Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Πόσα χρειάζεται για να γίνεις μέτοχος της Porsche;

Ελλάδα 17:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσα χρειάζεται για να γίνεις μέτοχος της Porsche;

ΝΕΑ

Πόσα χρειάζεται για να γίνεις μέτοχος της Porsche;

ΝΕΑ

Η Porsche AG ετοιμάζεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο έπειτα από την απόφαση των στελεχών του Ομίλου Volkswagen να προχωρήσουν στην αρχική δημόσια εγγραφή της.

Advertisement
Advertisement

Η Porsche, είναι το πιο «δυνατό χαρτί» του Ομίλου Volkswagen και η απόφασή του να προχωρήσει στην ένταξη της πρώτης στο χρηματιστήριο θεωρείται σημαντική επιχειρηματική κίνηση. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η διαδικασία της αρχικής δημόσιας εγγραφής της εταιρείας με έδρα το Zuffenhausen θα είναι η μεγαλύτερη εάν είναι επιτυχής και επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ποιοι είναι αυτοί; Σύμφωνα με τα στελέχη του Ομίλου Volkswagen η αρχική αποτίμηση της Porsche πλέον υπολογίζεται από αυτούς μεταξύ των 70 έως 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν άρχισε να γίνεται γνωστή η είδηση ότι η εταιρεία πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι αυτή θα έφτανε τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Το οικονομικό «περιβάλλον» που έχει διαμορφωθεί στην εποχή μας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη (ενόψει χειμώνα), την αύξηση των επιτοκίων και τον αυξημένο πληθωρισμό, κάνει δύσκολη την απόφαση για μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, οι δύο οικογένειες (Porsche και Piëch) που ορίζουν τη τύχη της Porsche (και του Ομίλου Volkswagen) έδωσαν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία.

Βεβαίως, δεν αναλαμβάνουν σημαντικό ρίσκο, αλλά λελογισμένο. Όπως έγινε γνωστό, την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο θα υποστηρίξουν τα κρατικά ταμεία του Κατάρ, της Νορβηγίας όπως και μεγάλες επενδυτικές εταιρείες όπως η T. Rowe Price Group (η οποία θα επενδύσει 3,68 εκατομμύρια ευρώ) ή η Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ).

Advertisement

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τους Γερμανούς, η Porsche πρόκειται να εκδώσει 911 εκατομμύρια μετοχές (συμβολικός και χαρακτηριστικός αριθμός γι’ αυτήν). Από αυτές, οι μισές (455.500) θα είναι προνομιακές και υπόλοιπες κοινές. Τα στελέχη της Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE) έχουν δηλώσει ότι θα αποκτήσουν το 25% των κοινών μετοχών συν μία, δηλαδή 113.876. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο οικογένειες θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Porsche.

Advertisement

Στην αρχική δημόσια προσφορά θα διατεθούν 113.875 κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου στους επενδυτές. Όπως ανακοινώθηκε, η αρχική τιμή κάθε προνομιούχας μετοχής θα είναι 76,50 ευρώ με πρόβλεψη να φτάσει στα 82,50 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανανέωση μέσα-έξω για την Porsche 911 GT3
Porsche: Υπάρχουν εναλλακτικές για είσοδο στην F1 το 2026;
Porsche: Φουλ γκάζι προς την ηλεκτροκίνηση

Advertisement