Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Lexus LF-Z concept: Μια εικόνα από το ηλεκτρικό μέλλον της εταιρίας (+video)

Ελλάδα 13:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Lexus LF-Z concept: Μια εικόνα από το ηλεκτρικό μέλλον της εταιρίας (+video)

Mobility

Lexus LF-Z concept: Μια εικόνα από το ηλεκτρικό μέλλον της εταιρίας (+video)

Mobility

Ένα project, το οποίο εστιάζει στο όραμα του ιαπωνικού κατασκευαστή για τον τρόπο εμφάνισης και οδήγησης των ηλεκτρικών μοντέλων του.

Advertisement
Advertisement

Είκοσι εντελώς νέα (ή επανασχεδιασμένα μοντέλα) θα παρουσιαστούν από την Lexus ως το 2025, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά και απλά υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες.

Η Lexus παρουσίασε μία από τις προτάσεις της για την ηλεκτροκίνηση με το ριζοσπαστικό project car LF-Z Electrified, το οποίο «ενσωματώνει οδηγικές επιδόσεις, στυλ και τεχνολογίες που η Lexus σκοπεύει να περάσει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της επόμενης γενιάς».

Η ιαπωνική premium μάρκα ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στο πρώτο κύμα ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων παραγωγής. Στόχος της τώρα είναι να αξιοποιήσει αυτή την κληρονομιά με την κυκλοφορία 20 νέων ή αναβαθμισμένων μοντέλων, εκ των οποίων τα 10 θα είναι υβριδικά, plug-in υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά, έως το 2025. Η Lexus ετοιμάζει σχέδια για την κυκλοφορία σπορ αυτοκινήτων, «για όσους απολαμβάνουν την οδήγηση» αλλά και «μοντέλα σε εντελώς νέες κατηγορίες» ως μέρος αυτής της νέας στρατηγικής.  Η αποκάλυψη των δύο πρώτων θα γίνει αργότερα φέτος.

Advertisement
Advertisement

Το concept LF-Z δίνει ενδείξεις για το τι να περιμένετε από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της νέας εποχής. Σε αντίθεση με τo πρώτο όχημα παραγωγή της Lexus το LF-Z βρίσκεται πάνω σε μια νέα ειδική πλατφόρμα EV, που είναι χαμηλότερη και με σχεδιαστικά στοιχεία εμπνευσμένα από τα SUV της γκάμας.

Το σχεδιαστικό μοτίβο στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, ξεχωρίζει από το σχήμα μάσκας που χρησιμοποιούν και τα αυτοκίνητα παραγωγής. Όμως τα άλλα σημεία του αμαξώματος του LF-Z έχουν μια δραστικά διαφορετική σχεδίαση την οποία θα ακολουθήσουν τα επερχόμενα ηλεκτρικά μοντέλα της Lexus. Ορισμένες από τις λεπτομέρειες είναι πολύ εξεζητημένες για να μπουν σε παραγωγή, ωστόσο, όπως τα μοναδικά σχέδια στα φτερά των τροχών και η αεροτομή οροφής (σε σχήμα πτερυγίου καρχαρία).

Advertisement

Ωστόσο, η Lexus υπαινίσσεται ότι τα λεπτά πίσω φώτα και το νέο λογότυπο θα γίνουν σήμα κατατεθέν των μελλοντικών της EV, τα οποία θα χαρακτηρίζονται από ένα «απλό και σαγηνευτικό σχήμα ριζωμένο σε ισχυρές αναλογίες και μια ξεχωριστή εμφάνιση».

Advertisement

Η εσωτερική διαρρύθμιση – στην οποία η Lexus αναφέρεται ως πιλοτήριο – προτείνει την εστίαση του οδηγού για τη νέα οικογένεια των EV της. Μια οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας και τα χειριστήρια στο τιμόνι επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις περισπασμούς του οδηγού, ενώ οι πόρτες χωρίς κολόνες και μια πανοραμική οροφή δημιουργούν μια «αίσθηση ανοιχτού αυτοκινήτου». Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στο LF-Z επιτρέπει στο αυτοκίνητο να «λειτουργεί σαν σύμβουλος τρόπου ζωής» παρέχοντας βοήθεια πλοήγησης και μαθαίνοντας τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά του οδηγού. Πολλές λειτουργίες χρησιμοποιούν μια αποκλειστική εφαρμογή τηλεφώνου και αυτό είναι κάτι καινούργιο.

Το LF-Z κινείται από έναν κινητήρα (τοποθετημένο στον πίσω άξονα) που παράγει 545 ίππους και είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα τετρακίνησης Direct4 που μπορεί να στείλει ισχύ εμπρός, πίσω ή και στους δύο άξονες, όπως απαιτείται. Το 0-100 γίνεται σε 3 δεύτερα και η τελική ταχύτητα είναι στα 200 χλμ. Το σύστημα διεύθυνσης, χρησιμοποιεί ένα σύστημα by-wire system, το οποίο εξαλείφει τη μηχανική σύνδεση μεταξύ του τιμονιού και των κινητήριων τροχών. Η Lexus λέει ότι βελτιώνει την ακρίβεια και μειώνει τους κραδασμούς. Κανένα αυτοκίνητο παραγωγής σειράς δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία. Μια μπαταρία ιόντων λιθίου 90kWh τοποθετείται κατά μήκος στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Μπορεί να φορτίσει με ισχύ έως και 150kW και προσφέρει αυτονομία WLTP 600 χλμ.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Το νέο Lexus IS 500… έπιασε δουλειά (video)
Διαρροή πριν την πρεμιέρα για το Lexus NX
Νέα SUV και ηλεκτρικά μοντέλα ετοιμάζει η Lexus