Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικά vs συμβατικά: Ποια είναι τελικά πιο ρυπογόνα;

Ελλάδα 15:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτρικά vs συμβατικά: Ποια είναι τελικά πιο ρυπογόνα;

ΝΕΑ

Ηλεκτρικά vs συμβατικά: Ποια είναι τελικά πιο ρυπογόνα;

ΝΕΑ

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φιλικότερα προς το περιβάλλον συγκριτικά με αυτά που ενσωματώνουν κινητήρα βενζίνης ή diesel; Ή «κληρονομούν» το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Σε μήλο της έριδος έχουν αναδειχθεί τα ηλεκτρικά, με πολλούς να υποστηρίζουν πως είναι πιο ρυπογόνα συγκριτικά με τα αυτοκίνητα που καταναλώνουν diesel και βενζίνη. Βασικό τους επιχείρημα είναι πως οι διαδικασίες παραγωγής ενός ηλεκτρικού παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες CO2 απ’ ότι για ενός οχήματος που ενσωματώνει κινητήρα εσωτερικής καύσης. Και πως το μεγαλύτερο ποσοστό του ρεύματος που καταναλώνουν παράγεται από τον ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον λιγνίτη.

Σύμφωνα, όμως, με έρευνα που εκπόνησε το Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών (ICCT) σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο «καθαρά» από τα συμβατικά ακόμα και αν τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους πιο ρυπογόνους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με βάση τον άνθρακα.

Η εξήγηση είναι απλή και έγκειται στον βαθμό απόδοσης των ηλεκτροκινητήρων που ξεπερνά το 90%, όταν το κορυφαίο μοτέρ βενζίνης έχει απόδοση κάτω από 40%. Αναλυτικότερα, ένας συμβατικός κινητήρας αξιοποιεί σχεδόν το 1/3 από την καύση του καυσίμου για την μετατροπή του σε ροπή και ισχύ, με τα υπόλοιπα 2/3 να μετατρέπονται σε θερμότητα, CO2 και άλλα ρυπογόνα στοιχεία. Στον αντίποδα, ο βαθμός απόδοσης της τάξεως του 90% που χαρακτηρίζει έναν ηλεκτροκινητήρα δείχνει πως η ενέργεια που χρειάζεται ένα ηλεκτρικό για να κινηθεί αποτελεί υποπολλαπλάσιο της αντίστοιχης ενέργειας ενός συμβατικού αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Επομένως, ακόμα και αν ολόκληρη η ηλεκτρική ενέργεια κίνησης παραχθεί από ένα ρυπογόνο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής αποδεικνύεται πως σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ηλεκτρικού, η συνολική ποσότητα CO2 που θα παραχθεί θα είναι μικρότερη απ’ ότι ενός ενός συμβατικού. Με «απλά» λόγια, στη γραμμή εκκίνησης (παραγωγική διαδικασία) τα ηλεκτρικά είναι πιο ρυπογόνα από τα συμβατικά, αλλά στη γραμμή τερματισμού τα ηλεκτρικά θα αποδειχθούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής της έρευνας, «μόνο τα ηλεκτρικά (επαναφορτιζόμενα και με κυψέλες υδρογόνου) έχουν τις προοπτικές να πετύχουν την απαιτούμενη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισίου». Υπενθυμίζεται ότι μακροχρόνιος στόχος (μέχρι το 2050) είναι μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη.

Advertisement

Επιπροσθέτως, η ερεύνα αποφαίνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα BEVs (ηλεκτρικά με μπαταρία) και FCEVs (ηλεκτρικά υδρογόνου) είναι πιο καθαρά από τα βενζινοκίνητα κατά 66 και 69% αντίστοιχα. Και εφόσον, τροφοδοτούνταν από ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν αποκλειστικά από ΑΠΕ, το προβάδισμά τους θα ξεπερνούσε το 80%.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το εύρημα πως τα υβριδικά είναι κατά 20% πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα συμβατικά, όταν το «πράσινο» προβάδισμα των plug-in hybrid στην Ευρώπη, κυμαίνεται μεταξύ 25 και 27%.

Advertisement

Σύμφωνα τέλος, με προηγούμενες έρευνες, οι ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ναι μεν χρήζουν απολιγνιτοποίησης, είναι ωστόσο λιγότερο επιβλαβείς συγκριτικά με τα συμβατικά αυτοκίνητα. Αυτό διότι, η ρύπανση που προκαλείται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα εκεί, ως μεμονωμένη πηγή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, παρά όταν διαχέεται σε αναρίθμητα σημεία εντός της πόλης, μέσω των εξατμίσεων των αυτοκινήτων με κινητήρες diesel και βενζίνης.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγοράζουν οι Έλληνες;
Ποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγοράζουν οι Έλληνες;
Έρευνα: Πόσο πρόθυμοι είμαστε να αποκτήσουμε εξηλεκτρισμένο αυτοκίνητο;