Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ιστορική στιγμή: Ένα ηλεκτρικό στην 1η θέση της Ευρώπης!

Ελλάδα 18:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ιστορική στιγμή: Ένα ηλεκτρικό στην 1η θέση της Ευρώπης!

ΝΕΑ

Ιστορική στιγμή: Ένα ηλεκτρικό στην 1η θέση της Ευρώπης!

ΝΕΑ

Μία σημαντική αλλαγή στην κορυφή των πωλήσεων της Ευρώπης έγινε μέσα στο 2023, δείχνοντας το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και στο εξής.

Advertisement
Advertisement

Το 2023, το Tesla Model Y εξασφάλισε τη θέση του ως το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό επίτευγμα για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Με ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του πλησιέστερου ανταγωνιστή του, το Model Y ολοκλήρωσε το έτος με εντυπωσιακές 254.822 πωλήσεις, έναντι 235.893 του Dacia Sandero.

Αυτό το επίτευγμα τοποθετεί το Model Y ως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μεσαίο premium αυτοκίνητο και μη ευρωπαϊκό μοντέλο στη σύγχρονη εποχή που κατακτά την πρώτη θέση για ολόκληρο το έτος.

Advertisement
Advertisement

Η επιτυχία του Model Y οφείλεται σε μια στρατηγική τιμολογιακής στρατηγικής, με την Tesla να εφαρμόζει σημαντικές μειώσεις τιμών στις αρχές του 2023, μια τάση που συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον, το Model Y επωφελήθηκε από τα κίνητρα που απευθύνονταν σε εταιρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία, όπου αναδείχθηκε ως το πιο δημοφιλές ηλεκτρικό αυτοκίνητο με περίπου 45.800 ταξινομήσεις.

Ο αντίκτυπος του θριάμβου της Tesla επεκτάθηκε πέραν των αριθμών πωλήσεων, επηρεάζοντας θετικά τη γερμανική παραγωγή αυτοκινήτων.

Advertisement

Το Model Y, που παράγεται στις εγκαταστάσεις της Tesla κοντά στο Βερολίνο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, το Model Y κυριάρχησε στις μηνιαίες πωλήσεις, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση σε επτά από τους δώδεκα μήνες.

Advertisement

Το Sandero ήταν πρώτο σε τέσσερις από τους 12 μήνες, ενώ το Volkswagen T-Roc ήταν πρώτο σε έναν μήνα.

Το T-Roc, το Renault Clio και το Peugeot 208 φαίνεται να κλειδώνουν τις θέσεις Νο. 3, Νο. 4 και Νο. 5 στην Ευρώπη για ολόκληρο το έτος, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Dataforce.

Advertisement

Το 208 ήταν το νούμερο 1 σε πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022, ενώ το Sandero ήταν το νούμερο 2 συνολικά. Το 2021, το VW Golf ήταν στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων, αλλά το 2023 είναι πιθανό να τερματίσει στην έβδομη θέση.

Κοιτάζοντας μπροστά, αν τα προκαταρκτικά στοιχεία επιβεβαιωθούν, ο θρίαμβος του Model Y δεν σηματοδοτεί μόνο ένα σημαντικό ορόσημο για τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά επίσης αναδιαμορφώνει το τοπίο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, αποτελώντας προάγγελο σημαντικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Tesla μειώνει την τιμή του Model Y στην Ελλάδα
Τα ηλεκτρικά που άλλαξαν το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας
Νέα στοιχεία-καταπέλτης για Tesla και Μασκ!