Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτροκίνηση και στην Ανταρκτική

Ελλάδα 13:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτροκίνηση και στην Ανταρκτική

ΝΕΑ

Ηλεκτροκίνηση και στην Ανταρκτική

ΝΕΑ

Η Venturi, έχει κατασκευάσει το Antarctica, ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στον επιστημονικό σταθμό που έχει το Βέλγιο στην παγωμένη ήπειρο.

Advertisement
Advertisement

Ίσως δεν θα περιμέναμε ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα στην Ανταρκτική. Οι δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί κάνουν ένα τέτοιο όχημα «πολυτέλεια», υπό την έννοια ότι το κόστος εξέλιξης και κατασκευής του είναι υψηλό, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η πραγματική χρηστικότητά του εκεί.

Ωστόσο, η εταιρεία Venturi, που έχει έδρα στο Μονακό, το τόλμησε και δημιούργησε το ομώνυμο όχημα, το Antarctica. Βεβαίως, η ιδέα δεν ήταν αποκλειστικά των ανθρώπων της, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση-προτροπή του Πρίγκιπα Αλβέρτου του κρατιδίου. Το 2009, αυτός περιόδευσε σε επιστημονικούς σταθμούς στην Ανταρκτική και διαπίστωσε ότι όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούνταν από τις ερευνητικές αποστολές είχαν θερμικό κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος δραστηριοποιείται στην προστασία του περιβάλλοντος και μέσω του αντίστοιχου φιλανθρωπικού Οργανισμού που έχει συστήσει προσέγγισε τους ανθρώπους της Venturi και ζήτησε να δημιουργήσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα για να εξυπηρετεί τις μεταφορικές ανάγκες στη νοτιότερη ήπειρο του πλανήτη.

Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο ρατράκ μεταφοράς προσωπικού, εφοδίων και εξοπλισμού δημιουργήθηκε τελικά το 2019 και χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες της βελγικής επιστημονικής αποστολής στον σταθμό «Πριγκίπισσα Ελισσάβετ».

Advertisement

Σύμφωνα με τη Venturi, το Antarctica έχει θέσεις για τρεις επιβάτες και χώρο για εξοπλισμό ή εφόδια, ενώ μπορεί να ρυμουλκήσει και τρέιλερ. Όπως έγινε γνωστό, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα έχει μήκος 3,4 μέτρα και ζυγίζει περίπου 2,5 τόνους.

Advertisement

Οι μπαταρίες του έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 53 kWh και μπορούν να φορτίζουν και μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι συνήθως αποδίδουν μέγιστη ισχύ 82 ίππων και όταν χρειαστεί αυτή αυξάνεται για λίγο ως τους 136 ίππους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mobility 2022: Ποια αυτοκίνητα θα ήθελες; (+video)
Tο Euro 7 αφορά και τα ηλεκτρικά;
Πότε οι κορυφαίοι κατασκευαστές θα γίνουν πλήρως ηλεκτρικοί;

 

Advertisement