Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φθηνά στην Κίνα, πανάκριβα στην Ευρώπη

Ελλάδα 18:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φθηνά στην Κίνα, πανάκριβα στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φθηνά στην Κίνα, πανάκριβα στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Ο μέσος Κινέζος πληρώνει πολύ λιγότερα χρήματα για να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από έναν Ευρωπαίο που το χρυσοπληρώνει.

Advertisement
Advertisement

Καθώς οδηγούμαστε ολοταχώς προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της αγοράς του αυτοκινήτου, θα ήταν αναμενόμενο ότι και οι τιμές τους θα έπρεπε να ακολουθούν την κατιούσα.

Αυτό όμως δε συμβαίνει σε μεγάλες αγορές του κόσμου, όπως στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είτε ακόμα απλησίαστα (ιδίως στις μικρές κατηγορίες) είτε παραμένουν πανάκριβα στα πιο premium μοντέλα.

Αντίθετα, στην Κίνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο προσιτά, κάτι που οφείλεται και στο ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή και διαθεσιμότητα ηλεκτρικών μοντέλων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή.

Advertisement
Advertisement

Τα στοιχεία που δίνει η JATO είναι ενδεικτικά. Το μέσο ηλεκτρικό ανέβηκε από τα 40.942 ευρώ στα 55.821 ευρώ μεταξύ του 2015 και του 2022 στην Ευρώπη, όταν στην Κίνα έπεσε από τα 66.819 ευρώ στα 31.829 ευρώ το ίδιο διάστημα.

Ένας ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το μέσο ηλεκτρικό είναι κατά 27% ακριβότερο από ένα συμβατικό με κινητήρα καύσης στην Ευρώπη, όταν στην Κίνα τα ηλεκτρικά είναι ήδη φθηνότερα. Και μάλιστα κατά 33% από τα αντίστοιχα συμβατικά.

Advertisement

Ακόμα πιο ενδεικτικές είναι οι διαφορές στα μικρά μοντέλα. Στην Κίνα, όπου ισχύουν και μεγάλες επιδοτήσεις, το μέσο κόστος έπεσε από τα 29.918 ευρώ στα 10.131 ευρώ για το διάστημα από το 2015 έως το 2022.

Advertisement

Στο ίδιο διάστημα οι τιμές των μικρών ηλεκτρικών ανέβηκαν κατά 15%, στα 28.319 ευρώ, όταν οι αντίστοιχες τιμές για το μέσο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι στα 17.527 ευρώ.

Οι τιμές σε πιο ανταγωνιστικές κατηγορίες, όπως τα ηλεκτρικά SUV έχουν συγκρατηθεί κάπως και διατηρούνται σε λογικά πλαίσια και κοντά στα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Όμως και πάλι στην Κίνα είναι αρκετά φθηνότερα, και μάλιστα τα ηλεκτρικά και σε αυτές τις κατηγορίες κοστίζουν αρκετά λιγότερο από τα συμβατικά.

Advertisement

Οι χαμηλές τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα οφείλονται σε ένα μεγάλο πρόγραμμα κινήτρων που δίνει η κυβέρνηση. Στις άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, τα κίνητρα είναι σχετικά περιορισμένα (7.500 δολάρια) και για επιλεγμένα μοντέλα.

Στην Ευρώπη, κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της πολιτική ως προς τις ενισχύσεις, με αποτέλεσμα οι τιμές των αυτοκινήτων να παρουσιάζουν αρκετές διακυμάνσεις.

Πάντως, η τάση είναι να περιοριστούν τα κίνητρα έτσι ώστε η αγορά εξισορροπήσει η αγορά, κάτι που όπως είναι λογικό θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ακόμα υψηλότερες τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καταρρέουν οι πωλήσεις diesel στην Ευρώπη – Μεγάλη άνοδο για τα ηλεκτρικά
Τρελή η ζήτηση για ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία δεν… υπάρχουν!
Η Toyota θα αλλάξει προσέγγιση για τα ηλεκτρικά;