Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρευνα: Πως βλέπουν οι Έλληνες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ελλάδα 0:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρευνα: Πως βλέπουν οι Έλληνες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Έρευνα: Πως βλέπουν οι Έλληνες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων των Ελλήνων ανέβηκαν τα ηλεκτρικά μοντέλα πλησιάζοντας επικίνδυνα τα βενζινοκίνητα και τα diesel, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται πλέον τα υβριδικά.

Advertisement
Advertisement

Ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα επιβεβαιώνει έρευνα της Focus Bari – YouGov καθώς αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές θέλουν να αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό μοντέλο και μάλιστα το ποσοστό προτίμησής τους προσεγγίζει επικίνδυνα τα αντίστοιχα ποσοστά που διαθέτουν τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Παράλληλα η στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τα ηλεκτρικά μοντέλα μείωσε τις προσδοκίες απόκτησης αυτοκινήτων που κινούνται και με φυσικό αέριο ή υγραέριο τα οποία πλέον βρίσκονται χαμηλότερα στις προτιμήσεις τους…

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της Focus Bari – YouGov σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι σκέφτεται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ωστόσο στην πρώτη θέση προτίμησή τους βρίσκονται τα υβριδικά μοντέλα (προφανώς, συμπεριλαμβανομένων και των ήπιων υβριδικών μοντέλων) ακολουθούμενα από τα diesel και μετά αυτά της βενζίνης, ενώ τελευταία ακολουθούν όσα που κινούνται και με φυσικό αέριο ή υγραέριο.

Επίσης αποδείχθηκε ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες βρίσκουν τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα, αλλά και τουλάχιστον ένα μειονέκτημα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ μόνο ο ένας στους τέσσερις γνωρίζει αρκετά σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα που δίνει το Κράτος για την αγορά και συντήρησή τους.

Η πανελλαδική έρευνα των Focus Bari – YouGov πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο σε 807 άτομα -άντρες και γυναίκες 18-64 χρόνων ώστε να διερευνηθούν οι στάσεις, απόψεις και διαθέσεις των Ελλήνων οδηγών σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) και να αναδείξει τα κίνητρα και τις επιφυλάξεις τους.

Advertisement

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην πρώτη θέση όσον αφορά στην απόκτηση νέου αυτοκινήτου βρίσκονται τα υβριδικά μοντέλα (63%) και ακολουθούν τα diesel (52%), τα βενζινοκίνητα (51%), ενώ στην τέταρτη θέση αναρριχήθηκαν τα ηλεκτρικά (47%) προσπερνώντας τα οχήματα που κινούνται και με φυσικό αέριο και υγραέριο (44%)! Η άθροιση των ποσοστών υπερβαίνει το 100% δεδομένου ότι οι ερωτώντες ενδιαφέρονται για περισσότερες της μιας επιλογές.

Advertisement

Βασικό πλεονέκτημα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρείται η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομία σε πολλαπλά επίπεδα. Συγκεκριμένα τα κίνητρα κατά σειρά σπουδαιότητας είναι: Ωφελεί το περιβάλλον, επιδότηση/φοροαπαλλαγές, χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, εξασφάλιση για το μέλλον, λιγότερος θόρυβος, συνδυασμός parking και φόρτισης, καλύτερη αναλογία κόστους-αξίας, καλύτερη απόδοση, μάρκες/μοντέλα που τα προσφέρουν, καλή αξία μεταπώλησης, prestige.

Τα σημαντικότερα αντι-κίνητρα ή/και εμπόδια για την προτίμηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι κατά σειρά σπουδαιότητας: το υψηλό κόστος αγοράς, λίγα σημεία φόρτισης, άγχος για τη διάρκεια μπαταρίας, υψηλό κόστος φόρτισης στο σπίτι, μη διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων, έλλειψη γνώσης για τα οικονομικά οφέλη, συγκριτικά χαμηλότερη απόδοση, περιορισμένη ποικιλία μαρκών/μοντέλων, η διαφορά στον ήχο, εσωτερικός/εξωτερικός σχεδιασμός.

Advertisement

Παρόμοια έρευνα που έγινε σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες από το διεθνές δίκτυο YouGov του οποίου η Focus Bari είναι Affiliate Partner στην Ελλάδα, φωτογραφίζει αντίστοιχες στάσεις και απόψεις.

Ειδικότερα η στάση των Ευρωπαίων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι παρόμοια με των Ελλήνων όσον αφορά στα αρνητικά στοιχεία. Ειδικότερα το 69% πιστεύει ότι το κόστος αγοράς είναι πολύ υψηλό, το 64% εκτιμά ότι υπάρχουν λίγα σημεία φόρτισης, το 61% έχει άγχος για τη διάρκεια της μπαταρίας, το 41% πιστεύει ότι είναι υψηλό το κόστος φόρτισης στο σπίτι, το 36% ανησυχεί καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το 26% θεωρεί ότι είναι άγνωστα τα οικονομικά οφέλη, κ.ά.

Όσον αφορά στα θετικά στοιχεία οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ωφελούν το περιβάλλον σε ποσοστό 65%, το 57% εκτιμά ότι ευνοούν οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές, το 53% εκτιμά ότι η ηλεκτροκίνηση έχει χαμηλό λειτουργικό κόστος, κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηλεκτροκίνηση: Κρατική… τρικλοποδιά στην κρατική επιδότηση
1,7 δις ευρώ σε ηλεκτροκίνηση, e-διόδια και 5G σε αυτοκινητόδρομους
Η Ελλάδα στο Top-8 της ΕΕ με τα πιο φθηνά ηλεκτρικά ΙΧ