Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Maserati Quattroporte με καριέρα στην πυροσβεστική!

Ελλάδα 19:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Maserati Quattroporte με καριέρα στην πυροσβεστική!

ΝΕΑ

Maserati Quattroporte με καριέρα στην πυροσβεστική!

ΝΕΑ

Τη δεκαετία του ’60, το ιταλικό σπορ-σεντάν ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα και αγαπήθηκε δεόντως. Υπήρξε όμως και μία περίοδος που ήταν… πυροσβεστικό!

Advertisement
Advertisement

Η Maserati Quattroporte έγινε ανά τα χρόνια η κορυφαία πρόταση της μάρκας στα premium σεντάν και κέρδισε επάξια μία περίοπτη θέση στην κατηγορία. Η 7η γενιά της μάλιστα, αναμένεται το 2025 ως αμιγώς ηλεκτρική. Γνωρίζατε όμως ότι έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και ως πυροσβεστικό σε αγώνες;

Μία από τις Quattroporte που υπηρέτησε ως πυροσβεστικό είναι αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες και η πλήρης ονομασία της ήταν Maserati Quattroporte CEA F1. Τροποποιήθηκε από την Grazia, μία εταιρεία από την Μπολόνια που εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους εξεζητημένες κατασκευές.

Η συγκεκριμένη Quattroporte είναι μοντέλο του 1967 και μετατράπηκε χάρη στην Grazia σε ένα pickup με ενσωματωμένο σύστημα πυρόσβεσης. Η CEA ζήτησε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και την τροποποίησή του, διότι ήθελε να το χρησιμοποιήσει στα ιταλικά Grand Prix της Formula 1.

Advertisement
Advertisement

Έχει μακρύ μεταξόνιο και η απόδοσή της είναι εκπληκτική, αφού ο αναβαθμισμένος V8 της των 4,7, λίτρων αποδίδει 286 ίππους. Η CEA ήθελε ένα αξιόπιστο και ισχυρό αυτοκίνητο για έκτακτες περιστάσεις όπου η πυρόσβεση έπρεπε να είναι γρήγορη και άμεση.

Δεν το ήθελε βέβαια μόνο για την F1, αλλά για διάφορες κατηγορίες motorsport που έτρεχαν σε ιταλικές πίστες.

Advertisement

Η συγκεκριμένη Maserati Quattroporte βγήκε από το εργοστάσιο της Μοντένα τον Ιούλιο του 1967. Ο χρωματισμός της είναι ο Argento Auteuil και το εσωτερικό έχει μαύρη δερμάτινη επένδυση.

Χωρίς να αλλοιώσει εντελώς το αυτοκίνητο, η Grazia μετέτρεψε το πίσω μέρος σε καρότσα, ώστε να ενσωματώσει εκεί δεξαμενή νερού, ηλεκτρική αντλία νερού και πυροσβεστήρες.

Advertisement

Η καμπίνα πίσω από τα εμπρός καθίσματα αφαιρέθηκε ουσιαστικά, αλλά όλα τα κομφόρ και οι καινοτόμες για την εποχή λειτουργίες έμειναν κανονικά στο πυροσβεστικό Quattroporte.

Αυτό το πάλαι ποτέ ιταλικό σεντάν και άλλα τέσσερα ίδια χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς για πάνω από 10 χρόνια στις ιταλικές πίστες. Η καριέρα τους τελείωσε στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Η Maserati Quattroporte των φωτογραφιών είχε την τύχη να συντηρηθεί ανά τα χρόνια, ενώ το 2011, ο νέος της ιδιοκτήτης αφιέρωσε έξι ολόκληρα χρόνια για να την επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση.

Advertisement

Όντας πλέον σε άριστη κατάσταση το πυροσβεστικό Quattroporte CEA διατίθεται μέσω του οίκου δημοπρασιών Artcurial. Η δημοπρασία λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου και το ιταλικό -πρώην σεντάν- πυροσβεστικό της Maserati αναμένεται να κοστίσει από 150.000 έως 250.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί καθυστερεί η ηλεκτρική Maserati Quatroporte;
Maserati νεκροφόρα στην Ελλάδα… (φωτογραφίες)
Η Mansory «ξαναχτυπά» με μία Maserati