Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tesla θα συνεργαστεί με τις Jaguar και Land Rover

Ελλάδα 19:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tesla θα συνεργαστεί με τις Jaguar και Land Rover

ΝΕΑ

Η Tesla θα συνεργαστεί με τις Jaguar και Land Rover

ΝΕΑ

Η βρετανική εταιρεία καταφεύγει στην Tesla σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από το μεγαλύτερο ατού του αμερικανικού κολοσσού.

Advertisement
Advertisement

Συνεργασία με την Tesla εγκαινιάζει η Jaguar Land Rover, σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί τα όρια εκπομπών ρύπων της ΕΕ, ώστε να αποφύγει την καταβολή προστίμων.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, η βρετανική εταιρεία θα αγοράσει «πιστώσεις ρύπων» από τον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρικών μοντέλων, ώστε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν μέσο όρο στόλου καινούριων ΙΧ 95 γρμ. CO2 ανά χιλιόμετρο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της JLR να «συμψηφίσει» (pooling) τους ρύπους της με αυτούς (σ.σ. μηδενικοί) της Tesla αποτελεί μια παραδοχή πως χωρίς την εταιρεία του Elon Musk, οι Βρετανοί δεν θα μπορούσαν να «πιάσουν» τους ισχύοντες στόχους.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα, η JLR δεν μπορεί να ξεχάσει την περυσινή αδυναμία της να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, μ’ αποτέλεσμα να καταβάλει πρόστιμο ύψους 35 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός κατασκευαστής εργάζεται πυρετωδώς πάνω στον εξηλεκτρισμό της γκάμας του και ήδη διαθέτει ένα μοντέλο μηδενικών εκπομπών, την I-Pace. Παρ΄όλα αυτά, η μοναξιά του ηλεκτρικού SUV αποτρέπει την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της JLR, πολλώ δε μάλλον όταν φέτος οι πωλήσεις του ήταν μειωμένες εξαιτίας της συρρικνωμένης παραγωγής που έχει προκαλέσει η κρίση των ημιαγωγών.

Advertisement

Η Jaguar Land Rover είναι η τρίτη αυτοκινητοβιομηχανία μετά τις Honda και FCA που καταφεύγουν στην «αγκαλιά» της Tesla, αγοράζοντας πιστώσεις ρύπων.

Η Honda, που προσώρας διαθέτει ένα ηλεκτρικό, το Honda e, σύναψε συνεργασία με την Tesla το περασμένο έτος, η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα. Από την άλλη η σύμπλευση του ομίλου FCA με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών μοντέλων τερματίστηκε, μετά τη συγκρότηση του ομίλου Stellantis.

Advertisement

Έγγραφα καταδεικνύουν πως η πρακτική του «συμψηφισμού ρύπων» έχει υιοθετηθεί από πολλούς γνωστούς κατασκευαστές. Σε pooling έχουν προχωρήσει οι συμμαχικές δυνάμεις Renault-Nissan-Mitsubishi, η Ford με τη Volvo, αλλά και η VW που στράφηκε στην Saic, μιας και η τελευταία πουλά μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2020, η ΕΕ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες μέσο όρο εκπομπών ρύπων 95 γρμ. CO2/ χλμ. Και όσες εταιρείες δεν καταφέρνουν να συμμορφωθούν θα πληρώνουν πρόστιμο 95 ευρώ για κάθε επιπλέον γραμμάριο CO2 ανά όχημα.

Η ΕΕ, ωστόσο, προσπαθεί να παρέχει χείρα βοηθείας στις εταιρείες, προκειμένου, είτε να αποφευχθούν τα πρόστιμα, είτε να σημειωθούν μικρότερες υπερβάσεις.

Advertisement

Έτσι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι κατασκευαστές που φλερτάρουν με υπέρβαση του ορίου μπορούν να αγοράσουν «πιστώσεις ρύπων» από έναν άλλον κατασκευαστή ο οποίος έχει «πιάσει» τους δικούς του στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στη… φωλιά των κλασικών Land Rover (video)
Οι κακουχίες των Jaguar XF στην ταινία του James Bond (video)
H Jaguar αναβίωσε τη C-Type