Live Κίνηση
Περισσότερα
Fleet Cars

Τρελή η ζήτηση για ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία δεν… υπάρχουν!

Ελλάδα 11:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τρελή η ζήτηση για ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία δεν… υπάρχουν!

Fleet Cars

Τρελή η ζήτηση για ηλεκτρικά λεωφορεία τα οποία δεν… υπάρχουν!

Fleet Cars

Έντεκα ευρωπαϊκές πόλεις απαιτούν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια «πράσινων» οχημάτων και να μειωθούν οι τιμές τους.

Advertisement
Advertisement

Μόνο καθαρά λεωφορεία με μηδενικές εκπομπές ρύπων θα πρέπει να πωλούνται στην Ευρώπη έως το 2027, προτείνουν στους νομοθέτες της ΕΕ 11 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού, του Αμβούργου, της Βαρκελώνης και του Μιλάνου. Σε επιστολή που απέστειλαν στην Κομισιόν οι Οργανώσεις πολιτών από 11 χώρες επισημαίνεται ότι απαιτείται ένας στόχος πωλήσεων στην ΕΕ για αστικά λεωφορεία ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια «πράσινων» οχημάτων για πόλεις και κωμοπόλεις που προσπαθούν να καθαρίσουν τον αέρα τους και να βάλουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε τροχιά μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Χωρίς δράση σε επίπεδο ΕΕ, η ζήτηση για αστικά λεωφορεία μηδενικών εκπομπών δεν θα ανταποκρίνεται στην προσφορά. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις των κορυφαίων πόλεων και θα εκθέσει τους πολίτες της ΕΕ στην ατμοσφαιρική ρύπανση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι πόλεις, περιορισμένες από την έλλειψη διαθεσιμότητας ή τις πολύ υψηλές τιμές λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς λεωφορείων μηδενικών εκπομπών, θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να αγοράζουν λεωφορεία με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Τα οχήματα μηδενικών εκπομπών αντιπροσώπευαν το 23% των νέων αστικών λεωφορείων που ταξινομήθηκαν στην ΕΕ το 2021, από 16% το 2020. Ωστόσο, οι κατασκευαστές δεν ικανοποιούν τη μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικά λεωφορεία ή λεωφορεία υδρογόνου με την κλίμακα προσφοράς που απαιτείται. Οι πόλεις λένε ότι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης δείχνει ότι είναι δυνατή η ταχεία μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές – εάν τα οχήματα είναι διαθέσιμα.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι το 2025, περισσότερες από 40 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα αγοράζουν μόνο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς περισσότερες τοπικές αρχές επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα. Ορισμένοι παραδοσιακοί κατασκευαστές λεωφορείων ενισχύονται επίσης, με την Daimler και τη MAN, για παράδειγμα, να δεσμεύονται ότι όλα τα νέα αστικά λεωφορεία τους θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2030.

Ο James Nix, διευθυντής εμπορευμάτων στην Transport & Environment, που υπέγραψε επίσης την επιστολή, δήλωσε: «Οι πόλεις θέλουν ηλεκτρικά λεωφορεία για να προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους. Αλλά συχνά απλά δεν είναι διαθέσιμα στην κλίμακα που απαιτείται ή σε προσιτές τιμές. Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να παρέμβει και να θέσει έναν σαφή στόχο έως ότου όλα τα νέα αστικά λεωφορεία πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτό θα υποστηρίξει τους κατασκευαστές να επενδύσουν με εμπιστοσύνη στην παραγωγή, καθιστώντας έτσι τα καθαρά λεωφορεία ευρέως διαθέσιμα και φθηνότερα».

Τα αστικά λεωφορεία στην Ευρώπη είναι υπεύθυνα για περίπου 15 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και επίσης μολύνουν τον αέρα της πόλης. Η Κομισιόν θα θέσει για πρώτη φορά στόχους CO2 για τους κατασκευαστές λεωφορείων όταν θα επανεξετάσει τα κλιματικά πρότυπα για τα βαρέα οχήματα τους επόμενους μήνες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άχρηστα τα τουρκικά λεωφορεία!
Αλλάζουν όλα στα λεωφορεία της Αθήνας…
Αυτοκίνητα και λεωφορεία κερδίζουν την κούρσα στα καθαρά οχήματα!