Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Jurassic Park: Έρχεται το τέλος των μεγάλων SUV;

Ελλάδα 9:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jurassic Park: Έρχεται το τέλος των μεγάλων SUV;

ΝΕΑ

Jurassic Park: Έρχεται το τέλος των μεγάλων SUV;

ΝΕΑ

Η εποχή των… «δεινοσαύρων» ίσως φτάσει στο τέλος της πολύ σύντομα. Και η ηλεκτροκίνηση θα έχει βάλει το χεράκι της σε αυτό.

Advertisement
Advertisement

Κάθε μεγάλη αλλαγή έχει και τις επιπτώσεις της σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και για τα αυτοκίνητα, η ηλεκτροκίνηση φαίνεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε κάποιες κατηγορίες.

Μία από αυτές είναι τα μεγάλα SUV τα οποία κυριάρχησαν σε πολλές εύρωστες αγορές την τελευταία δεκαετία. Αυτοκίνητα που εξυπηρέτησαν το γούστο και τις ανάγκες μετακίνησης μιας ολόκληρης εποχής, τα οποία όμως ίσως να μην μπορέσουν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή.

Μιλώντας στο συνέδριο “Future of the Car” των Financial Times, η Linda Jackson, πρόεδρος της Peugeot, δήλωσε ότι πλέον η αυτονομία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας τόσο για τις εταιρίες όσο και για τους καταναλωτές.

Advertisement
Advertisement

Κάπου εδώ, τα μεγάλα και ογκώδη SUV, με την κακή αεροδυναμική, έχουν σημαντικό μειονέκτημα. Κάτι που επιδρά αρνητικά στην ηλεκτρική αυτονομία. Και σίγουρα αποτελεί εμπορικό εμπόδιο για την πώλησή τους.

Προς το παρόν, η γκάμα της γαλλικής μάρκας περιλαμβάνει τρία SUV και crossover, με το Peugeot e-2008 να είναι το αμιγώς ηλεκτρικό. Το e-3008 θα παρουσιαστεί φέτος, όμως το Peugeot 5008, το μεγαλύτερο μοντέλο της εταιρίας, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι θα αποκτήσει μια παραλλαγή EV. Και με βάση αυτές τις τελευταίες δηλώσεις ίσως και να μην αποκτήσει ποτέ.

Αντί για αυτού του τύπου τα οχήματα, η Peugeot έχει αποφασίσει να μπει σε ένα νέο σχεδιαστικό πλάνο, με αυτοκίνητα πιο αεροδυναμικά, χωρίς όμως να χάνουν σε πρακτικότητα και με ξεχωριστό στιλ όπως το πολύ όμορφο Peugeot 408.

Advertisement

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει πριν μερικούς μήνες και ο πρώην επικεφαλής της Citroen, Vincent Cobee, ο οποίος είχε πει πέρσι ότι τα SUV είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ο ίδιος είχε πει ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα αυξήσει σημαντικά την σημασία της αεροδυναμικής στην σχεδίαση των αυτοκινήτων στο άμεσο μέλλον.

Όπως είπε ο ίδιος, στον κόσμο των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, μπορούσες παλά να αυξήσεις την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ. Όμως στην ηλεκτρική εποχή, οι μπαταρίες δεν μπορούν να μεγαλώνουν έτσι εύκολα, με αποτέλεσμα η αεροδυναμική να είναι ένας τομέας που προσφέρει πολλά περισσότερα στην αύξηση της αυτονομίας.

Advertisement

Είμαστε λοιπόν κοντά στον κόσμο χωρίς τα SUV; Αν και κάπως νωρίς ακόμα για να αλλάξει αυτή η παγκόσμια τάση, είναι προφανές ότι έχει ήδη αρχίσει η αποδόμησή τους. Κάτι που δεν μας χαλάει καθόλου είναι η αλήθεια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot 208: O καλύτερος σου φίλος
Δοκιμή: Citroen C5 Aircross 1.5 BlueHDi 130 EAT8
Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Peugeot 2008

 

Advertisement