Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Η θρυλική νίκη στο Le Mans (+video)

Ελλάδα 1:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mazda: Η θρυλική νίκη στο Le Mans (+video)

ΝΕΑ

Mazda: Η θρυλική νίκη στο Le Mans (+video)

ΝΕΑ

Το 1991 η Mazda έδειχνε σε όλο τον κόσμο ότι διαθέτει και ένα πολύ ισχυρό αγωνιστικό DNA με την περήφημη νίκη στο Le Mans.

Advertisement
Advertisement

Ίσως το μεγαλύτερο όνειρο των ανθρώπων της Mazda στο τέλος της δεκαετίας του 1980 ήταν να πάρουν μέρος στον διάσημο 24ωρο αγώνα του Le Mans. Μετά από πιέσεις στη διοίκηση της εταιρείας, οι μηχανικοί της Mazda ξεκίνησαν το 1988 να εξελίσσουν ένα πρωτότυπο αγωνιστικό αυτοκίνητο με στόχο να πάρουν μέρος στο Le Mans και να το κατακτήσουν.

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο ονομάστηκε 787 και μετά από μια σειρά δοκιμών το 1990, αποφάσισαν το 1991 να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sportscar (το γνωστό μας σήμερα WEC). Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στην πίστα της Suzuka με το πρωτότυπο 787, ωστόσο η Mazda είχε ήδη ξεκινήσει να δουλεύει πάνω σε μια αναβαθμισμένη έκδοση το 787B. Στόχος ήταν το 787B να είναι έτοιμο για το Le Mans προκειμένου να παλέψει για τη νίκη.

Advertisement
Advertisement

Στο 59ο 24ωρο του Le Mans η Mazda κατέβασε τρία αυτοκίνητα, το νούμερο 56, το νούμερο 18 και το νούμερο 55. Το Mazda με το νούμερο 55 είχε οδηγούς τους Johnny Herbert, Volker Weidler, Bertrand Gachot και ξεκίνησε τον αγώνα από την 19η θέση. Κανείς δεν περίμενε τη Mazda να πρωταγωνιστήσει, ωστόσο από το ξεκίνημα η 787B έδειξε την ταχύτητά της.

Πολύ γρήγορα βρέθηκε στην 3η θέση και μετά το μέσο του αγώνα σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση εκμεταλλευόμενη τα λάθη των Michael Schumacher, Fritz Kreutzpointner και Karl Wendlinger με την Mercedes-Benz C11. Μόλις 2 ώρες πριν το τέλος του αγώνα και ενώ το νούμερο 55 Mazda 787B βρισκόταν στη 2η θέση, ένα μηχανικό πρόβλημα της πρώτης Mercedes C11 έφερε τον Herbert στην κορυφή. Η ομάδα έδωσε εντολή στον Βρετανό οδηγό να μην μπει στα pit για αλλαγή και να μείνει στην πίστα μέχρι το τέλος κάτι που τελικά έκανε.

Advertisement

Η νίκη ήταν συγκλονιστική με το Mazda 787B να συμπληρώνει 362 γύρους και 4.932 χιλιόμετρα. Ο Herbert, εξαντλημένος από την προσπάθεια μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο, χάνοντας μάλιστα την απονομή, ωστόσο οι πανηγυρισμοί κράτησαν για πολλές μέρες. Η Mazda αποφάσισε να αποσύρει για πάντα το αυτοκίνητο που κέρδισε τον αγώνα και ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 5η θέση χωρίς να ανέβει ξανά στο βάθρο. Η ονειρεμένη αυτή νίκη έχει στιγματίσει την αγωνιστική κληρονομιά της Mazda την οποία τιμάει κρατώντας πάντα ένα κομμάτι του DNA της από αυτήν την επιτυχία.

Advertisement

Το Mazda 787B ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και kevlar με τις αναρτήσεις να είναι της Bilstein. Ο κινητήρας αποτελούνταν από τέσσερις ρότορες τοποθετημένους στο κέντρο με την χωρητικότητά τους να φτάνει τα 2.615 κ.εκ. Η απόδοση ξεπερνούσε τους 700 ίππους και τα 600 Nm ροπής, το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν μηχανικό 5τάχυτο, ενώ το βάρος του αυτοκινήτου ήταν μόλις 850 κιλά.

Δείτε το Mazda 787B με τον Herbert στο τιμόνι το 2011.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι κινητήρα θα έχει το νέο Mazda MX-5;
Mazda: Ένας αιώνας γεμάτος πάθος για τελειότητα
Νέο Mazda 6: Οι τιμές στην Ελλάδα