Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΝΕΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά: Πότε έρχονται οι νέες αυξημένες επιδοτήσεις

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι η επιδότηση ηλεκτρικού ταξί θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα αλλάξει το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην εφημερίδα Realnews.

Ειδικότερα ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι: «Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, έχουμε θεσπίσει οικονομικά κίνητρα μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Από τον Ιούλιο του 2020, όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος έχουν ταξινομηθεί 7.500 νέα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ μέχρι τότε μόλις 1.000 οχήματα είχαν ταξινομηθεί. Από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2021, ταξινομήθηκαν 5.375 νέα ηλεκτρικά οχήματα, έναντι στόχου 3.700 οχημάτων για το σύνολο του έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ανακοινώσουμε τον δεύτερο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με αυξημένη επιδότηση, περαιτέρω κίνητρα, αλλά και πρόγραμμα για την απόσυρση 2.000 παλιών συμβατικών ταξί και την αντικατάστασή τους με νέα, ηλεκτρικά οχήματα. Τα οικονομικά κίνητρα θα είναι σημαντικά, καθώς η επιδότηση θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ για κάθε όχημα

Όσον αφορά στο νέο κλιματικό νόμο φέρνει σημαντικές αλλαγές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατάργηση καυστήρων πετρελαίου το 2023 όπου υπάρχει παροχή φυσικού αερίου μέχρι την κατάργηση αυτοκινήτων με diesel ή βενζίνη από το 2030 ενισχύοντας έτσι την ηλεκτροκίνηση.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η Κυβέρνησή μας έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον πρώτο εθνικό κλιματικό νόμο. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα αποτελέσει την «πυξίδα» της χώρας για την αντιμετώπιση των τρομακτικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αποτελούν τη βασική αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο εθνικός κλιματικός νόμος περιλαμβάνει το στρατηγικό πλαίσιο και τα μέτρα επίτευξης του στόχου μας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% το 2030, 80% το 20β40 και για κλιματική ουδετερότητα το 2050. Θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε στη μεγάλη προσπάθεια της Ευρώπης να γίνει η πρώτη ήπειρος με μηδενικές εκπομπές και για τον λόγο αυτόν λαμβάνουμε εξαιρετικά φιλόδοξα μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων με την αντικατάσταση ρυπογόνων συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού. Την επόμενη πενταετία θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με την κινητοποίηση έως και 4 δισ. ευρώ. Τα ποσοστά της επιδότησης για την ενεργειακή ανακαίνιση νοικοκυριών, κυμαίνονται από 40% έως 75% της συνολικής δαπάνης και καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νέα προγράμματα θα μειώσουν αισθητά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και θα δώσουν ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. 

Η ψηφιακή πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021» άνοιξε την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου. Το «Εξοικονομώ» 2021» στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ. Θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας, δεδομένου ότι η συνολική επένδυση του νέου «Εξοικονομώ» εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 105.000 κατοικιών έως το 2025.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα σκαριά νέα ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης και του “Κινούμαι Ηλεκτρικά”
Κινούμαι Ηλεκτρικά: Αυξάνονται οι αιτήσεις για e-scooters και αυτοκίνητα
Σκρέκας: Ένα στα δέκα ΙΧ που πωλούνται είναι ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto