να τα απολαύσεις. Μόλις 30 με 35 ευρώ. Τόσο κοστίζει μία από τις ξεχασμένες απολαύσεις της ζωής στην Ελλάδα του 2022. Εκείνη η απόλαυση του να μπαίνεις στο βενζινάδικο, να φθάνεις μπροστά στην αντλία χωρίς να στρέφεις τα μάτια από την τιμή του καυσίμου, και να λες με εκείνη την ξεχασμένη large αυτοπεποίθηση, τη μαγική φράση “φούλαρέ το”.

Και να το πεις όχι μία και δύο φορές. Αλλά πολλές. Και αυτό γιατί βρίσκεσαι στη διαδικασία μιας ακόμα απωθημένης απόλαυσης: να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι στην Ελλάδα, χωρίς να σε κυνηγούν οι ενοχές του λογαριασμού της ΔΕΗ και το σισύφειο άγχος από το καρότσι του σούπερ μάρκετ.

Advertisement
Advertisement

Να κάνεις ένα ταξίδι μέχρι τη μαγική Κερκίνη, και ακόμα πιο πέρα, να γράψεις σχεδόν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα εκεί πάνω στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κάθε εποχή του χρόνου. Να ζήσεις και να απολαύσεις στιγμές χωρίς το άγχος του δείκτη του καυσίμου και τα δεκάευρα που τρέχουν σαν τρελά στην αντλία.

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν πλέον με απαγορευμένες απολαύσεις ενός χαμένου αυτοκινητικού Παραδείσου. Και όμως, δεν χρειάζονται πολλά για να τις φθάσεις. Αρκεί να βάλεις στο χέρι την κάρτα-κλειδί ενός Renault Captur. Εκείνου με την δυνατότητα διπλού καυσίμου. Και με το υγραέριο να κάνει πιο εύκολη από ποτέ την απόφαση “φεύγουμε για Κερκίνη και όπου μας βγάλει ο δρόμος”.

Advertisement

Το κόκκινο Captur μας πάντως είναι ο καλύτερος σύντροφος για τέτοιες αποφάσεις. Ήταν και παραμένει το πιο πλήρες και ολοκληρωμένο compact SUV της ευρωπαϊκής αγοράς. Και για άλλη μια φορά μας αποδεικνύει πόσο ευχάριστο είναι στο μεγάλο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, πόσο σίγουρο και ασφαλές σε κάθε περίσταση. Και πάνω από όλα άνετο, με την γαλλική σημασία της λέξης.

Advertisement

Η λειτουργία του κινητήρα με το υγραέριο αποτελεί μία πραγματική έκπληξη, καθώς σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλα αντίστοιχα μοντέλα, εδώ τα πράγματα εξελίσσονται με απόλυτο φυσικότητα και μία ομαλή συνέχεια.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Captur κινείται πολύ πιο σβέλτα και πολιτισμένα με το υγραέριο, κάτι που εξηγείται από την αρχική του σχεδίαση και από την τεχνολογία της Renault, της μοναδικής εταιρίας που επιμένει σε εργοστασιακό LPG, να δώσει μία ολοκληρωμένη λύση στον σύγχρονο καταναλωτή.

Advertisement

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η γαλλική εταιρία έχει εξελίξει τον συγκεκριμένο κινητήρα λαμβάνοντας υπ’ όψη την χρήση του υγραερίου. Ο κινητήρας turbo 1.0 ΤCe που χρησιμοποιείται εδώ έχει δεχθεί αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις έτσι ώστε να προσαρμοστεί στην καύση του υγραερίου και να γίνει πιο αποδοτικός με το συγκεκριμένο καύσιμο.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η μέγιστη ιπποδύναμη που ανακοινώνει η Renault στους 100 ίππους και η μέγιστη ροπή στα 170 Nm είναι με την χρήση υγραερίου και όχι στην λειτουργία βενζίνης.

Παράλληλα, το υγραέριο είναι ένα πολύ αποδοτικό καύσιμο με μερικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Αποτελεί ένα μίγμα προπανίου και βουτανίου, με την καύση του να δημιουργεί λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα, λιγότερα οξείδια του αζώτου και λιγότερους υδρογονάνθρακες από την βενζίνη.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι εκπέμπει τουλάχιστον 10% λιγότερους ρύπους από ότι ένας αντίστοιχος κινητήρας βενζίνης, τονίζοντας έτσι εκτός από την οικονομία του και το οικολογικό του προφίλ. Μάλιστα τόσο ο ίδιος ο κινητήρας όσο και άλλα συστήματα του αυτοκινήτου (όπως ο καταλύτης) έχουν λιγότερες φθορές λόγω της πιο καθαρής καύσης του LPG που δεν αφήνει υπολείμματα.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι η απίστευτη αυτονομία που εξασφαλίζει η ύπαρξη δύο καυσίμων και συνεπώς δύο δεξαμενών (40 λίτρα LPG, 48 λίτρα βενζίνης). Ακούγεται υπερβολικό, όμως με οδήγηση χωρίς υπερβολές, μπορείς να κάνεις τα σχεδόν 1.200 χιλιόμετρα από την Αθήνα στην Κερκίνη και πίσω, με ένα μόνο φουλάρισμα και στα δύο καύσιμα, χωρίς καν να χρειαστεί να σταματήσεις για ανεφοδιασμό σε όλη την διαδρομή!

Σε ό,τι αφορά τα βενζινάδικα πάντως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, και μπορείς να βρεις πρατήριο με υγραέριο ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία της χώρας μας.

Στην διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού μας σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας καταναλώσαμε αποκλειστικά υγραέριο, ενώ δεν αγχωθήκαμε ούτε μια φορά αν θα βρούμε LPG σε όλη την περιοχή.

Πέρα από τον κινητήρα, το Captur συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία στην κατηγορία του όχι μόνο σε κάθε επιμέρους τομέα, αλλά και στον τρόπο που όλα αυτά σμίγουν σε ένα ομοιογενές σύνολο υψηλής απόδοσης.

Άνετο και αθόρυβο στο ταξίδι μέχρι την Θεσσαλονίκη, γίνεται ένα σβέλτο και ευέλικτο compact αυτοκίνητο στους επαρχιακούς δρόμους, όπου το οδηγικό DNA της Renault δεν κρύβεται στον ιδανικό συνδυασμό άνεσης και επικοινωνίας με τον οδηγό.

Στους χωματόδρομους και στα ανοιξιάτικα λιβάδια γύρω από τη λίμνη, το Captur δεν είχε κανένα πρόβλημα να φθάσει έως τα πιο απομακρυσμένα σημεία, αποδεικνύοντας και στην πράξη τον πολυτάλαντο χαρακτήρα του.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον κορυφαίας ποιότητας και εκλεπτυσμένης αισθητικής, σε συνδυασμό με ένα πολύ υψηλό επίπεδο εξοπλισμού για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών αλλά και πολύτιμων συστημάτων για την υποβοήθηση του οδηγού.

Μετά από 4 ημέρες και πάνω από σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι το Renault Captur LPG είναι η απόλυτη επιλογή για όποιον θέλει να αγοράσει ό,τι πιο οικονομικό υπάρχει στην αγορά.

Μιας και όπως φαίνεται θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πολύ καιρό ακόμα με το “2” μπροστά από την τιμή της βενζίνης (και ένα εξίσου πανάκριβο diesel), το υγραέριο αποτελεί αυτή την στιγμή την πιο ελκυστική επιλογή, ιδίως με τον ολιστικό τρόπο που το εκφράζει η Renault με το εργοστασιακό της LPG.

Τελικά συμφέρει το υγραέριο;

H απάντηση είναι μία και μόνη. Και είναι ένα ξεκάθαρο και εμφατικό “Ναι”. Η τιμή του LPG είναι σταθερά 1 και πλέον ευρώ χαμηλότερη από εκείνη της βενζίνης σε όλη την επικράτεια. Στην Αθήνα μπορείς να βρεις και κάτω από το ευρώ, με την μέση τιμή να είναι τις ημέρες αυτές λίγο κάτω από το 1 ευρώ σε όλη την Ελλάδα (αντίστοιχα, η τιμή της βενζίνης την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι στο 1,9+ ευρώ).

Στο Renault Captur LPG η μέση κατανάλωση υγραερίου είναι περίπου 2 λτ/100 χλμ. παραπάνω από την αντίστοιχη κατανάλωση σε βενζίνη σε παρόμοιες συνθήκες κίνησης. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο με δεδομένα τα χαρακτηριστικά του καυσίμου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει 50% με 60% χαμηλότερο κόστος μετακίνησης αν γίνει αποκλειστικά με χρήση του υγραερίου. Στην δική μας περίπτωση, και ως ένδειξη για μία τάξη μεγέθους, γλιτώσαμε τουλάχιστον 120 ευρώ από αυτό το ταξίδι των 2.000 χιλιομέτρων, καταναλώνοντας αποκλειστικά υγραέριο.

Το ποσό αυτό, αν αναχθεί σε ένα μέσο όρο 15.000 χιλιομέτρων ετήσιας χρήσης, θα αποφέρει κέρδος 900 με 1.000 ευρώ. Αν τα χιλιόμετρα ξεπεράσουν τα 20.000 ετησίως, τότε μέσα σε ένα χρόνο γίνεται πλήρως η απόσβεση του έξτρα κόστους του Captur LPG σε σχέση με το απλό της βενζίνης.

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά. Λόγω των ιδιοτήτων του υγραερίου, το καύσιμο αυτό αφήνει σαφώς λιγότερα κατάλοιπα μέσα στον κινητήρα, κάτι που του μακροχρόνια του εξασφαλίζει σημαντικά χαμηλότερα κόστη σε επισκευές και αναλώσιμα.

Τέλος, λόγω του ότι είναι και ένα αρκετά καθαρό καύσιμο, κρατά τους ρύπους του Captur LPG σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη του από την υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας. Ενώ παρέχει και την δυνατότητα ελεύθερης κίνησης στον Δακτύλιο της Αθήνας.

Υγραέριο by Renault Group LPG: Μόνο πλεονεκτήματα!

Κινούμενοι για σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα με το Renault Captur LPG επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά τα τεράστια πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει στον καταναλωτή η υλοποίηση της γαλλικής εταιρίας, της μόνης που επιμένει να έχει μία πλήρη γκάμα μοντέλων LPG βγαλμένη από την γραμμή παραγωγής της.

Αρχικά, το πρώτο και πιο βασικό, είναι η εργοστασιακή εγκατάσταση. Το θέμα είναι ιδιαίτερα φλέγον. Και απασχολεί πολλούς όπως διαπιστώσαμε από τις ερωτήσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας, καθώς αρκετοί που έκαναν aftermarket μετατροπή του αυτοκινήτου τους αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα αξιοπιστίας και σωστής λειτουργίας σε βάθος χρόνου.

Στην περίπτωση του Captur LPG τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Η εγκατάσταση γίνεται μέσα στο εργοστάσιο, με την μέγιστη δυνατή προσοχή και φροντίδα, έτσι ώστε ο οδηγός να απολαύσει πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα. Είναι σημαντικό να δεις κανείς πόσο προσεγμένη δουλειά έχει γίνει στον χώρο της δεξαμενής αλλά και του κινητήρα, στοιχείο που ενισχύει σημαντικά και το αίσθημα ασφάλειας που αισθάνεται ο αγοραστής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δεξαμενή του LPG είναι κατασκευασμένη από ατσάλι υψηλής αντοχής με τα υψηλότερα στάνταρ και πολλές δικλείδες ασφαλείας, και βρίσκεται τοποθετημένη στον χώρο που στις απλές εκδόσεις υπάρχει η ρεζέρβα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται ο χώρος αποσκευών, ο οποίος παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με τις εκδόσεις που χρησιμοποιούν μόνο ένα καύσιμο.

Η σχεδίαση του Captur ως μοντέλου και για LPG του προσφέρει και κάποια πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που δεν συναντά κανείς στις μετατροπές, όπως για παράδειγμα την ενσωμάτωση της λειτουργίας διπλού καυσίμου στο λογισμικό του συστήματος πολυμέσων και στο trip computer. Με αυτόν τον τρόπο ο οδηγός μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα για την αυτονομία σε κάθε καύσιμο, τα στοιχεία της διαδρομής, την κατανάλωση βενζίνης ή υγραερίου και πολλά ακόμα.

Η εργοστασιακή εγκατάσταση σημαίνει ότι το αυτοκίνητο καλύπτεται από την κλασική 5ετή εγγύηση που δίνει η Renault για όλα τα μηχανικά μέρη. Και βέβαια εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει σταθερή υποστήριξη σε σέρβις και ανταλλακτικά. Και όχι μία ακόμα από τις δεκάδες περιπτώσεις “δεν σε είδα, δεν σε ξέρω” αδιαφορίας που αντιμετώπισαν όσοι επέλεξαν φθηνές λύσεις aftermarket εγκατάστασης.

Ένα ακόμα θέμα που δεν πρέπει να αμελεί κανείς, είναι ότι η εργοστασιακή εγκατάσταση σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα με υγραέριο της Renault θα κρατήσουν πολύ υψηλότερη τιμή μεταπώλησης, σε σύγκριση με αντίστοιχα αυτοκίνητα εκ μετατροπής, τα οποία λόγω πλημμελούς εγκατάστασης, φθάνουν έως και στο σημείο να αδυνατούν να βρουν αγοραστή ακόμα και σε εξευτελιστικές τιμές.

Στην Κερκίνη και στα πέριξ

Eξακόσια χιλιόμετρα από την Αθήνα, η λίμνη της Κερκίνης είναι ένας χωροχρόνος διαβατάρικος. Ένας τόπος-πέρασμα της ανθρώπινης μοίρας και του μόχθου της μετανάστευσης των πτηνών, μία τεχνητή λίμνη που κατάφερε να ενσωματωθεί πλήρως στο συνοριακό μας κάδρο ως αναπόσπαστο πλέον στοιχείο της ελληνικής ταξιδιωτικής μυθολογίας.

Για τον μέσο Αθηναίο, η χιλιομετρική απόσταση δεν γεφυρώνεται μέσα σε ένα απλό σαββατοκύριακο. Ενώ και οι αισθητικές αποστάσεις που κρατά η λίμνη από το αγοραίο γούστο, την αφήνει ακόμα αρκούντως ανέγγιχτη από αναπτυξιακές δεσμεύσεις και μεγαλόπνοα τουριστικά σχέδια.

Στην Κερκίνη πηγαίνεις γνωρίζοντας χωρίς να έχεις κάτι δεδομένο. Τα όριά της και οι σχηματισμοί της μεταβάλλονται διαρκώς ακολουθώντας την ορμή του Στρυμόνα, οι εποχές περνούν φέρνοντας κάθε φορά και ένα νέο σκηνικό (προτιμήστε τους μήνες της μετανάστευσης των πουλιών), η φύση και οι ρυθμοί της είναι αυτοί που επιβάλλουν την συνύπαρξη με τον επισκέπτη και όχι το ανάποδο.

Αυτή η ατόφια επαφή με τη φύση είναι που σου παρέχει απλόχερα η Κερκίνη. Μπορείς να περιηγηθείς στα αναχώματα, με προσοχή και σεβασμό σε όσα θαυμαστά συμβαίνουν γύρω σου. Μπορείς να κάνεις αρκετές δραστηριότητες, πάντα με την συνοδεία των τοπικών οδηγών (ιππασία, βαρκάδες, bird watching).

Μπορείς (πρέπει!) να αναζητήσεις τα βουβάλια του νερού, ίσως τα πιο θαυμαστά από τα θηλαστικά της Ελλάδας, ζώντας το προσωπικό σου National Geographic. Μπορείς να κάνεις δεκάδες άλλα πράγματα, πάντα όμως εκείνα που θα σου επιτρέψει η λίμνη και όχι αυτά που θα την πιέσεις εσύ να σου δώσει.

Υπάρχει παντού καλό και φθηνό φαγητό (δοκιμάστε τα βουβάλια σε κάθε μαγείρεμα και ψήσιμο), εξαιρετικά γλυκά (προτιμήστε οτιδήποτε με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα), αξιόλογες μονάδες για ύπνο (ξεχωρίζει ο Ιχνηλάτης για όσα προσφέρει και πέρα από την διανυκτέρευση), όμορφα χωριά (η Άνω Πορρόια είναι το must της περιοχής), ευχάριστες μικρές εκπλήξεις (επισκεφθείτε το οινοποιείο “Κτήμα Μελίδου” στο Σιδηρόκαστρο και απολαύστε την ξενάγηση της κυρίας Ευαγγελίας), και πολλά ακόμα. Όρεξη και… υγραέριο να έχετε να ψάχνετε!

Εντάξει, τα 1.200 και βάλε χιλιόμετρα και καμιά τριανταριά σταθμοί διοδίων των 80 ευρώ νευρικής κρίσης είναι πολλά για τον Έλληνα των σχεδόν 2 ευρώ της βενζίνης και της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Όμως αυτοκίνητα σαν το Captur με το υγραέριο και την premium άνεσή του κάνουν τα πράγματα πολύ πιο απλά. Και σαφώς πιο οικονομικά.

H Renault βάζει την τεχνολογία. Εσείς βάλτε την τέχνη του ταξιδιού. Απλά θυμηθείτε πως κάποιες φορές είναι πολύ απλό από ότι δείχνει το να “φουλάρεις” με τις απολαύσεις της ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Renault Captur Plug-in Hybrid
Δοκιμή: Dacia Sandero Streetway 1.0 TCe 100 PS LPG
Δοκιμή: Dacia Duster 1.5 dCi 115 PS 4×4