Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ιδού οι επιδοτήσεις σε βενζίνη, diesel και υγραέριο – Η διαδικασία

Ελλάδα 7:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ιδού οι επιδοτήσεις σε βενζίνη, diesel και υγραέριο – Η διαδικασία

ΝΕΑ

Ιδού οι επιδοτήσεις σε βενζίνη, diesel και υγραέριο – Η διαδικασία

ΝΕΑ

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τα ποσά των επιδοτήσεων στα καύσιμα που θα ισχύσουν για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο – Προϋπόθεση τα πληρωμένα Τέλη Κυκλοφορίας 2022 και ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ.

Advertisement
Advertisement

Το ανώτατο ποσό επιδότησης στα καύσιμα μεταξύ των κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ώστε να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η επιδότηση στην βενζίνη και Υγραέριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ το λίτρο και θα αφορά σε 60 λίτρα το μήνα για το επόμενο τρίμηνο ενώ η επιδότηση στο diesel θα ανέρχεται σε 0,15 ευρώ το λίτρο.

Advertisement
Advertisement

Ειδικά για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών η επιδότηση αυξάνεται σε 0,28 ευρώ το λίτρο!

Ωστόσο ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών πως έχει τεθεί το όριο των 30.000 ευρώ στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ώστε να ενισχυθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας το ποσό της επιδότησης στους ιδιοκτήτες βενζίνης για 3 μήνες και 180 λίτρα ανέρχεται σε 39,6 ευρώ και για τους κατοίκους νησιωτικών περιοχών ανέρχεται σε 50,4 ευρώ.

Advertisement

Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης για τους κατόχους diesel για τα ίδια λίτρα θα ανέλθει σε 27 ευρώ.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Advertisement

Στα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ για το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο.

Στους αγρότες μηδενίζεται ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, εξειδικεύθηκαν με ανακοινώσεις που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Advertisement

«Δεν ζούμε σε γυάλα, συναισθανόμαστε την ανάγκη για στήριξη. Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο, με υψηλές αβεβαιότητες, πρωτοφανείς προκλήσεις. Η Ευρώπη βιώνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βαθιά κρίση για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες. Έναν πόλεμο με απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα μεταναστευτικά κύματα που επιφέρει σοβαρή διαταραχή στην οικονομία. Η κρίση διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια και στα βασικά είδη στην καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύει τον πληθωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, κλωνίζει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πληρωμένα Τέλη Κυκλοφορίας και ασφάλεια βασικές προϋποθέσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί η επιδότηση των καυσίμων σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022 και να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ!

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Παραδείγματα

Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιοι δε θα πάρουν ευρώ από την επιδότηση στα καύσιμα;
Επιδότηση στα καύσιμα: Πόσο θα πέσει η τιμή σε βενζίνη, diesel και υγραέριο
Αυτά είναι τα βενζινάδικα με νοθευμένα καύσιμα!