Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mazda: Δοκιμάζει κινητήρα Wankel με υδρογόνο

Ελλάδα 13:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Mazda: Δοκιμάζει κινητήρα Wankel με υδρογόνο

ΝΕΑ

Mazda: Δοκιμάζει κινητήρα Wankel με υδρογόνο

ΝΕΑ

Όλο και περισσότερες φήμες αλλά και πληροφορίες, εμφανίζονται σε Ιαπωνικά sites. Οι δημοσιεύσεις τους ισχυρίζονται ότι η Mazda δοκιμάζει περιστροφικό κινητήρα με καύσιμο υδρογόνο.

Advertisement
Advertisement

Η Mazda συνεχίζει να εξελίσσει το περιστροφικό (Wankel) μοτέρ, αυτή τη φορά το χρησιμοποιεί ως… γεννήτρια.

Η προσπάθεια της Mazda να αναστήσει τον περιστροφικό κινητήρα συνεχίζεται. Οι Ιάπωνες μηχανικοί φαίνεται πως τον χρησιμοποιούν ως επέκταση της αυτονομίας για τα ηλεκτρικά τους οχήματα. Σύμφωνα με μια νέα εσωτερική έκθεση της Mazda η οποία δημοσιεύτηκε στο site «BestCarWeb.jp»: Ο νέος Wankel της Mazda θα μπορεί να λειτουργεί με καύσιμο υδρογόνο.

Οι φήμες για την ανάσταση του κινητήρα άρχισαν να κυκλοφορούν, μετά την ανακοίνωση της Mazda για το τέλος της παραγωγής του RX-8 το 2012. Από τότε η εταιρία από την Χιροσίμα ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια για τη συνέχιση της ανάπτυξης και εξέλιξης του κινητήρα στα νέα δεδομένα κίνησης.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την έκθεση της Mazda, το καύσιμο υδρογόνου είναι συμβατό με τον μοναδικό σχεδιασμό του περιστροφικού κινητήρα, ο οποίος δεν αναπτύσσει θερμικές κηλίδες που μπορούν να αναφλέξουν το καύσιμο νωρίς. Ένα τέτοιο σύστημα κίνησης θα ήταν πιθανότατα ακριβό και θα προοριζόταν για ένα περιορισμένης έκδοσης μοντέλο.

Είναι μια δελεαστική πρόταση, αν και μπορεί να μην περάσει ποτέ στην παραγωγή. Η Mazda είχε επιβεβαιώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο περιστροφικός κινητήρας θα επέστρεφε το πρώτο εξάμηνο του 2022 με το MX-30.

Advertisement

 

Advertisement

Η εταιρεία δυστυχώς ανέβαλε την παρουσίαση του και έγινε αβέβαιο πότε θα επιστρέψει. Τότε άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φήμες για την διακοπή παραγωγής του κινητήρα, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει καταργήσει εντελώς την ιδέα της χρήσης του περιστροφικού μοτέρ ως παραγωγή ενέργειας ή για την μεγαλύτερη αυτονομία των Ηλεκτρικών μοντέλων.

Το… εμπρός-πίσω της Mazda στο θέμα αυτό, διατηρεί το ενδιαφέρον των φίλων του Wankel. Concept όπως το RX-Vision, μεγαλώνουν τις ελπίδες τους για χρήση του ιδιαίτερου αυτού μοτέρ στο μέλλον.

Η Mazda είναι ανένδοτη για την επιστροφή του κινητήρα ως η μοναδική πηγή κίνησης. Η εταιρία, μπορεί να έχει δεκαετίες εμπειρίας με περιστροφικούς κινητήρες και να κατασκεύασε ένα RX-8 το 2003 με καύσιμο υδρογόνο, όμως πολλοί λένε πως η τεχνολογία αυτή πιθανότατα θα ξεπεραστεί από τα καθαρά ηλεκτρικά οχήματα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κι όμως, η Mazda επιμένει: Wankel το 2022!
Mazda: Ετοιμάζει νέα σπορ μοντέλα;
Mazda MX-5: Η ιστορία του μέσα σε 71 δευτερόλεπτα