Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Και η JLR τα γυρίζει με τα ηλεκτρικά!

Ελλάδα 18:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Και η JLR τα γυρίζει με τα ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

Και η JLR τα γυρίζει με τα ηλεκτρικά!

ΝΕΑ

Η βρετανική πολυεθνική θέτει νέους στόχους για τα επόμενά της μοντέλα, βλέποντας ότι τα ηλεκτρικά δεν τραβάνε σε πωλήσεις.

Advertisement
Advertisement

Η Jaguar Land Rover είναι η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία που ανακοίνωσε, ότι -αναγκαστικά- θα κάνει ένα βήμα πίσω στην παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. Σύμφωνα με το Automotive News, ο Βρετανός κατασκευαστής θα αρχίσει να επικεντρώνεται σε άλλες λύσεις.

Αυτές αφορούν στα plug-in υβριδικά, τα οποία δεν μοιάζουν να είναι απλά το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ θερμικών και ηλεκτρικών, αλλά το τέλειο «πάντρεμα» των δύο τεχνολογιών.

Πρόσφατα, General Motors ανακοίνωσε μία παρόμοια κίνηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ford θα αφοσιωθεί περισσότερο στα υβριδικά.

Advertisement
Advertisement

Ο CEO της JLR, Adrian Mardell παραδέχεται: «Αυτό που βλέπετε από τους κατασκευαστές αποδεικνύει ότι το κυνήγι για τον πλήρη εξηλεκτρισμό έχει αρχίσει να εκλείπει».

Τα υβριδικά, τύπου PHEV, κερδίζουν σε έναν πολύ βασικό τομέα τα ηλεκτρικά μέχρι στιγμής: Την αυτονομία! Κανένας ιδιοκτήτης ενός PHEV δεν έχει το άγχος μην αδειάσει η μπαταρία, διότι ο θερμικός κινητήρας μπορεί πάντα να ξαναγεμίσει με βενζίνη.

Advertisement

Επιστρέφοντας στην υπόθεση της Land Rover και της Jaguar, τα περισσότερα μοντέλα της πρώτης διατίθενται με plug-in σύστημα, ενώ μόνο οι F-Pace και E-Pace της δεύτερης διατίθενται ως τέτοια.

Στην Ευρώπη, τα PHEV είδαν μία συγκλονιστική αύξηση στις πωλήσεις τους το 2023 της τάξης του 68%! Εν αντιθέσει με τα ηλεκτρικά, η ζήτηση για τα plug-in όλο και αυξάνεται.

Advertisement

Στοιχεία σαν και αυτό, ανάγκασαν την Land Rover να ανακοινώσει ότι τελικά, μέχρι το 2026 θα παρουσιάσει μόλις τέσσερα (και όχι έξι) νέα ηλεκτρικά μοντέλα.

Η βρετανική μάρκα θέλει να επενδύσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει με αυτήν την κίνηση στα PHEV, βλέποντας πως έχουν πολύ μεγαλύτερη απήχηση.

Advertisement

Η Jaguar, από την άλλη, δεν κάνει πίσω. Επιμένει στο πλάνο της να γίνει μία μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2025. Ήδη, προετοιμάζει ένα 5θυρο αμιγώς ηλεκτρικό Super GT, ενώ στην αναμονή είναι άλλο ένα ηλεκτρικό.

Συνολικά, η JLR στοχεύει μέχρι το 2030, το 60% των πωλήσεών της να αφορά ηλεκτρικά μοντέλα και το ποσοστό να ανέλθει στο 100% μέχρι το 2036.

Πάντως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο αποδεικνύεται ότι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota που δεν υπέκυψαν στην πίεση για BEV, έπραξαν πολύ σωστά και τώρα καρπώνονται της υπομονής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χαλαρώνει η Μεγάλη Βρετανία το χρονοδιάγραμμα των EVs;
Κρίση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ
Η Toyota εξελίσσει νέα γενιά θερμικών κινητήρων