Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία… 7 μηνών

Ελλάδα 0:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία… 7 μηνών

ΝΕΑ

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο με αυτονομία… 7 μηνών

ΝΕΑ

Η ολλανδική startup εταιρεία υπόσχεται όχι μόνο ένα ακόμα αεροδυναμικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αλλά και ηλιακούς συλλέκτες που θα επιτρέπουν στο μοντέλο να ξεχνάτε να το βάζετε στην… πρίζα.

Advertisement
Advertisement

Η παραγωγή του εντυπωσιακού Lightyear 0 αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022, ενώ οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο CEO και συνιδρυτής της Lightyear, Lex Hoefsloot, αναφέρει ότι το όνειρό τους έγινε πραγματικότητα. Πριν από 7 χρόνια, μια ιδέα είχε ως αποτέλεσμα να πάρει σάρκα και οστά και μετά από 3 χρόνια αποκαλύφθηκε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο. Σήμερα, μετά από χρόνια επανα(σχεδίασης), ελέγχους, αναλύσεις κλπ., το Lightyear 0 είναι η απόδειξη ότι το αδύνατο μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αρχικά, το Lightyear 0 έχει σχεδιαστεί να τέτοιο τρόπο ώστε ο συντελεστής οπισθέλκουσας να είναι πολύ χαμηλός και συγκεκριμένα φτάνει το 0,19 Cd. Μάλιστα, συναγωνίζεται τη Mercedes EQXX concept. Παράλληλα, το συνολικό βάρος έχει περιοριστεί στα 1.575 κιλά, αλλά αυτό που πραγματικά έχει μεγάλη αξία είναι η αυτονομία του.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Lightyear 0 εφοδιάζεται με 5 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας από ηλιακά πάνελ, επιτρέποντας στο ηλεκτρικό μοντέλο να φορτίζει τη μπαταρία του από τον ήλιο. Σε ιδανικές συνθήκες, τα κυρτά ηλιακά πάνελ μπορούν να συλλέξουν ενέργεια που αντιστοιχεί σε 70 χιλιόμετρα την ημέρα, μόνο από τον ήλιο. Εάν -σύμφωνα με έρευνες- ο μέσος όρος χιλιομέτρων μετακίνησης σε καθημερινή βάση είναι τα 35 χιλιόμετρα, θεωρητικά η Lightyear υπόσχεται έως και 7 μήνες, χωρίς το αυτοκίνητο να συνδεθεί σε πρίζα. Αυτές οι τιμές αφορούν για χώρες που έχουν ως επί τω πλείστον ηλιοφάνεια, ενώ για τους Ολλανδούς η αυτονομία μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μήνες (λόγω περιορισμένης ηλιοφάνειας).

Advertisement

Αφήνοντας όμως στην άκρη τη φόρτιση από τα ηλιακά πάνελ, το Lightyear 0 μπορεί να ταξιδέψει έως και 625 χιλιόμετρα με μια φορτισμένη μπαταρία και η μέση κατανάλωση υπολογίζεται στα 10,5 kWh/100 χλμ. Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και με ταχύτητα 110 χλμ./ώρα, η αυτονομία του μειώνεται στα 560 χιλιόμετρα, παρόλ’αυτά η τιμή αυτή είναι αρκετά υψηλή, χάρη στην εξαιρετική του αεροδυναμική.

Advertisement

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το Lightyear 0 θα ξεκινάει από 250.000 ευρώ και η παραγωγή του θα είναι στα 946 αυτοκίνητα ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι ετοιμάζεται και ένα πιο προσιτό αυτοκίνητο, το οποίο θα κοστίζει 30.000 ευρώ και θα το δούμε στα τέλη 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Lightyear One: Ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής!
Lightyear One: Ένα πρωτότυπο με ηλιακούς συλλέκτες (video)
Lightyear One: Είναι αυτό το πιο αποδοτικό ηλεκτρικό στον κόσμο;

 

Advertisement