Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Jaguar Land Rover: Oικονομικό πλήγμα λόγω ημιαγωγών

Ελλάδα 16:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Jaguar Land Rover: Oικονομικό πλήγμα λόγω ημιαγωγών

ΝΕΑ

Jaguar Land Rover: Oικονομικό πλήγμα λόγω ημιαγωγών

ΝΕΑ

Η συνεχιζόμενη κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών επέφερε μείωση στις πωλήσεις και σημαντικές οικονομικές απώλειες στη JLR.

Advertisement
Advertisement

Απώλειες ύψους 355,28 εκ. ευρώ κατέγραψε η Jaguar Land Rover το τρίμηνο ΙούλιοςΣεπτέμβριος 2021. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών που φρέναρε την παραγωγική της δύναμη, επιφέροντας σημαντική μείωση των πωλήσεων.

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του έτους, η βρετανική εταιρεία πούλησε 92.700 αυτοκίνητα, σημαντικά λιγότερα από τις 114.000 μονάδες της αντίστοιχης περιόδου του 2021.

Πρόκειται για μια ζημία ύψους 355,28 εκ. ευρώ, η οποία έρχεται να προστεθεί στις απώλειες 129,5 εκ. ευρώ που κατέγραψε το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος.  

Advertisement
Advertisement

Η βρετανική εταιρεία απέδωσε τα πενιχρά της οικονομικά αποτελέσματα στις ρωγμές της εφοδιαστική αλυσίδα ελέω της έλλειψης ημιαγωγών, αναγκάζοντάς την να μειώσει την παραγωγή της –  ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, διολισθαίνοντας στα 4,590 δισ. ευρώ, με το Land Rover Defender να είναι το μοναδικό μοντέλο που είδε τα νούμερά του να είναι αυξημένα.

Advertisement

Από την άλλη, η JLR γνωστοποιεί πως η ζήτηση για τα αυτοκίνητά της παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, με τις παγκόσμιες παραγγελίες να φτάνουν τον αριθμό-ρεκόρ των 125.000 μονάδων.

Παράλληλα, το έλλειμμα ημιαγωγών δυσκόλεψε και τις πωλήσεις των εξηλεκτρισμένων μοντέλων της, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για τη συμμόρφωση της μάρκας με τα όρια εκπομπών ρύπων.

Advertisement

Προς αυτή την κατεύθυνση η JLR ανακοίνωσε πως θα προβεί σε συνεργασία με την Tesla, για τον συμψηφισμό (pooling) των ρύπων της με αυτούς της αμερικανικής εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο θα της επιτραπεί να μείνει εντός του ορίου εκπομπών, αποφεύγοντας την καταβολή προστίμου που – σύμφωνα με την ίδια – θα έφτανε έως και τα 100 εκ. ευρώ.

Η Jaguar Land Rover, τέλος, ανακοίνωσε πως το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς συνεχίζει να είναι «μεγάλο και δύσκολα προβλέψιμο», αλλά προσβλέπει σε σταδιακή ανάκαμψη μετά τα μέσα του 2022.

Η εταιρεία θα προκρίνει τις πωλήσεις των μοντέλων της με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, την ίδια ώρα που θα συγκροτήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς πρόβλεψης αντίστοιχων κρίσεων, μέσω της σύμπλευσής της με μεγάλες εταιρίες κατασκευής ημιαγωγών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποστολή στην Γερμανία: Αυτό είναι το νέο Range Rover
Land Rover Defender V8 Bond Edition για τους λάτρεις του 007
Η Tesla θα συνεργαστεί με τις Jaguar και Land Rover